Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Protectia culturii de triticale, o abordare moderna - 4 strategii de pus in practica
Desi, dupa aspect, triticalele se aseamana cu graul, semintele lor incoltesc mult mai repede si sunt mai rezistente la boli si daunatori. De aceea, cultura de triticale poate oferi o profitabilitate crescuta pentru multi fermieri.
Cu toate acestea, pentru a putea obtine un randament maxim al culturii, este necesar sa aplici o abordare moderna pentru protectia sa. Descopera in cele ce urmeaza care sunt cele 4 strategii pe care sa le pui in practica.
1. Foloseste seminte tratate si certificate
Ca in cazul graului, inainte de semanare, semintele certificate de triticale trebuie tratate cu fungicide sau insectofungicide, astfel incat sa fie rezistente la boli si daunatori. De ce „seminte certificate”? Ei bine, pentru ca acestea respecta cerintele de productie si sunt supuse unor sisteme de management al calitatii care maximizeaza puritatea soiului.
Daca pentru obtinerea semintelor certificate te poti indrepta catre distribuitori autorizati, pentru tratarea triticalelor la tine in ferma poti sa folosesti Kinto® Plus – un fungicid special conceput pentru tratamentul semintelor de cereale care asigura protectie impotriva unui spectru larg de boli cu transmitere prin sol sau seminte. Acesta contine o combinatie unica de 3 substante active, fluxapiroxad, triticonazol si fludioxonil, cu 3 moduri diferite de actiune care ofera protectie maxima culturilor de triticale.
2. Utilizeaza un regulator de crestere
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Cu toate ca semintele tratate si certificate pot creste rezistenta triticalelor in fata bolilor si daunatorilor, structura si stabilitatea plantelor pot fi in continuare afectate de anumiti factori, precum ploile abundente, vantul puternic si vijeliile. De aceea, pentru a proteja plantele impotriva fenomenului de cadere, este necesara utilizarea unui regulator de crestere.
In acest scop, poti folosi Medax® Top - un regulator de crestere flexibil in aplicare, cu actiune imediata, care minimizeaza riscul de cadere al plantelor. Mai mult decat atat, acesta are efect si de consolidare a sistemului radicular. Asta inseamna o ancorare imbunatatita a plantelor in sol si acces mai facil la apa si nutrienti.
3.Obtine un bun control al imburuienarii
Buruienile, in special cele dicotiledonate, sunt alte provocari majore pentru cultivatorii de triticale din cauza capacitatii acestora de a creste rapid si de a concura cu plantele de cultura, in ceea ce priveste necesarul de lumina, nutrienti, apa.
Pentru combaterea lor eficienta este recomandata aplicarea unor erbicide cu actiune rapida, cum este si Biathlon® 4D. Acesta stopeaza cresterea buruienilor sensibile in numai cateva ore de la aplicare datorita celor doua substante active – tritosulfuron si florasulam.
In ceea ce priveste aplicarea, Biathlon® 4D se poate utiliza fie in toamna, fie primavara.
4. Protejeaza cultura de triticale fata de cele mai pagubitoare boli
La fel ca toate culturile agricole, triticalele sunt vulnerabile si in fata unor boli care, netratate la timp, pot periclita serios productia si calitatea culturilor. Iata care sunt doua dintre cele mai pagubitoare boli:
- Septorioza (Septoria tritici) - apare pe frunzele plantelor, sub forma unor pete neregulate, avand la inceput o nuanta bruna. Treptat, in conditii de umiditate ridicata, centrul frunzei va deveni albicios, iar in timp, pe masura ce atacul avanseaza, frunzele se usuca si cad.
- Rugina bruna (Puccinia recondita) - apare pe frunzele plantelor sub forma unor pustule individuale de culoare brune-ruginii, iar ulterior acestea se extind pe toata suprafata frunzelor. Astfel, frunzele nu se mai dezvolta suficient si se usuca mai repede decat cele sanatoase. Fiind produsa de ciuperci care pot fi raspandite pe calea vantului, rugina bruna poate pune in pericol o mare parte din cultura de triticale daca nu se aplica la timp tratamentele corespunzatoare.
Pentru controlul bolilor poti sa folosesti Priaxor® EC, care ofera beneficii dincolo de protectia uzuala, prin cresterea sanatatii plantelor si calitatii recoltelor. Acesta aduce o contributie semnificativa si in managementul rezistentei bolilor datorita celor doua substante active continute: xemium, care inhiba sistemul energetic al patogenilor, si piraclostrobin, care are un excelent efect preventiv si curativ.
Ca un al doilea tratament la cereale, pentru asigurarea unei protectii maxime impotriva bolilor foliare si ale spicului, poti folosi Revycare®. Acesta imbunatateste fiziologia plantelor, facandu-le mai rezistente la factori de stres si protejeaza frunza stindard si spicul impotriva unui spectru larg de boli.
In concluzie, printr-o abordare moderna de protectie a culturii de triticale, poti obtine o productie robusta si de inalta calitate. Foloseste-te de informatiile din acest articol si implementeaza solutiile potrivite pentru cultura ta!
Sursa foto: Shutterstock
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura