Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul agriculturii a controlat legumele si fructele din pietele bucurestene
Echipe formate din politisti si inspectori din cadrul Ministerului Agriculturii au efectuat controale in mai multe piete agroalimentare din Bucuresti. Actiunea a avut drept scop verificarea modului in care sunt respectate standardele de comercializare a legumelor si fructelor proaspete si a legislatiei in vigoare din domeniu, pe intreaga filiera de comercializare.
Verificarile au fost efectuate la 40 producatori agricoli si 33 agenti economici (societati comerciale, asociatii familiale, persoane fizice autorizate), comercianti de fructe si legume proaspete care au ca sursa de aprovizionare piata autohtona in principal si intr-o masura mai mica piata comunitara sau tari terte.
In urma controalelor s-a constatat ca fructele si legumele expuse comercializarii corespundeau atat standardelor de calitate, cat si in ceea ce priveste ambalarea si etichetarea. in acelasi timp, au fost depistate si o serie de deficiente, pentru care agentii economici au fost sanctionati contraventional, dupa cum urmeaza:
- au fost aplicate 23 amenzi in valoare totala de 51.000 lei si doua avertismente
- s-a dispus confiscarea produselor in cazul unei PFA, gasita fara documente justificative a provenientei marfurilor
- au fost ridicate documente de la doua societati, in vederea continuarii cercetarilor .
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Producatorii agricoli controlati aveau certificate de producator vizate pe trimestrul al III-lea - anul in curs, cu mentionarea sortimentului si a cantitatilor de produse pe care pot sa le comercializeze.
Administratia pietelor agroalimentare controlate nu inregistreaza la zi, in Registrul de evidenta a producatorilor individuali si al comerciantilor, sortimentul de produse si cantitatile intrate si estimate a fi comercializate.
Din cauza neinregistrarii zilnice a sortimentului si cantitatilor de legume si fructe comercializate, atat producatorii agricoli, cat si societatile comercializeaza produse din import ca fiind romanesti.
Administratia pietelor agroalimentare controlate nu urmareste afisarea la fiecare taraba a taloanelor de identificare a producatorilor agricoli si comerciantilor si ca urmare, permite patrunderea in aceste piete si a unor comercianti neautorizati.
O parte din comerciantii de legume si fructe din pietele agroalimentare verificate nu au putut prezenta acte justificative (facturi fiscale, borderouri de achizitie) pentru toate produsele expuse la vanzare, ceea ce incurajeaza evaziunea fiscala.
Principalele deficiente inregistrate au constat in:
- o buna parte din fructele si legumele comercializate nu sunt insotite de documente de provenienta
- pe documentele de insotire a marfii sunt inscrise categoria de calitate si tara de origine a produselor dar in multe cazuri aceste elemente nu se regasesc pe eticheta afisata
- la multe loturi de fructe si legume s-au depistat neconcordante intre calitatea inscrisa pe facturi si cea inscriptionata pe ambalajele de vanzare
- comercializarea unor produse care nu corespund standardelor specifice de calitate (neconforme)
- neafisarea elementelor de identificare a comerciantului, precum si a produselor comercializate.
Avand in vedere neregulile constate se impune continuarea verificarilor in echipe mixte in piete agroalimentare din Bucuresti si din tara in vederea imbunatatirii activitatii de comercializare a legumelor si fructelor proaspete si a sanctionarii fenomenelor ilegale pe de o parte. De asemenea, este necesara identificarea unor solutii legislative viabile de control a modului de eliberare de catre Primarii a certificatului de producator si de sanctionare cu retragerea sau suspendarea certificatului de producator, in cazul in care se incalca legislatia.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi