Romsilva vrea sa investeasca bani europeni pentru dezvoltarea ariilor protejate
Publicat la data de 03 Ian. 2014 in:
Diverse Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva are nevoie de cinci milioane de euro anual pentru intretinerea ariilor protejate pe care le are in administrare. Romsilva nu poate cheltui insa mai mult de 2,5-3 milioane de euro, in conditiile in care suprafata impadurita in ariile protejate apartinand de regie s-au redus simtitor.
In opinia directorului Romsilva, Adam Craciunescu, situatia ariilor protejate poate fi imbunatatita pe de o parte prin accesarea fondurilor europene, dar si prin transformarea acestora in centre de profit, prin dezvoltarea activitatilor turistice.
"Noi facem anual cheltuieli de circa 12 milioane de lei pentru administrarea
ariilor protejate, insa acesti bani pot fi multiplicati prin proiecte si accesari de
fonduri europene. in mai putin de 10 ani s-au accesat peste 100 de milioane de euro, s-a creat o infrastructura in aceste administratii, dar mai sunt si zone in care nu mai avem paduri ale statului. De exemplu, in parcul din Muntii Rodnei toate padurile de acolo sunt private sau proprietate ale UAT. Mai avem foarte putine hectare cu paduri de stat in unele arii protejate si in aceste conditii nu mai avem interes sa investim. Deocamdata asteptam sa vedem cum va iesi in 2014 actul normativ privind ariile protejate", a declarat Adam Craciunescu, citat de Agerpres.
In Romania exista 28 de arii protejate
Potrivit datelor oferite de Federatia Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS), cele 28 de arii protejate din Romania sunt vizitate anual de circa doua milioane de turisti. Din suprafata totala protejata de 850.000 de hectare, 560.000 de hectare sunt suprafete impadurite.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Conform legislatiei in vigoare, prin arie naturala protejata se intelege acea zona terestra si/sau acvatica in care exista specii de plante si animale salbatice, elemente si formatiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de alta natura, cu valoare ecologica, stiintifica ori culturala deosebita, care are un regim special de protectie si conservare, stabilit conform prevederilor legale.
Suprafata totala a fondului forestier proprietate publica a statului, administrat de RNP - Romsilva, prin 41 de directii silvice si ICAS, in cadrul a 323 ocoale silvice si 10 baze experimentale, este de 3.245.204 ha (la data de 31.12.2012), reprezentand aproximativ jumatate din fondul forestier national.