Turtoi(APDRP): Pe noul PNDR as schimba sistemul de selectie
Publicat la data de 12 Aug. 2013 in:
Diverse George Turtoi, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP) sustine ca ar vrea sa schimbe sistemul de selectie si cel de achizitie pentru beneficiarii privati, pe noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.
„Pe noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 as schimba, in primul rand, sistemul de selectie, pentru ca la ora actuala sunt varfurile de sarcina atat de mari incat avem intarzieri de un an de zile, chiar si de un an si jumatate pe evaluarea proiectelor. Nu poti sa-i spui omului, dupa ce ai evaluat proiectul, gata da-i drumul, semneaza contractul, chiar daca a fost evaluat intr-o luna, pentru ca trebuie sa astepte dupa toti. Cand primesti 20.000 de proiecte nu ai cum sa le termini intr-o luna de evaluat. Acesta este primul lucru care trebuie reglat, partea de sistem de selectie. Avem la ora actuala mai multe propuneri in acest sens si speram sa fie acceptate de Comisie. Trebuie sa le prezentam un sistem concurential, chiar daca este combinat cumva cu « primul venit primul servit », iar proiectele care ating punctajul maxim sa fie finantate imediat, sa nu mai astepte pana la finalul evaluarii”, relateaza directorul general al APDRP.
Acesta considera ca ar trebui ceva schimbat si in implementarea proiectelor, deoarece au fost ceva probleme in aceasta privinta pe actualul PNDR, pe partea de acte aditionale pentru modificari de solutii si prelungiri de termene.
„In acest program am avut probleme foarte mari pe partea de acte aditionale pentru modificari de solutii si prelungiri de termene. Proiectele s-au facut foarte prost si imi pare rau ca invinuiesc atat proiectantii cat si consultantii care au venit cu solutii tehnice, nu pot sa spun nefezabile, dar care au suferit modificari de 4-5 ori. Aici vad o solutie de a contracta direct, la nivel de proiect tehnic, fara sa mai contractam studiu de fezabilitate, care este doar o previziune si pana la finalizarea efectiva a lucrarii sufera o mie de modificari. Avem la ora actuala proiecte si cu zeci de acte aditionale de modificare pe un singur proiect”, mai precizeaza George Turtoi.
El propune pentru achizitiile beneficiarilor privati crearea unei baze de date cu preturi de referinta rezonabile, care ar putea fi benefica atat pentru fondul de dezvoltare rurala, cat si la nivel national.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>