Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O mie de lucruri realizate din bambus
Bambus, bambus de gradina, utilizari bambus, tastatura din bambus, soseste din bambus, ingrijire bambus
Adesea confundat cu o specie de dracena (cunoscutul bambus norocos din florarii), adevaratul bambus este o planta ierboasa pe care o intalnesti in special in regiunile tropicale din Asia.
Plantele din genul numit Bambusa sunt variate ca dimensiuni, de la cele pitice pana la unele uriase care pot atinge înaltimi de 40 de metri. Bambusul este, de fapt, o planta ierboasa neobisnuita, cea mai inalta de pe planeta.
Tulpina sa prezinta din loc in loc noduri si, desi este goala in interior, rezistenta ei este incredibila, comparabila cu cea a otelului. Datorita acestei proprietati lemnul de bambus este din ce în ce mai utilizat în constructii pentru confectionarea de parchet, dusumele sau mic mobilier.
Bambusul creste uimitor de repede, unele din cele peste 1500 de specii putand creste chiar 30 de cm pe zi! In timp ce o padure de stejar are nevoie de 50-100 de ani pentru a se reface, o padure de bambus creste la loc în numai 5 ani.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Nu mai putin de 10 tone de lemn de bambus se pot obtine de pe un singur hectar, specialistii considerandu-l o resursa importanta si mai ales ecologica pentru industria mobilei.
Mugurii de bambus sunt folositi de catre bucatarii din China. Din ei se prepara retete delicioase, precum Chao er Dong (bambus cu ciuperci) sau puiul Tan-Tan. "In padurea de bambus, in fiecare primavara, cresc lastare, care sunt comestibile cand ajung la o inaltime de 10 pana la 25-30 de cm. Lastarele de bambus cu o înaltime de peste 50 de cm nu se mananca în nici un caz.", spune Luo Dongquan, prezentatorul emisiunii Bucataria Chineza de la Radio China International.
1000 de produse pot fi realizate din bambus
Bambusul este materia prima pentru obtinerea unui numar foarte mare de produse. In afara de mobilier, din bambus se pot construi schele, foisoare si chioscuri, sau chiar case realizate în întregime din bambus. Prelucrat, din el se poate prepara bere, precum si o serie de alte bauturi fermentate. Fibrele de bambus stau la baza unui material textil asemanator bumbacului.
Lenjerie si sosete din bambus sunt importate în Romania de firma Bellinda si pot fi gasite în majoritatea supermarketurilor. "Fibra din bambus are proprietati antibacteriene si dezodorizante. Materialul este validat de Asociatia Inspectiilor Textile din Japonia, astfel incat chiar si dupa 50 de spalari fibra din bambus isi pastreaza proprietatile", sustin cei de la Bellinda.
Japonezii de la Evergreen si cei de la Links Corporation i-au gasit plantei o noua intrebuintare, care o proiecteaza direct in era digitala: componente de calculator realizate din lemn de bambus.
Tastatura de lemn de bambus si mousul de lemn sunt deopotriva rezistente si arata "cool", considera multi impatimiti ai internetului sau jocurilor pe calculator. Pretul acestor gadgeturi variaza intre 50 si 120 de dolari.
Bambusul este folosit si in proiecte futuriste, cum este cel dezvoltat de compania japoneza Mitsubishi Motors Corporation. Acestia au creat un material special destinat interioarelor autovehiculelor, intitulat "Green plastic". Avand la baza rasini din plante si fibra de bambus, plasticul verde este deopotriva solid si biodegradabil.
Bambus in Romania?
Desigur, cu totii ne-am dori sa putem cultiva macar cateva tulpini de bambus în gradina sau pe balcon. Vestea buna este ca anumite specii de bambus pot fi cultivate si in conditiile de clima din Romania, daca le ingrijim asa cum trebuie. Poate fi lasat chiar si in gradina pe toata perioada iernii, cu conditia sa fie bine invelit cu material izolator (rogojini, paie, frunze uscate, resturi vegetale, acoperite cu un sac de plastic si bine legate pentru a nu patrunde zapada).
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.13 din 27 voturi
Urmareste-ne pe Google News