Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un pariu castigat: prima reteta de friptura cu trandafiri

In urma cu doua saptamani am castigat un pariu facut cu un cultivator de trandafiri din comuna Sinesti. Discutam la masa despre retetele ramase de la regretatul gurmand si scriitor Radu Anton Roman si ne oprisem asupra unei mancarici din floare de dovleac. L-am intrebat daca exista ceva similar cu flori intregi sau cu petale de trandafiri. "Poti sa faci sirop, dulceata, dar mancare de trandafiri nu exista!", mi-a raspuns el hotarat.

Eu l-am contrazis si bineinteles ca disputa s-a finalizat cu o cautare pe google: intr-adevar, nu am gasit nicio reteta de mancare cu trandafiri!

Ei, asta a fost o adevarat provocare pentru mine si am decretat pe loc ca nu se mai poate asa ceva, o mancare cu sos care sa contina si petale de trandafir este musai sa existe.

M-am vazut, deci, in situatia de a nascoci o reteta in care sa includ trandafirii. A trebuit sa ma documentez mai intai in privinta continutului lor, a substantelor care exista in petalele de trandafir.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h



Lucru usor de spus, mai greu de facut, dar noroc cu biblioteca Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, acolo unde am gasit rezultatele unor cercetari publicate in cadrul unei reviste de biochimie.

Asa am aflat ca petalele de trandafir nu contin substante toxice iar uleiurile aromate care dau parfumul florilor nu sunt distruse prin fierbere in apa. In schimb, atunci cand sunt supuse unui tratament termic in amestec uleios (prajire!) ele isi modifica structura si, evident, isi pierd si aroma.

De la tehnica la arta
Plecand de la aceste notiuni am inteles ca nu pot sa obtin o mancare in care sosul pe baza de ulei, margarina, unt sau untura, sa contina si petalele de trandafir. Ele trebuiau fierte separat, pentru ca aroma sa fie extrasa in lichid, care abia la urma sa fie incorporat in reteta.

Mai mult decat atat, pentru a pastra cat mai vie aroma de trandafir, am ales ca cele doua componente, sosul si lichidul parfumat, sa fie servite diferit atat ca temperatura cat si consistenta. Adica un lichid fierbinte, uleios - sosul, si un gel rece si parfumat.

Si gata! Din punct de vedere tehnic, reteta era pusa la punct. Mai ramanea acum partea cea mai frumoasa, asocierea gusturilor si stabilirea ingredientelor si proportiilor.

Gelul rece, parfumat intens cu trandafiri, m-a dus cu gandul prima data la un serbet dulce. Iar sosul uleios, lichid si fierbinte, m-a dus cu gandul la un sos acrisor, cu accente vanatoresti de cimbru, piper, ceapa si dafin, care scalda o fripturica arsa in prealabil pe gratar.

Rasfoind prin memorie, ce bucatarie foloseste cel mai bine alaturarea dintre carnea fripta si dulceturi? Da, chiar ea, bucataria nemteasca. Acolo exista tot felul de retete in care peste o fleica la gratar cade plocon si o lingurita cu dulceata de fructe.

Pai nemteasca sa fie, asadar, si mancarea mea cu trandafiri!
Am ales totul cat mai simplu. Cateva felii de pulpa de porc, fripte pe gratar cu simt de raspundere dupa ce in prealabil s-au scaldat vreme de doua ceasuri in otet cu apa, dafin si piper. In timp ce ele sfaraiau pe gratar, sosul s-a nascut dintr-un rantas simplu de ceapa, olecuta de faina si o lingurita de bulion, toate adaugata intr-o tigaie groasa, tinuta la foc mediu cu putin ulei de floarea soarelui.

Cand totul in tigaie capata accente dramatice, respectiv ceapa devine mai mult decat galbuie si totul scoate un sfarait amenintator de pericol de arsura, se stinge cu un pahar de vin alb, sec. Se toarna apoi sosul de abia luat de pe foc peste fripturile care asteapta cuminti pe o tava sau o farfurie ovala.

Bine, bine, dar unde sunt trandafirii?!
Ei vin mai la urma. Iata cum. Petalele de trandafir curatate de partea alba de la baza se fierb 20 de minute in apa. Se scot din apa apoi si lichidul obtinut se trece in alt vas. Se adauga zahar din belsug, cat sa fie suficient de inchegat serbetul, si se amesteca bine la foc iute, pana se leaga. Rezultatul trebuie sa fie un gel, care se da la rece cel putin cateva ore nu inainte de a adauga un strop de zeama de lamaie, ca sa ii dam aciditate.

Servirea? Simpla. O felie de friptura scaldata in sos, peste care se aseaza cu grija cateva lingurite din jeleul de trandafiri.

Ingrediente:
* pentru friptura: 300 grame pulpa de porc, marinate 2 ore in apa fierbinte cu otet, 2-3 foi dafin, cimbru uscat, piper boabe;
* pentru sos: o ceapa mijlocie, o lingurita de bulion, o lingura de faina, 250 ml vin alb;
* jeleul: o farfurie petale de trandafir, fierte in 500 ml apa, 900 g zahar, putina zeama de lamaie.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016