
„Pana acum nu am avut o majoritate calificata iar la acest moment nu suntem siguri cum vor evolua lucrurile. In cadrul urmatoarei intalniri, de saptamana viitoare, a Comisiei, vom organiza si vom vedea care sunt actiunile. Pana pe 15 decembrie mai avem timp, insa, asa cum spuneam, semnalul meu este foarte puternic. Comisia nu acorda autorizari fara sprijinul unei majoritati calificate a guvernelor alese democratic. Iar mesajul meu principal este catre toti fermierii, catre toate institutiile, catre toate organismele din societate sa continue discutiile cu guvernele nationale si parlamentele nationale, iar aceste discutii nu trebuie sa se bazate pe sentimente, ci pe stiinta. Comisia isi indeplineste obligatiile, sustinem stiinta si sistemul de siguranta alimentara trebuie bazat doar de stiinta, nu pe opinia publica. Daca ne uitam la opiniile publice diferite si depindem de acestea, vom distruge sistemul de siguranta alimentara in UE. E foarte clar acest lucru”, a precizat Vytenis Andriukaitis, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Reprezentanta Comisiei Europene.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
El a mentionat ca este medic si ca il preocupa in primul rand sanatatea umana. Vytenis Andriukaitis a subliniat, de asemenea, ca va continua dialogul cu guvernele, deoarece Comisia nu este pregatita sa actioneze singura.
„Comisia a alocat mult timp, in primul rand evaluarii concluziilor finale privind aspectele de siguranta legate de glifosat. Desigur, am putut discuta cu toti oamenii de stiinta si am vorbit si cu Autoritatea europeana pentru siguranta alimentara si cu Agentia Europeana pentru substante chimice si, desigur, am rugat toate organismele de verificare din statele membre sa transmita opiniile cu privire la glifosat. Asa cum stiti, este putin probabil sa fie cancerigen, teratogen si nu creeaza probleme pentru sanatatea reproductiva. Sistemul nostru alimentar, in UE, se bazeaza pe stiinta. Desigur, avem ocazia sa ne uitam peste tot in lume si organismele de evaluare din Australia, din Noua Zeelanda si din Japonia, de asemenea au concluzionat ca glifosatul, cel mai probabil, nu este cancerigen”, a precizat el.
Comisarul european a mai atras atentia asupra faptului ca Organizatia Mondiala a Sanatatii si Organizatia pentru Alimente si Agricultura au concluzionat ca glifosatul este putin probabil cancerigen. Pe de alta parte, a remarcat ca in UE exista o opozitie majora din partea unor ONG-uri, din partea mass media si din partea unor partide politice, care au inceput sa puna presiune asupra guvernelor, pe aceasta tema.