Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Diverse

Presedintele Asociatiei Nationale Profesionale de Legume-Fructe din Romania si al Grupului de producatori Legume-Fructe Matca, Mircea Croitoru, este dezamagit de industria de procesare din Romania, care a distrus micii producatori. Acesta este de parere ca statul nu intervine pentru protejarea productiei autohtone de legume si fructe. In momentul de fata, 60-70% din
consumul intern de legume si fructe este asigurat din productia autohtona.
„Fermierii mici au renuntat sa mai cultive rosii in camp pentru ca au incheiat contracte pe 0,50 lei/kg, au facut o productie buna, iar fabricile care mai proceseaza le-au oferit doar 0,25 lei/kg si astfel am ajuns sa aruncam rosiile la gunoi si sa importam pasta de tomate din China. Am avut fabrici de conserve puternice, iar acum cred ca nu mai functioneaza mai mult de doua. Directia horticola din minister (Ministerul Agriculturii n.r.) mai numara acum trei oameni si este pacat pentru ca vorbim de un sector unde am ajuns sa importam semnificativ. In loc sa fim protejati de importuri cand iesim cu productia noastra, producatorii romani sunt sufocati”, sustine Mircea Croitoru.
Acesta a mai precizat ca peste 80% dintre legumicultori nu beneficiaza de subventii pe produs sau de sprijinul pe suprafata, deoarece cultiva suprafete mai mici de 0,3 ha, cat este minimul din legislatia europeana, insa sunt obligati sa plateasca impozitul pe venit.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Daca in proportie de 60-70% consumul intern este asigurat din productia autohtona, diferenta este asigurata din importuri. Bazinul legumicol de la Matca, din judetul Galati are o suprafata de 1600 de ha cu solarii si 1500 ha de legume cultivate in camp, reprezentand cel mai mare bazin legumicol din Europa.
Sursa foto: www.sxc.hu
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News