Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Taxarea inversa la cereale, plante tehnice, legume si fructe. Ce inseamna taxarea inversa?
TAXAREA INVERSA LA CEREALE LEGUME SI FRUCTE DESCRISA PE INTELESUL TUTUROR. Ce este si cum se aplica taxarea inversa, metode de evaziune fiscala in comertul cu cereale, obligatii taxare inversa, lege
Ministrul agriculturii a anuntat ca au fost facute demersurile necesare catre Comisia Europeana pentru obtinerea acordului de introducere a taxarii inverse la legume, fructe si carne. Taxarea inversa la cereale si plante tehnice se aplica deja, din luna iunie a acestui an.
"Am facut demersurile catre Comisia Europeana (CE) pentru taxarea inversa la legume si fructe, inclusiv la carne, pentru a veni cu aceeasi procedura ca la cereale si plantele tehnice. Evaziunea fiscala si modul cum s-a dezvoltat ea in timp nu este simplu de combatut", a spus Tabara.
In viziunea actualului guvern, taxarea inversa este o metoda eficienta de combatere a evaziunii fiscale in agricultura. Masura incearca sa elimine din piata firmele care nu plateau TVA-ul catre stat, in vreme ce exportatorii cereau rambursarea taxei.
Metoda de evaziune fiscala in sectorul cereale: luam o firma X inregistrata la Bucuresti si o firma Y inregistrata la Sofia. Firma X ii vinde firmei Y un camion cu cereale. Marfa este facturata in Romania, dar, in realitate, nu ajunge in Bulgaria. Firma Y furnizeaza un document care atesta faptul ca transportul fictiv a fost descarcat in depozitele proprii, iar firma X cere rambursarea TVA la Bucuresti.
Ce inseamna, mai precis, taxarea inversa?
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Pe scurt, taxarea inversa inseamna ca un cumparator nu poate deduce TVA-ul, iar vanzatorul nu are drept de a colecta TVA. Pe factura trebuie specificat clar "taxare inversa".
In ceea ce priveste aplicarea masurilor de simplificare, acestea functioneaza numai pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii in interiorul tarii. Pe facturile emise in aceste situatii, furnizorii/prestatorii nu inscriu taxa colectata aferenta. Pentru ca taxa inversa sa poata fi aplicata, atat furnizorul, cat si beneficiarul trebuie sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 din CF. Taxa aferenta va fi determinata de beneficiari si va fi evidentiata in decontul de TVA ca taxa colectata, dar si ca taxa deductibila. Dreptul de deducere a taxei se stabileste in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147 indice 1 din CF. Inregistrarea taxei in decontul de taxa poarta denumirea de autolichidarea taxei pe valoarea adaugata, iar colectarea de TVA la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei de catre furnizor/prestator.
Mai multe detalii despre proceduri va ofera colegii de la INFOTVA.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi