Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vermicompostul, un fertilizant de inalta calitate pentru cresterea fertilitatii solului

vermicompostul-un-fertilizant-de-inalta-calitate-pentru-cresterea-fertilitatii-solului

Vermicompostul este un ingrasamant organic, care se obtine in casa din deseuri menajere, cu ajutorul ramelor. Procesul de reciclare a resturilor alimentare ne asigura un ingrasamant nutritiv, negru, cu miros teluric, foarte util pentru sol si in cresterea plantelor, asemanator humusului. Vermicompostul poate fi realizat si in casa, dar si in spatiul exterior. Astfel, compostarea cu rame se poate face pe toata durata anului, inclusiv de cei care locuiesc in apartament si inclusiv iarna.


Recipiente utilizate
Se poate folosi un recipient cu o inaltime intre 20 si 30 cm. Acesta trebuie sa fie destul de inalt pentru a incapea primul strat, resturile alimentare si, in final, ramele care se hranesc in straturile superioare. Atentie insa, caci un vas prea adanc poate duce la mirosuri neplacute. Pe fundul recipientului se fac intre 8 si 12 gauri, pentru aerisire si drenaj.
Recipientul utilizat trebuie sa aiba dimensiunea potrivita in functie de cantitatea de resturi menajere care vor fi descompuse de rame. De exemplu, pentru jumatate de kilogram de resturi alimentare, este suficienta o suprafata de 33 cm.
Vasele folosite sunt in general, din plastic sau lemn. Acestea pot fi cumparate din magazine de specialitate, sau incropite din ce gasiti in prin casa. Vasul trebuie sprijinit pe caramizi, iar sub el se pune o tava de colectare. Lichidul scurs poate fi folosit la plante, pe post de ingrasamant.

Asternut
Pentru asternutul vermicompostului se foloseste hartie maruntita de ziar, hartie pentru imprimanta, balegar vechi, paie, frunze tocate. Acesta trebuie sa fie umezit bine, pana cand absoarbe apa, astfel incat sa nu ramana surplus de lichid. Din totalul recipientului, 3 sferturi se umplu cu asternut umed, peste care se adauga pamant si nisip.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Rame
Ramele se pot achizitiona de la fermele de rame. Pentru 225 gr de gunoi alimentar este nevoie de 450 gr rame.
Principala rama utilizata la vermicompost este Eisenia Fetida. Aceasta se dezvolta in medii cu temperaturi intre 0 si 35 grade Celsius. Coconii de Eisenia Foetida raman viabili si dupa ce stau inghetati cateva saptamani.
O alta rama utilizata la vermicompost este Eisenia Hortensis ( cunoscuta si ca European Nightcrawler sau Dendrobaena Veneta). Parerile fermierilor referitor la calitatile acestei specii sunt contradictorii. Unii sustin ca E. Hortensis se reproduce la fel fel de repede ca E. Fetida, dar rezista la conditii de mediu mai acide si se adapteaza mai usor la schimbarile bruste de mediu.

Resturi alimentare
Ca resturi alimentare, putem folosi paste, fructe, zat de cafea, malai, coji de oua etc. Aceste resturi trebuie sa fie tocate marunt pentru a putea fi digerate. Nu se folosesc pentru compostarea cu rame resturi alimentare cu grasimi, carne, oase, ceapa, usturoi.





Sursa foto: www.sxc.hu
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.2 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016