
Cultura de varza are cerinte ridicate de sol si umiditate, iar pentru a obtine o recolta calitativa trebuie sa respecti cateva criterii esentiale, din momentul infiintarii si pana la recoltare.
Iata cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont:
Planteaza corect rasadurile
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Rasadurile de varza trebuie plantate, in general, la o distanta de aproximativ 50 de centimetri intre randuri si aproximativ 30 de centimetri intre plante, pe rand. Pentru cultura timpurie va trebui sa alegi luna martie si inceputul lunii aprilie. De asemenea, temperatura solului ar trebui sa fie de opt grade Celsius si fara inghet timp de doua sau chiar trei zile. Pentru cultura de varza de vara si cea de toamna, plantarea rasadului e indicat sa fie facuta la de la finalul lunii mai, pana la sfarsitul lunii iunie. Un sfat util ar mai fi si ca rasadurile sa fie mocirlite inainte de plantare.
Alege soiul potrivit
Exista mai multe soiuri de varza, fiecare cu perioade de vegetatie diferite. Soiurile de varza se impart in soiuri timpurii, semitimpurii, semitarzii si tarzii, fiecare cu perioade de vegetatie specifice si cerinte diferite in ceea ce priveste cultivarea.
Efectueaza lucrarile de ingrijire si fertilizare la timp
Daca vrei o cultura bogata, atunci e bine sa stii ca lucrarile de intretinere la cultura de varza au la baza urmatoarele proceduri: rarit (se face la distante de 25-30 de centimetri la soiurile semitimpurii si la 30-40 de centimetri la soiurile semitarzii si tarzii), completarea golurilor (se face cu plantele care au rezultat din rarit, la aproximativ trei-patru zile dupa plantarea rasadurilor), prasile (se pot face doua prasile mecanice si una sau doua manuale), fertilizare (se face la trei-patru saptamani de la plantare) si irigare (norma de udare e de 300-400 de metri cubi de apa la hectar in perioadele secetoase).
Combate buruienile, bolile si daunatorii
Pentru o cultura bogata e esential si sa previi aparitia bolilor, dar si sa combati buruienile si daunatorii. Combaterea lor trebuie facuta pe toata perioada de vegetatie, prin aplicarea unor tratamente eficiente. Una dintre cele mai intalnite boli la cultura de varza e Alternarioza sau patarea neagra (Alternaria brassicae). Aparitia acestei boli e favorizata de umiditatea ridicata si o poti recunoaste usor dupa petele circulare cu margini galbene care apar pe ambele parti ale frunzelor. Cel mai eficient poate fi combatuta cu ajutorul Dagonis®, un fungicid polivalent care combina doua substante active inovatoare, fluxapiroxad (grupa SDHI) și difenoconazol (triazol). Acesta actioneaza prin inhibarea dezvoltarii si reproducerii ciupercii in toate stadiile. Se aplica in doza de 1 litru pe hectar, maxim trei tratamente/sezon, la interval de sapte zile intre aplicari.
Pe langa sfaturile de mai sus, ar mai fi de spus ca, odata recoltata, varza trebuie depozitata in spatii racoroase, pentru perioade scurte de timp. Succes!
Foto: Shutterstock

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.