Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania exporta doar 100.000 de tone de carne dintr-un potential de 1.000.000

romania-exporta-doar-100000-de-tone-de-carne-dintr-un-potential-de-1000000

Romania exporta, in prezent, in jur de 100.000 de tone de carne, desi potentialul de export se ridica la un milion de tone, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, la deschiderea primei expozitii internationale dedicate industriei carnii din sud-estul Europei – Carnexpo.

"Avem potential de export de carne, in general, de un milion de tone si nu cred ca este foarte greu de atins mai ales daca redeschidem piata de export cu Rusia, care a fost inchisa de la inceputul gripei aviare" a spus Tabara in deschiderea Carnexpo.

Acesta a precizat ca este posibil ca pana la finele anului Romania sa primeasca raspunsul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de carne de porc.

"Suntem pe ultima suta de metri in ceea ce priveste chestionarul trimis de DG Sanco si CE pe aceste segment si sper ca pana la finele anului sa fie finalizate, desi imi manifest o oarecare nemultumire fata de incetinitorul cu care se misca anumite institutii ale noastre.

Foarte multe complexe de crestere a porcilor sunt blocate la ora actuala din cauza ca nu au putut iesi in piata internationala. De asemenea, valorificarea cerealelor ar trebui sa se faca pe piata interna pentru cresterea animalelor. Consider ca acest excedent de cereale pe care il avem arata ca inca zootehnia nu este pornita cum trebuie", a mentionat seful MADR.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Acesta a precizat ca la inceputul lunii octombrie va avea o intalnire cu ministrul rus al Agriculturii si va discuta reluarea exporturilor de carne pe piata rusa, dar si "interesul nostru la Marea Neagra". Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.

in anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. in decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unitatilor de procesare a carnii de porc din Romania sa iasa pe piata comunitara cu produse din carne provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica.

Ulterior, Romania a solicitat Comisiei Europene, la cererea producatorilor romani, includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta decizie ar permite si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana.

Includerea Romaniei in anexa II a Deciziei 2008/855 este esentiala, deoarece se poate solicita ulterior inscrierea in Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii porcinelor vii pe piata europeana.

Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabara, lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste doua milioane de capete, in mai putin de 10 ani, pana la un nivel de 5,387 milioane capete.

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci. in prezent, in Romania sunt crescuti 5,3 milioane de porci in ferme mari si in gospodarii ale populatiei, din care numai 1,4 milioane in exploatatii profesionale.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton