Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Narcisele au disparut din Rezervatia Gurghiu

narcisele-au-disparut-din-rezervatia-gurghiu

Narcisele au disparut din Rezervatia Gurghiu, dupa ce pasunatul si seceta si-au facut simtita prezenta.


"Au disparut narcisele, erau peste 3 hectare, era plin de flori. Nu am mai gasit niciuna, nici de leac, cum se spune. Daca va uitati, in apropiere este o stana de oi, mai incolo este o cireada de vite, se pasuneaza pe rezervatia naturala numita Poiana Narciselor. Se pare ca sunt cativa ani de cand au inceput sa dispara. Aceasta este o zona propice pentru narcise, este un mediu umed, fiindca narciselor le place apa. Concluzia mea este ca au disparut din cauza pasunatului", declarat inginerul Mihail Gherghel, fost director al Colegiului Silvic din Gurghiu.
 
Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate - Serviciul Teritorial Mures a aratat, intr-un raspuns oficial, ca in urma observatiilor de teren s-a intocmit un set de masuri minime care urmeaza sa fie pus in aplicare si ca absenta narciselor pare a se datora degradarii covorului vegetal din cauza suprapasunarii.
 
"In luna mai 2020, echipa ANANP ST MS a identificat doar cateva exemplare inflorite de narcise si foarte putine exemplare fara flori. Cauza absentei narciselor pare a fi degradarea covorului vegetal datorita suprapasunarii, agravata si de perioadele reci din aceasta primavara (indeosebi din timpul noptii), dar si de deficitul de umiditate (seceta ), care au avut un impact negativ asupra vegetatiei. Remarcam ca lipsa narciselor a mai fost semnalata in urma cu cativa ani, atat in presa, cat si in studii. Terenurile din cadrul rezervatiei au destinatie agricola cu folosinta de baza pasune, nefiind delimitat prin garduri fata de terenurile limitrofe, presiunea pasunatului este ridicata, iar datorita acestui fapt, covorul vegetal este puternic degradat. La terenurile din jur care sunt si mai afectate se poate constata demararea unor fenomene de degradare a solului prin eroziune de suprafata", au transmis reprezentantii Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate - Serviciul Teritorial Mures.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Ei au mai aratat ca, pentru clarificarea starii rezervatiei, vor fi derulate activitati de monitorizare in sezon de inflorire si in anii urmatori, "solicitand respectarea cu strictete a setului de masuri de conservare adoptate, mai ales interdictia suprapasunarii, a pasunarii in perioada de iarna si pana dupa inflorirea narciselor".
 
Serviciul Teritorial al Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP ST MS) s-a infiintat in luna mai 2019 si are calitatea de administrator al ariilor naturale protejate din judetul Mures.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton