Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Diverse

Narcisele au disparut din Rezervatia Gurghiu, dupa ce pasunatul si seceta si-au facut simtita prezenta.
"Au disparut narcisele, erau peste 3 hectare, era plin de flori. Nu am mai gasit niciuna, nici de leac, cum se spune. Daca va uitati, in apropiere este o stana de oi, mai incolo este o cireada de vite, se pasuneaza pe rezervatia naturala numita Poiana Narciselor. Se pare ca sunt cativa ani de cand au inceput sa dispara. Aceasta este o zona propice pentru narcise, este un mediu umed, fiindca narciselor le place apa. Concluzia mea este ca au disparut din cauza pasunatului", declarat inginerul Mihail Gherghel, fost director al Colegiului Silvic din Gurghiu.
Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate - Serviciul Teritorial Mures a aratat, intr-un raspuns oficial, ca in urma observatiilor de teren s-a intocmit un set de masuri minime care urmeaza sa fie pus in aplicare si ca absenta narciselor pare a se datora degradarii covorului vegetal din cauza suprapasunarii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"In luna mai 2020, echipa ANANP ST MS a identificat doar cateva exemplare inflorite de narcise si foarte putine exemplare fara flori. Cauza absentei narciselor pare a fi degradarea covorului vegetal datorita suprapasunarii, agravata si de perioadele reci din aceasta primavara (indeosebi din timpul noptii), dar si de deficitul de umiditate (seceta ), care au avut un impact negativ asupra vegetatiei. Remarcam ca lipsa narciselor a mai fost semnalata in urma cu cativa ani, atat in presa, cat si in studii. Terenurile din cadrul rezervatiei au destinatie agricola cu folosinta de baza pasune, nefiind delimitat prin garduri fata de terenurile limitrofe, presiunea pasunatului este ridicata, iar datorita acestui fapt, covorul vegetal este puternic degradat. La terenurile din jur care sunt si mai afectate se poate constata demararea unor fenomene de degradare a solului prin eroziune de suprafata", au transmis reprezentantii Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate - Serviciul Teritorial Mures.
Ei au mai aratat ca, pentru clarificarea starii rezervatiei, vor fi derulate activitati de monitorizare in sezon de inflorire si in anii urmatori, "solicitand respectarea cu strictete a setului de masuri de conservare adoptate, mai ales interdictia suprapasunarii, a pasunarii in perioada de iarna si pana dupa inflorirea narciselor".
Serviciul Teritorial al Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP ST MS) s-a infiintat in luna mai 2019 si are calitatea de administrator al ariilor naturale protejate din judetul Mures.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News