Exclusiv
Publicat in: Diverse
Ienibaharul, numit si piment, sau piper jamaican, este un condiment obtinut din fructele unui copac care creste in America Centrala si insulele invecinate. Ienibaharul are un gust iute si aromat, o combinatie intre cuisoare, nucsoara si scortisoara.

Arborele de ienibahar
Pimenta dioica, sau arborele de ienibahar (vezi foto), este un copac inalt de pana la 12 m, care fructifica incepand cu primii 4-5 ani de viata. Traieste foarte mult, exista exemplare ajunse la varsta de 100 de ani.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Este cunoscut inca din antichitate, mayasii si aztecii ii foloseau semintele in diferite ritualuri. Face parte din familia Myrtaceae fiind inrudit cu arborele de cuisoare (Eugenia caryophyllata) si mirtul (Myrtus communis), copac intalnit in nordul Africii si Europa de sud.


Fructele sunt mici, globuloase, de 2-3 ori mai mari decat piperul negru. Sunt culese inainte de a se coace si uscate pe platforme spatioase, aerisite, pentru a-si pastra intacta aroma. Ea se datoreaza unei substante prezenta atat in fructele, cat si in florile, semintele si frunzele arborelui.
Este vorba de eugenol, un compus aromat, cu proprietati antiseptice, folosit in parfumerie. Fiecare fruct contine doua seminte mici, bogate si ele in eugenol.

Ienibaharul, piperul cu o suta de arome
Desi ienibaharul a fost introdus in Europa de catre portughezi, care il considerau o varietate de piper, denumirea romaneasca vine din limba turca (yeni-bahar, care se traduce prin "mirodenie noua), otomanii aducand primii acest condiment pe teritoriul tarii noastre. In engleza este numit "allspice", tocmai din cauza gustului sau care pare a fi un amestec de mai multe arome. Chinezii il numesc chiar "bi wei hu jiao" - piperul cu o suta de arome.

In bucatarie se folosesc boabele intregi, pentru condimentarea preparatelor din peste, pentru marinarea carnii de porc sau de oaie, sau la muraturi, impreuna cu hrean si piper. Se mai gaseste si macinat, dar nu este indicat, pentru ca isi pierde foarte repede aroma. Cel mai bine, ienibaharul se pastreaza in locuri uscate, la intuneric.

Alte informatii despre ienibahar:
  • Unii autori il traduc gresit din engleza, denumindu-l Eugenia pimenta. Eugenia si Pimenta sunt doua genuri diferite, membre ale familiei Myrthaceae. Se face confuzia intre cuisoare si ienibahar. Altii il traduc, simplu, piment, fara a preciza ca este vorba de ienibahar.
  • Prima descriere in literatura a acestui arbore a fost facuta de naturalistul Patrick Browne in anul 1755, in cartea sa "The Civil and Natural History of Jamaica".
  • Cel mai mare producator de ienibahar din lume este Jamaica, tara in care acesti arbori fomeaza adevarate paduri.
  • Standardul de calitate pentru ienibahar (boabe intregi sau pisate) este: ISO 973:1999

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Ultima ora

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton