Producatorii de bere cer tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste aplicarea accizei
Publicat la data de 12 Dec. 2014 in:
Diverse Acestia solicita ca, in cazul lor, sa se revina la valoarea minima europeana la acest capitol.
Producatorii de bere din Romania solicita un tratament nediscriminatoriu aplicat bauturilor fermentate, printre care se regasesc berea si vinul, si cer revenirea accizei la bere la nivelul minim european, de 3,3 lei/hl/grad Plato, mesajul venind din partea directorulUI general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu.
Potrivit acestuia, la vin, care face parte din aceeasi categorie a bauturilor fermentate, acciza este zero, in timp ce la bere se plateste acciza, care nu este nici macar la nivelul minim.
„Ideea este ca la vin aplicam nivelul minim al accizei, care este zero euro pe hectolitru de produs finit, iar la bere nu mai suntem la nivelul minim, ci la un nivel mai mare. De anul viitor, orice indexare cu inflatia, la bere va creste acciza iar la vin va ramane zero. De asta spunem ca nu este echitabil. Odata ca masura de crestere a accizei nu a adus veniturile scontate: ai inregistrat mai putin in valoare si ca numar de angajati si acum ai si un tratament discriminatoriu fata de o alta bautura fermentata. Eu nu spun sa moara si capra vecinului, dar trebuie sa ne raportam acolo. Altfel, crescand acciza la bere constant, va migra consumul catre bauturile nefiscalizate, pentru ca Romania are o particularitate: sa fie foarte bogata in productii in casa si omul isi produce un pic de vin, un pic de tuica, iar berea, care nu are evaziune fiscala, devine mai scumpa”, a explicat Bratu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
El a precizat ca au fost discutii cu autoritatile de resort pe tema scaderii accizei, exprimandu-si speranta ca Executivul va decide in acest sens.
„Argumentele noastre sunt cunoscute autoritatilor. Realitatile sectorului berii au fost prezentate, pentru ca din februarie 2013, de cand am avut aceasta crestere a accizei peste noapte, noi am tot prezentat realitatile si studiile noastre realizate de companii prestigioase tuturor factorilor de decizie. Din pacate, in Romania, este foarte usor sa cresti ceva, respectiv o taxa, si este dificil sa o aduci la valoarea respectiva. Noi avem speranta si convingerea ca, printr-un dialog si cu argumente solide si irefutabile, ca ale noastre, Guvernul va decide, speram cat de curand, la nivelul minim de acciza”, a spus reprezentantul producatorilor de bere.
Prezent la un eveniment dedicat sectorului berii, Constantin Bratu a subliniat ca acciza la bere crescuta cu 16%, aplicata din ianuarie 2013, a fost factorul principal care a determinat scaderea cu 10% a pietei berii in anul respectiv, fapt care a potentat efectul vremii nefavorabile. Berarii doresc reducerea accizei la 3,3 lei/hl/grad Plato comparativ cu 3,9 lei/hl/grad Plato. In acest sens, Asociatia Berarii Romaniei a initiat o petitie online in sprijinul scaderii accizei.
„In 2013, Romania si-a pierdut dreptul de a mai ramane la minimul european ca nivel minim de acciza la bere si aceasta a crescut cu 16%, in conditiile in care mediul economic la acea vreme nu era unul foarte favorabil. Ca urmare, in 2013, consumul de bere a scazut cu 10%, o scadere destul de importanta. Noi dorim sa revenim la nivelul minim de acciza pentru ca este corelat cu increderea pe care noi, consumatorii, o avem in economia noastra si speram ca acest nivel minim european sa readuca sectorul berii intr-o pozitie in care veniturile, prin valoarea adaugata bruta, prin veniturile colectate de statul roman, sa fie la niveluri acceptabile cu anii anteriori, atunci cand am reusit. Speram sa va alaturati campaniei noastre. Se numeste 'Salveaza berea' ”, a spus Bratu.
Seful Asociatiei a aratat ca Romania produce aproximativ 4,5% din berea fabricata in Europa. Din punct de vedere al fiscalitatii, al taxelor, acciza colectata de statul roman de la categoria bere reprezinta peste 60% din totalul accizelor provenite din piata bauturilor alcoolice.
„Aproape jumatate din pretul unei beri platite pe teritoriul Romaniei ajunge la buget prin diverse taxe”, a precizat acesta.
De asemenea, in 2013, s-au pierdut 7.000 de locuri de munca, in urma cresterii accizei. Daca in 2012 existau 76.700 de locuri munca pe total efect direct si indirect indus in economie, in 2013 s-au pierdut 7.000 de locuri de munca: 200 de locuri la producatori, aproape 5-6 mii de locuri de munca in industria ospitalitatii, o industrie care oricum se confrunta cu dificultati de angajare, unde sunt angajati tineri si persoane cu o pregatire mai slaba.
Pe plan european, Romania este situata pe locul 5 ca numar de locuri de munca directe create de sectorul berii, cu 5.700 de joburi doar in fabricile de bere.
„Nivelul accizei in Romania la bere este situat peste pragul de suportabilitate pe care consumatorii si-l pot permite in acest moment. Romania, la nivelul anului 2013, era mult deasupra celorlalte tari care conteaza in sectorul berii la nivel european. In topul tarilor europene realizat in functie de nivelul de accizare raportat la puterea de cumparare Romania se afla cu 13 locuri in fata Germaniei. Nu e un lucru bun, pentru ca, din punct de vedere al corelatiei cu puterea de cumparare, acciza pe care o platim pentru fiecare pahar de bere suntem cu 13 pozitii inaintea Germaniei si cu trei pozitii fata de Cehia. Din punct de vedere al numarului de minute pe care un roman trebuie sa le munceasca pentru a cumpara un litru de bere, acestuia ii trebuie circa 20 de minute, fata de un german, care trebuie sa lucreze in jur de 5-7 minute”, a explicat Constantin Bratu.
In urma cresterii accizei, statul roman a pierdut si din veniturile directe si indirecte generate de acest sector, astfel ca s-au incasat cu 30 de milioane de euro mai putin din sectorul berii.
„Chiar si in aceste conditii, sectorul berii din Romania a generat la nivelul lui 2013 o valoare adaugata bruta de peste 500 de milioane de euro. Prin faptul ca sectorul berii este extrem de bine integrat in economia din Romania, nu suntem singurii afectati de aceasta masura. Astfel, industria sectorului de turism, sectorul HORECA au fost cei mai afectati de aceasta masura, iar valoarea adaugata bruta pentru acest sector a scazut de la 172 milioane de euro la 138 milioane de euro”, a incheiat seful Asociatiei Berarii Romaniei.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>