
Exista cateva tehnici ecologice de pregatire a semintelor care, desi nu sunt obligatorii, ajuta la incoltirea mai rapida si la obtinerea unor rasaduri de calitate. Acestea sunt dezinfectia, umectarea sau umflarea, incoltirea fortata si calirea.
Dezinfectia semintelor este necesara mai ales daca acestea provin din gospodaria proprie. Semintele din comert sunt de obicei tratate deja - prin metode ecologice sau nu, asta depinde de producatorul lor.
O metoda ecologica de dezinfectare a semintelor este tratarea cu caldura - o metoda simpla, usor de realizat. E nevoie numai de un termometru de apa capabil sa masoare peste 50 de grade Celsius si de multa atentie.
Semintele se pun intr-un saculet si se introduc intr-un vas cu apa incalzita la o anumita temperatura si se tin acolo o perioada de timp. Tempeatura si timpul difera in funcţie de specia de legume: ardei, vinete, varza - 50°C/30minute; tomate - 52-54°C/1h; castravete, pepene - 35°C/1h. Dupa dezinfectie, semintele se scot din saculet si se intind pe o hartie ca sa se raceasca.
Umectarea (umflarea) este un procedeu care se aplica in primul rand semintelor care incoltesc mai greu (cum sunt ceapa, ardeiul, prazul sau vinetele) şi care face ca plantele sa rasara mai repede.
Pentru umectare, semintele se pun in saculeti confecţionaţi din panza rara si se introduc intr-un vas cu apa la temperatura camerei pentru o perioada de timp care depinde de la o specia la alta: ceapa, praz, telina > 48-60h; ardei, vinete, tomate > 24-48h; castraveti, pepeni, dovlecei > 12-20h; varza, conopida > 2-4h. Pentru a nu se deteriora, semintele care se tin in apa mai mult de 24 de ore trebuie scoase si aerisite o data pe zi, timp de 10-15 minute.
Incoltirea fortata se face imediat dupa umectare. Semintele umflate se mai tin 2-3 zile la temperatura camerei pentru a se usca (dar se stopesc totuti cu putina apa), timp in care le crapa coaja si pot chiar sa incolteasca, dupa care se seamana in rasadnite si se uda.
Calirea semintelor se aplica la culturile timpurii, pentru ca rasadurile sa reziste mai bine la frig. Operatiunea se face imediat dupa umectare, se poate suprapune cu incolţirea fortata si consta in tinerea semintelor la cald (temperatura camerei) timp de 24 de ore şi apoi la rece (1-4°Celsius) pentru alte 24 de ore.
Dupa toate aceste tratamente, semintele se pot semana in rasadnite.
O metoda ecologica de dezinfectare a semintelor este tratarea cu caldura - o metoda simpla, usor de realizat. E nevoie numai de un termometru de apa capabil sa masoare peste 50 de grade Celsius si de multa atentie.
Semintele se pun intr-un saculet si se introduc intr-un vas cu apa incalzita la o anumita temperatura si se tin acolo o perioada de timp. Tempeatura si timpul difera in funcţie de specia de legume: ardei, vinete, varza - 50°C/30minute; tomate - 52-54°C/1h; castravete, pepene - 35°C/1h. Dupa dezinfectie, semintele se scot din saculet si se intind pe o hartie ca sa se raceasca.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Umectarea (umflarea) este un procedeu care se aplica in primul rand semintelor care incoltesc mai greu (cum sunt ceapa, ardeiul, prazul sau vinetele) şi care face ca plantele sa rasara mai repede.
Pentru umectare, semintele se pun in saculeti confecţionaţi din panza rara si se introduc intr-un vas cu apa la temperatura camerei pentru o perioada de timp care depinde de la o specia la alta: ceapa, praz, telina > 48-60h; ardei, vinete, tomate > 24-48h; castraveti, pepeni, dovlecei > 12-20h; varza, conopida > 2-4h. Pentru a nu se deteriora, semintele care se tin in apa mai mult de 24 de ore trebuie scoase si aerisite o data pe zi, timp de 10-15 minute.
Incoltirea fortata se face imediat dupa umectare. Semintele umflate se mai tin 2-3 zile la temperatura camerei pentru a se usca (dar se stopesc totuti cu putina apa), timp in care le crapa coaja si pot chiar sa incolteasca, dupa care se seamana in rasadnite si se uda.
Calirea semintelor se aplica la culturile timpurii, pentru ca rasadurile sa reziste mai bine la frig. Operatiunea se face imediat dupa umectare, se poate suprapune cu incolţirea fortata si consta in tinerea semintelor la cald (temperatura camerei) timp de 24 de ore şi apoi la rece (1-4°Celsius) pentru alte 24 de ore.
Dupa toate aceste tratamente, semintele se pot semana in rasadnite.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 3.85 din 74 voturi
Urmareste-ne pe Google News