Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taierile in livada de meri - cele mai potrivite 4 reguli pentru a obtine recolte bogate si sanatoase

taierile-in-livada-de-meri-cele-mai-potrivite-4-reguli-pentru-a-obtine-recolte-bogate-si-sanatoase

Creste productivitatea pomilor din livada si acorda atentie calendarului de lucrari agricole. Pentru ca sezonul de inflorire si intrarea in vegetatie a pomilor reprezinta momente importante pentru livada de meri, pe langa tratamentele de primavara, taierile de formare si intretinere sunt esentiale. Afla totul despre taierile in livada de meri si descopera cele mai potrivite 4 reguli pentru a obtine recolte bogate, cu fructe sanatoase si de calitate.



Tine cont de soiul cultivat, ca sa faci taierile corect

Fiecare soi de mar poate avea o nevoie diferita de taiere, in functie de ritmul de crestere, tipul de fructificare, ramificare, varsta sau habitus. Pentru a realiza corect taierile aplicate merilor, pomicultorii trebuie sa tina cont atat de tipul de soi cultivat, cat si de formarea si intretinerea coroanelor. In livezile de mar superintensive, lucrarile de taieri la mar urmaresc realizarea coroanelor de tip fus subtire sau fus tufa. Ramificatiile fructifere provin din mai multe burse reunite, care se suprapun. Dupa 4-5 fructificari la mar, vatra de rod imbatraneste si trebuie taiata, pentru regenerare. Soiurile spur au tendinta de crestere bazitonica, iar ramificatiile fructifere scurte garnisesc sarpantele. La aceste soiuri, zona productiva nu se indeparteaza de axul coroanei.

Taierile la soiurile standard

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Soiurile standard romanesti, precum Inedit sau Remar, rodesc pe formatiuni scurte si se adapteaza, de regula, la toate formele de coroana. Executarile de taiere constau in indepartarea ramurilor uscate, bolnave, crescute haotic sau a celor care umbresc coroana pomului. In general, ramurile uscate sunt afectate de boli. Daca pomul nu prezinta cresteri, se intervine mai puternic cu taieri prin scurtarea axului central, insa, daca pomul depaseste in plan vertical spatiul alocat, atunci axul central trebuie scurtat in dreptul unui lastar lateral. 

Taierile la soiurile spur

Soiurile spur rodesc pe burse, tepuse, pinteni. In primii ani de rodire se recomanda efectuarea taierilor de transfer pentru aducerea sarpantelor in pozitia lor initiala.

Foloseste un regulator de crestere

Taierea merilor este o practica agricola deosebit de importanta pentru mentinerea unui echilibru perfect intre fructe si vegetatie. Pe langa faptul ca au ca scop corectarea actiunilor gresite, taierile de formare si intretinere cresc productivitatea si calitatea fructelor. Pentru a aduce un plus de beneficii plantatiei dupa executarea lucrarilor de taiere, este important sa aplici un regulator de crestere, pentru a beneficia de cele mai productive recolte. Regalis® Plus ofera pomicultorilor numeroase beneficii. Utilizat frecvent in plantatiile de mar cultivate in sistem intensiv si superintensiv, produsul normeaza productia, ofera calitate fructelor, stimuleaza mecanismele de aparare si creste rezistenta pomilor la factori de stres.
 
Realizeaza taierile la momentul oportun

Executarea taierilor la meri presupune scurtarea sau indepartarea unor ramuri, in diferite etape. Calendarul anual al taierilor la meri include taieri de formare, corectare, regenerare sau de productie, in functie de nevoia fiecarui pom si de particularitatile biologice ale soiului. Toaletarea merilor primavara are rolul de a echilibra sarpantele si subsarpantele, dar si de a rari coroanele indesite. Daca la merii tineri, taierile urmaresc suprimarea si mai putin scurtarea, la merii intrati pe rod, taierile se fac pentru a asigura o structura ce asigura procesul de crestere si normarea incarcaturii cu rod. Ramificatiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurteaza prin taieri deasupra unei formatiuni apropiate de baza. Se scurteaza in zona lemnului ramurile de doi ani si se taie si ramificatiile mai departate de baza sau cele epuizate, cu inceput de uscare. Odata ce pomul a ajuns la maturitate, incepand cu al patrulea sau al cincilea an, incep taierile de productie.
 
 
Evita greselile majore cand realizezi taierile la meri

O rutina corecta de ingrijire a merilor revitalizeaza pomii si corecteaza pozitia ramurilor, valorificand lumina si dezvoltarea fructelor. Pentru a obtine o livada cu pomi sanatosi, cu structuri rezistente, evita principalele greseli care pot compromite intreaga livada:
  • Nu taia formatiunile care au roduri tinere, pintenii, smicelele, bursele, nuielusele de rod tanar sau spinul.
  • Evita formarea si cresterea ramurilor de structura in unghi orizontal.
  • Nu neglija lastarii afectati de fainare, monilioza sau arsura bacteriana.
  • Foloseste unelte adecvate, bine intretinute si dezinfectate. O foarfeca tocita poate provoca leziuni pomului.
 
Executarea corecta si la timp a lucrarilor de taiere a merilor va avea un impact pozitiv atat asupra sanatatii livezii, cat si asupra productivitatii si calitatii recoltelor.
 
Sursa foto: shutterstock.com
 
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016