Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PREGATIREA SEMINTELOR PENTRU RASADURILE DE LEGUME. DEZINFECTIA, UMECTAREA SI CALIREA SEMINTELOR DE LEGUME

pregatirea-semintelor-pentru-rasadurile-de-legume-dezinfectia-umectarea-si-calirea-semintelor-de-legume

Exista cateva tehnici ecologice de pregatire a semintelor care, desi nu sunt obligatorii, ajuta la incoltirea mai rapida si la obtinerea unor rasaduri de calitate. Acestea sunt dezinfectia, umectarea sau umflarea, incoltirea fortata si calirea.


Dezinfectia semintelor este necesara mai ales daca acestea provin din gospodaria proprie. Semintele din comert sunt de obicei tratate deja - prin metode ecologice sau nu, asta depinde de producatorul lor.
 
O metoda ecologica de dezinfectare a semintelor este tratarea cu caldura - o metoda simpla, usor de realizat. E nevoie numai de un termometru de apa capabil sa masoare peste 50 de grade Celsius si de multa atentie.
 
Semintele se pun intr-un saculet si se introduc intr-un vas cu apa incalzita la o anumita temperatura si se tin acolo o perioada de timp. Tempeatura si timpul difera in funcţie de specia de legume: ardei, vinete, varza - 50°C/30minute; tomate - 52-54°C/1h; castravete, pepene - 35°C/1h. Dupa dezinfectie, semintele se scot din saculet si se intind pe o hartie ca sa se raceasca.

Umectarea (umflarea) este un procedeu care se aplica in primul rand semintelor care incoltesc mai greu (cum sunt ceapa, ardeiul, prazul sau vinetele) şi care face ca plantele sa rasara mai repede.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Pentru umectare, semintele se pun in saculeti confecţionaţi din panza rara si se introduc intr-un vas cu apa la temperatura camerei pentru o perioada de timp care depinde de la o specia la alta: ceapa, praz, telina > 48-60h; ardei, vinete, tomate > 24-48h; castraveti, pepeni, dovlecei > 12-20h; varza, conopida > 2-4h. Pentru a nu se deteriora, semintele care se tin in apa mai mult de 24 de ore trebuie scoase si aerisite o data pe zi, timp de 10-15 minute.

Incoltirea fortata se face imediat dupa umectare. Semintele umflate se mai tin 2-3 zile la temperatura camerei pentru a se usca (dar se stopesc totuti cu putina apa), timp in care le crapa coaja si pot chiar sa incolteasca, dupa care se seamana in rasadnite si se uda.

Calirea semintelor se aplica la culturile timpurii, pentru ca rasadurile sa reziste mai bine la frig. Operatiunea se face imediat dupa umectare, se poate suprapune cu incolţirea fortata si consta in tinerea semintelor la cald (temperatura camerei) timp de 24 de ore şi apoi la rece (1-4°Celsius) pentru alte 24 de ore.

Dupa toate aceste tratamente, semintele se pot semana in rasadnite.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.84 din 67 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton