Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obiceiul prost al arderii parloagelor produce dezastre

obiceiul-prost-al-arderii-parloagelor-produce-dezastre

Peste 930 de incendii de vegetatie uscata s-au înregistrat, la nivel national, in ultimele doua zile, ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor agricole, gradinilor si curtilor de vegetatia uscata si resturi menajere, informeaza luni Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.


Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) precizeaza ca statistica incendiilor din ultimii ani arata ca in perioada de primavara, odata cu cresterea temperaturii, in Romania se inregistreaza cel mai mare numar de arderi necontrolate ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor agricole, gradinilor si curtilor de vegetatia uscata si resturile menajere, cu riscul extinderii la fondul forestier.

"Numai in ultimele doua zile s-au produs 932 de arderi necontrolate, cele mai multe incendii inregistrandu-se in judetele Hunedoara, Bihor si Arges. Un barbat de 63 de ani din satul stucani, comuna Slivilesti, judetul Gorj, a decedat aseara in urma incendiului declansat in propria gospodarie, din cauza nesupravegherii focului facut pentru igienizare", se precizeaza in comunicatul emis ieri de IGSU.

IGSU precizeaza ca, in unele cazuri, cetatenii ard resturile menajere ori vegetatia uscata, fara a asigura supravegherea, in lipsa masurilor de aparare impotriva incendiilor, in conditii de vant ori amplasand gramezile ce urmeaza a fi distruse prin ardere in apropierea surilor, adaposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapida a focului la gospodarii si anexele acestora, inregistrandu-se pagube importante, pierderi de vieti omenesti si afectarea mediului inconjurator.

IGSU, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si Garda Nationala de Mediu au semnat un Protocol de colaborare privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Scopul protocolului de colaborare il reprezinta cresterea eficientei actiunilor de control privind respectarea, de catre fermierii care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale, a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente, protejarea mediului impotriva poluarii si prevenirii incendiilor.

"Pe toata durata protocolului de colaborare, cele trei institutii vor face schimb de informatii cu privire la suprafetele incendiate si vor dispune masuri potrivit competentelor conferite legal. O actiune comuna va fi participarea la campania de informare a fermierilor, comunicand aspecte de interes comun ce vizeaza interdictia utilizarii focului deschis la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente, protejarea mediului impotriva poluarii si prevenirii incendiilor, cu exceptia cazurilor prevazute de legislatia in domeniu" , se arata in comunicat.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, IGSU recomanda respectarea masurilor de aparare impotriva incendiilor specifice utilizarii focului deschis, amintind ca utilizarea focului deschis pe timp de vant este interzisa, iar prepararea hranei prin utilizarea focului deschis in zonele de agrement si in gospodariile populatiei se face numai in locuri special amenajate, in conditii si la distante care sa nu permita propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii sau alte vecinatati.

De asemenea, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile se face numai in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii;

Sursa citata mai arata ca reglementarea modului de utilizare a lucrarilor cu foc deschis in gospodariile proprii si terenurile aferente, pe timpul igienizarii, este obligatia consiliilor locale, responsabile cu stabilirea locului unde, periodic sau permanent, se pot efectua lucrari cu foc deschis, cum sunt arderea deseurilor combustibile, curatarea prin ardere, precum si a persoanelor care le supravegheaza, dar si cu distrugerea prin ardere a unor deseuri sau reziduuri combustibile, care se efectueaza cu respectarea legislatiei specifice protectiei mediului.

De asemenea, la nivelul localitatilor, Consiliul Local emite dispozitie privind reglementarea lucrului cu foc deschis, astfel orice cetatean este obligat sa obtina permis de lucru cu foc (valabil o singura zi) in care se vor specifica conditiile care trebuie respectate in functie de caracteristicile terenului (vecinatati, distante, asigurarea mijloacelor tehnice adecvate pentru stingerea incendiului, modul de anuntare a serviciului voluntar pentru situatii de urgenta din localitate).

"Nerespectarea acestor reguli si masuri duce la sanctionarea persoanei vinovate cu amenda contraventionala de la o mie de lei la 2.500 de lei, conform HG 537/2007", se mai arata in comunicat.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016