Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scandal pe piata laptelui: o toxina CANCERIGENA depistata in mai multe probe de lapte

scandal-pe-piata-laptelui-o-toxina-cancerigena-depistata-in-mai-multe-probe-de-lapte

Valul de scandaluri in industria alimentara continua si astazi. Dupa ce carnea de cal vanduta drept vita a ajuns in toata presa europeana, dupa ce ieri ANSVSA anunta ca au fost descoperite fructe si legume de import cu un nivel de pesticide peste cel admis, astazi dimineata Autoritatea a demarat o serie de controale la nivel national, pe piata laptelui. Motivul il constituie depistarea de aflatoxine in mai multe probe recoltate. ANSVSA mentioneaza ca laptele infestat poate deveni un pericol pentru sanatate (este cancerigen) daca produsul e consumat o perioada indelungata de timp si in cantitati mari.


Ce spune ANSVSA?

Potrivit unui comunicat al institutiei transmis astazi, probele de lapte au fost recoltate in data de 4 martie, iar in urma rezultatelor analizelor, in data de 5 martie a fost declansata alerta prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje.

"In aceste conditii, in aceeasi zi, intreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri a fost sechestrata si au fost stopate livrarile de lapte crud catre toate unitatile de procesare lapte si vanzarea directa prin intermediul automatelor de lapte. De asemenea, s-a dispus scoaterea din alimentatia bovinelor a intregului lot de furaje contaminate si administrarea unei ratii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate si s-au prelevat probe suplimentare din materiile prime utilizate pentru ratia care se administreaza in prezent a vacilor cu lapte", se arata in comunicat.

Precizam ca ANSVSA nu mentioneaza numele producatorului in cauza.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


In aceasta dimineata, presedintele Autoritatii a dispus Directiilor judetene o actiune la nivel national, de prelevare de probe de lapte de la ferme, centre de colectare lapte, automate pentru vanzarea directa a laptelui crud, unitati de procesare a laptelui. Primele rezultate sunt asteptate pe 9 martie.

Tot astazi, un operator economic nementionat de ANSVSA a anuntat autoritatile ca, in urma efectuarii analizelor pentru determinarea aflatoxinei M1 din probele de lapte recoltate in cadrul programului de autocontrol, exista suspiciunea depasirii limitelor admise.

Pentru confirmarea rezultatelor, probele urmeaza a fi analizate de Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara. Produsul respectiv a fost retras de la comercializare pana la sosirea buletinului de analiza. Probele recoltate urmeaza a fi analizate in laboratoare si la Institutul de Referinta din reteaua ANSVSA.

Cum apar aflatoxinele in lapte?

Aflatoxinele ajung in lapte prin furajarea vacilor cu cereale sau alte produse infestate cu Aspergillus, un fung care apare atunci cand conditiile de depozitare ale cerealelor si plantelor nu sunt conforme, respectiv se inregistreaza umiditate si temperatura ridicate si lipsa ventilatiei.

Stelian Fuia, fostul ministru al agriculturii, acuza astazi, pe contul sau facebook, ca autoritatile ar fi fost prevenite inca de acum cateva luni.

"In 29 august, autoritatile americane semnalau incidenta crescuta a aflatoxinei in cultura de porumb din SUA. Aceasta incidenta crescuta se datoreaza secetei care favorizeaza dezvoltarea agentului patogen. Aceeasi situatie a fost si in Europa, inclusiv in Romania, unde s-a observat aceeasi frecventa ridicata a acestei ciuperci, in general pe hibrizi de porumb de origine SUA (...) Cand ai o astfel de avertizare globala, ar fi trebuit ca autoritatile romane sa fie in alerta si sa se asigure ca porumbul romanesc infestat nu ajunge in furaje, furajele infestate nu ajung in hrana animalelor sau, in cel mai rau caz, ca laptele infestat nu ajunge in procesare. Ori, toate acestea nu s-au intamplat iar noi consumam probabil de prin noiembrie astfel de lapte si produse lactate!", acuza Stelian Fuia.

Aflatoxina este o toxina cancerigena, care se transmite din porumb in furajele pentru animale, mai departe intra in organism si se transmite in lapte si produsele din lapte. Nu se elimina prin fierberea laptelui!

"Au fost alerte si in octombrie si decembrie, iar acum doua saptamani un intreg scandal la granita noastra, in Serbia! Ne mai miram ca incidenta cancerului este in crestere si este a doua cauza de deces!", a mai declarat Fuia.

Comentand afirmatia fostului ministru, directorul tehnic al unei companii de productie vegetala afirma ca "hibrizii de porumb si floarea soarelui produsi in Romania sunt o raritate (...) Germoplasma din Romania cred ca e aceeasi din anii 80, statiunile de cercetari sunt in pragul falimentului sau majoritatea sunt inchise".
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016