Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Specii ornamentale in spatiile umbrite din gradina
specii pentru zone umbrite din gradina, plante care traiesc la umbra, copaci care cresc la umbra, UMBRA IN GRADINA, cum amenajazi spatii fara soare in gradina
Majoritatea speciilor de arbusti cresc si in zone umbrite din gradini, acolo unde alte specii ornamentale ar suferi din pricina luminii slabe. Ei nu au nevoie decat de cateva lucrari de ingrijire pe timpul anului, precum taierile, fertilizarea, udarea pe timp de seceta si lucrarile obisnuite ale solului.
Inainte de a cumpara arbusti de la pepiniera trebuie sa tii cont de:
- Fa o lista cu speciile pe care le intalnesti in alte gradini, in zona in care locuiesti. Nu te avanta sa cumperi specii exotice, mai rar intalnite, deoarece nu ai siguranta ca vor supravietui. Incearca sa mergi, cel putin pentru inceput, pe acelasi tipar cu vecinii tai
- Arbustii se planteaza toamna tarziu sau primavara, deci nu ii cumpara in alte perioade
- Impreuna cu arbustii, cumpara si un sac de scoarta maruntita, care se gaseste in Practiker sau Bricostore, si niste compost
- In gradina trebuie sa existe o sursa permanenta de apa (sistem de irigatie, cismea, fantana, izvor)
Tipuri de umbra
Intensitatea luminii nu se masoara doar in soare si umbra. Specialistii au incadrat zonele umbrite in mai multe categorii, fiecare din ele fiind potrivita pentru o specie sau alta.
Umbra inchisa
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Este zona aflata chiar sub coroana arborilor, unde pe tot parcursul zilei nu patrunde soarele. Aceasta zona nu este insa indicata pentru plantarea unor arbusti deoarece sistemul radicular al acestora tinde sa intre in competitie cu cel mult mai bine dezvoltat al arborelui.
Umbra deschisa
Este zona aflata in nordul zidurilor si cladirilor inalte. Este o zona in care nu patrunde soarele pe intreaga perioada a zilei, dar are deschiderea neobstructionata pe verticala, ca in cazul umbrei inchise.
Semiumbra
In aceasta zona soarele patrunde la rasarit sau la apus. Acest tip este similar cu cel al umbrei deschise, cu mentiunea ca soarele patrunde intr-un anumit interval orar, datorita pozitionarii zidului sau cladirii pe directia est-vest.
Umbra partiala
Este zona in care soarele patrunde sporadic si pe portiuni reduse. Lumina soarelui este filtrata de coroana unor arbori aflata la inaltime, precum plopii.
Selectia speciilor de arbusti ornamentali
La alegerea tipului de arbust, trebuie sa ai clar scopul pentru care il vei planta. Un arbust poate fi special prin frunzele sale, prin florile sau chiar prin fructele lui. Alege liliacul daca vrei sa te bucuri de florile sale, macesul pentru fructe, viburnum pentru foliajul colorat toamna in rosu. Speciile de arbusti cu talie redusa pot fi utilizate pentru delimitarea unor spatii in cadrul gradinii, iar pe cei cu talie inalta ii poti folosi pentru realizarea unor ansambluri care vor atrage atentia. Nu te limita la o singura specie, lasa-ti frau liber fanteziei!
In alegerea lor, trebuie sa te documentezi asupra conditiilor pe care fiecare arbust le prefera. Sunt unii care rezista fara probleme iarna, altii care trebuie protejati, iar altii care trebuie chiar mutati in casa, cand temperaturile scad sub 15 grade Celsius (hibiscus). Multe informatii le vei gasi in reviste de specialitate sau pe internet, insa ai grija sa selectezi bine aceste surse, nu toate ofera informatii corecte. O sursa pretioasa de informatie corecta sunt chiar cultivatorii care au capatat deja experienta, deci discuta cat mai des cu vecinii tai pe aceasta tema.
Daca nu esti foarte pretentioasa, iti poti indrepta atentia si spre speciile care cresc in salbaticie, de multe ori acestea sunt mai viguroase si mai rezistente la boli si daunatori, precum si la conditii grele de clima (secete, geruri).
Solul potrivit pentru arbustul potrivit
Un sol potrivit pentru plantarea arbustilor are urmatoarele proprietati
- Dreneaza bine apa
- Este afanat si permite o dezvoltare bogata a sistemului radicular
- Contine gama completa de nutrienti necesari cresterii
Testarea drenajului se face usor: sapa o groapa nu foarte adanca, apoi umple-o cu apa. Daca apa va fi absorbita repede, in cateva minute, se considera ca drenajul este suficient pentru a permite cresterea arbustului in solul respectiv. Un drenaj insuficient va duce cu timpul la putrezirea radacinilor si implicit la moartea plantei.
In cazul in care nu exista alte posibilitati si solul din gradina este greu, argilos, el poate fi imbunatatit prin incorporarea de pietris si nisip si saparea unui sistem de santuri care sa permita scurgerea apei de pe suprafata, miscorand cantitatea absorbita in sol.
Aciditatea solului
Majoritatea speciilor de arbusti ornamentali destinati zonelor umbrite cresc cel mai bine in soluri acide (asta deorece solul acid corespunde solurilor de padure, brun-roscate, acolo unde acesti arbusti cresc in conditii naturale de umbrire).
Plantarea si lucrarile de ingrijire
Perioada optima pentru plantare este primavara devreme, sau toamna tarziu, cand planta si-a incetat activitatea. Groapa va fi de doua ori mai mare decat diametrul sistemul radicular prezent deja, pentru ca radacinile sa se poate dezvolta in pamantul afanat.
Mulcirea. Imediat dupa plantat si dupa udat se aplica in jurul plantei un strat de mulci, care consta in bucati de scoarta de copac, conuri de brad, muschi de turba. Acest strat are rol de protectie, impiedicand evaporarea excesiva a apei in zilele calduroase si impiedica dezvoltarea buruienilor. Nu in ultimul rand are si un aspect estetic prin culoare si forma. Stratul poate fi delimitat cu o bordura din bolovani de rau pentru a se evita imprastierea lui. Grosimea stratului va fi de circa 10 cm si la nevoie se completeaza periodic.
Udatul. Este esential in dezvoltarea arbustului mai ales in primii doi ani de la plantare, cand el se afla in plina crestere vegetativa. Udatul nu se va aplica in exces, e bine sa ai grija doar ca pamantul sa fie mereu reavan si sa ii permiti sa se usuce usor intre doua udari.
Fertilizarea. Se aplica la nevoie, primavara devreme. Semne ca planta sufera din lipsa nutrientilor sunt frunzele de dimensiuni mici, clorotice (pale). Pentru a preintampina aceste fenomene si pentru a pastra gradina curata de agenti poluanti, iti recomand inglobarea in sol primavara, in timpul lucrarilor de sapat, a unei cantitati de compost care poate fi usor obtinut anual, chiar din frunzele adunate toamna si lasate sa putrezeasca. In acest fel asiguri o recirculare a substantelor nutritive, in special a fosforului si azotului.
Lucrari de taiere. Nu toate speciile necesita taieri anuale. Se poate interveni pentru ajustari de ordin estetic si pentru conducerea coroanei si dimensiunilor arbustilor asa cum iti doresti ca ei sa se incadreze in peisaj.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.82 din 19 voturi
Urmareste-ne pe Google News