Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Plantele cataratoare
"Planta cataratoare" este denumirea generica data plantelor cu tulpini foarte lungi, lemnoase, care se pot raspandi atat pe orizontala alcatuind un covor verde cat si pe verticala, folosindu-se de orice suport precum ziduri, arbori, stanci.
Acest tip de plante sunt foarte des folosite ca specii ornamentale, pentru decorarea gradinilor si caselor. Ele pot scoate in evidenta unele elemente decorative (de exemplu, o tulpina de trandafir catarator sprijinita deasupra unei ferestre pe care vrem sa o transformam in punct central) sau din contra, pot sa ascunda unele defecte.
Le-am vazut incolacindu-se in jurul unui trunchi sau atarnand peste o fatada, dirijate pe un spalier, pe un foisor sau umbrar. Oricum am privi, aceste plante creeaza senzatia de salbatic, de relaxare si liniste. Le putem orienta dupa pofta inimii, in general aceste specii nu sunt pretentioase si vor creste exact asa cum avem nevoie.
Hedera helix (iedera de gradina):
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Are nevoie de apa, dar nu foarte multa in pamant. Iedera iubeste apa din atmosfera, de aceea pulverizarea frunzelor o revigoreaza mai ales in serile fierbinti de vara. Foarta multa apa in pamant o usuca insa repede, pentru ca radacinile ii putrezesc. Se inmulteste repede si lejer, prin butasire sau marcotaj.
Taiati lastari si plantati-i intr-un ghiveci cu un pamant gras, de frunze (pamantul de padure, usor acid, este excelent). Daca tineti ghiveciul intr-un loc umbros in scurt timp planta va inradacina si poate fi transplantata.
Lonicera caprifolium (caprifoiul):
Este decorativa atat prin aspectul general (se intinde pe 2-3 metri) cat si prin florile sale cu miros dulceag, pline de nectar, care atrag insectele polenizatoare. Ele pot fi de culoare alba sau galbena si apar treptat pe toata durata verii.
Caprifoiul (numit popular si Mana Maicii Domnului) isi pastreaza frunzisul verde pe toata durata anului. Se inmulteste, ca si iedera, prin butasire sau marcotaj. Planta nu este deloc pretentioasa, creste pe aproape orice tip de sol, si poate sta la soare sau la semi-umbra.
Daunatori pentru iedera si caprifoi
Cei mai periculosi dusmani sunt paianjenul rosu si paduchii de frunza.
Paianjenul rosu apare mai ales la iedera crescuta in ghiveci, in incaperile excesiv de uscate. In general, aceste insecte stau la distanta daca din cand in cand pulverizam frunzele cu apa. Se observa greu cu ochiul liber pentru ca sunt insecte foarte mici, dar ne putem da seama de existenta lor dupa panza alba, foarte fina, prezenta pe spatele frunzelor.
Solutii: Stergeti frunzele cu un burete ud, imbibat intr-o solutie de apa si sapun de casa. Este un tratament ieftin si care da roade de cele mai multe ori.
Daca doriti un tratament "profesionist", mergeti la o florarie sau o farmacie fitosanitara si cumparati un acaricid (denumiri comerciale: Pennstyle, Demitan, Mitac, Neoron, Nissorun)
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 2.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News