Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Putregaiul alb, o abordare moderna de prevenire si control in cultura de soia

putregaiul-alb-o-abordare-moderna-de-prevenire-si-control-in-cultura-de-soia

Chiar si in mijlocul perioadei de vegetatie, Sclerotinia sclerotiorum poate devasta cultura de soia, lasand agricultorii cu pagube semnificative. Acest agent patogen provoaca boala cunoscuta sub denumirea de putregaiul alb, care este una dintre cele mai devastatoare boli ce pot afecta aceasta cultura. De aceea, in contextul agriculturii moderne, este necesara o abordare inovatoare si integrata pentru prevenire si control.

In continuare, vei descoperi mai multe informatii despre monitorizarea constanta a culturii, importanta utilizarii unor produse de protectie inovatoare si a aplicarii unei strategii integrate pentru a combate putregaiul alb. 

Acorda importanta monitorizarii constante a culturii de soia 


Monitorizarea constanta a culturii permite identificarea timpurie a simptomelor bolii si aplicarea la timp a masurilor de protectie. In acest sens, vor fi necesare inspectarea regulata a culturii de soia, pentru a detecta semnele caracteristice bolii, dar si o atentie deosebita la factorii care contribuie la dezvoltarea ei.


Aparitia putregaiului alb este favorizata de conditiile de umiditate ridicata si temperaturi moderate, iar plantele afectate sunt usor de recunoscut. La baza tulpinii si pe radacini apar pete inchise la culoare, iar in dreptul acestora, tesuturile se inmoaie si putrezesc. Frunzele, desi se ofilesc, raman atasate. Atunci cand e vreme umeda, in zonele afectate se formeaza o pasla miceliana alba. In miceliu apar hife intretesute, negre, de pana la 30 mm, atat la interiorul, cat si la exteriorul pastailor. Transmiterea bolii de la un an la altul este asigurata de sclerotii produsi de agentul patogen, care pot supravietui multi ani in sol. 


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Pentru monitorizarea culturii pot fi folosite tehnologii moderne, precum dronele, pentru detectarea timpurie a semnelor oricarei boli soia, permitandu-ti sa intervii rapid si eficient. 

Foloseste produse de protectie inovatoare 


Fungicidele moderne, dezvoltate pe baza unor cercetari avansate, iti ofera solutii eficiente atat pentru prevenirea, cat si pentru controlul putregaiului alb in cultura de soia. Pentru evitarea dezvoltarii formelor de rezistenta la fungicide, se recomanda utilizarea alternativa a produselor cu moduri diferite de actiune. 


Spre exemplu, Pictor® Active este un fungicid sistemic pentru soia, ce are o eficienta crescuta in combaterea putregaiului alb. Mai mult, ofera efecte fiziologice AgCelence®, care contribuie la obtinerea unei culturi productive si sanatoase. Acesta are la baza doua substante active: boscalid, care intrerupe cresterea ciupercii, si piraclostrobin, care actioneaza sistemic si translaminar, prevenind germinarea sporilor.  


In plus, produsul este flexibil in aplicare, iar formularea sa este de suspensie concentrata. 

Aplica o strategie integrata de combatere a bolii 


Pentru a reduce semnificativ impactul bolii si a asigura sanatatea culturilor pe termen lung, va fi necesar sa aplici o strategie integrata de combatere a bolii, care, pe langa fungicide, sa includa metode agrotehnice, precum si de combatere a daunatorilor si buruienilor:


  • Rotatia culturilor - avand in vedere faptul ca boala se transmite prin sclerotii de rezistenta din resturile vegetale infectate, poti minimiza riscul de aparitie a infectiei, alternand cultura de soia cu alte plante care nu sunt gazde pentru aceasta boala, cum ar fi porumbul sau cerealele de toamna si primavara. In plus, este important sa tii cont de faptul ca nu se recomanda sa cultivi soia imediat dupa floarea-soarelui, ci sa astepti minimum trei ani.
  • Alegerea unor seminte de soia certificate - semintele deja infectate pot fi o cauza a aparitiei bolilor in cultura de soia.  
  • Evitarea amplasarii culturilor pe terenuri umede. 
  • Asigurarea unei fertilizari corespunzatoare. 
  • Folosirea unor erbicide si insecticide omologate pentru o cultura curata si sanatoasa si pentru a evita formarea de conditii favorabile atacului de Sclerotinia. 

In concluzie, gestionarea eficienta a putregaiului alb in cultura de soia presupune adoptarea unei abordari moderne si integrate, care sa cuprinda monitorizarea constanta a culturii, folosirea unor produse moderne de protectie si respectarea bunelor practici agricole. Astfel, vei putea asigura sanatatea si productivitatea culturii de soia, pe termen lung. 


Sursa foto: Shutterstock

 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016