Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Documentatii

O grupa de factori este esentiala in alegerea locului unde va fi amplasata ciupercaria. Printre factorii de care trebuie sa se tina seama nu este de neglijat nici mana de lucru. Si tot foarte importantă este si existenta posibilitatii de valorificare a productiei in stare proaspata sau conservata.
O suprafata de teren de 8500 mp adica de 100 x 85 m, este suficienta pentru amenajarea unei ciupercarii cu suprafata de 4464 mp, formata din 24 camere x 186 mp fiecare. La aceasta se adauga suprafata necesara pentru anexe, parcare, spatiu verde, cai de acces.
Un teren impropriu pentru agricultura nu constituie un inconvenient, ci din contra, chiar este de preferat această situatie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In cazul ciupercariilor ce vor functiona prin cumparare de compost, acesta vine in ciupercarie, insamantat si chiar incubat si urmează sa i se aplice turba, ingrijiri, conditii de microclimat specifice si recoltari.
Capacitatea de racire a ciupercariei se recomanda sa fie de 1 kw/tona de compost.
In situatia in care nu exista un spatiu si se preconizeaza sa se construiasca unul special destinat acestui scop se recomanda sa se tina cont de urmatoarele recomandari :
- sa existe infrastructura, drum de acces practicabil tot anul, utilitati precum, apa, canalizare, electricitate, in zona nepoluata.
- se va lua in perspectiva si o extindere a suprafetei de cultura;
- cand se face proiectarea unei ciupercarii se va avea in vedere ca amplasarea camerelor de incubare si de cultură sa fie in linie si nu ramificat. In acest caz se va amplasa mai usor sistemul de ventilatie si cel de mentinere a microclimatului.
Conditiile pe care va trebui sa le indeplineasca spatiul de cultura sunt urmatoarele:
- constructia să nu cuprinda lemn;
- sa nu existe pericolul inundatiilor iar panza de apa freatica sa fie la adancime, pentru a nu crea condens pe peretii ciupercariei;
- constructia nu va avea ferestre ci numai usi de acces si spatii-orificii- pentru amplasarea sistemului de ventilatie;
- usile vor avea inaltimea de 2-2,5 m cu izolatie termica, confectionate din metal ambutisat sau oţel galvanizat, cu un strat izolator si prevazute cu banda de cauciuc;
- ciupercaria va fi prevazută cu un culoar tehnologic cu laţime variabila de 2-6 m, in functie de gradul de mecanizare. De-a lungul culoarului vor fi amplasate intrarile in camerele de cultura precum si panourile de comanda pentru automatizarea instalatiilor privind asigurarea microclimatului.
- ciupercaria va fi dotata cu toate utilitatile: apa, canalizare, incalzire si racire cu umidificare a aerului prin sistemul de ventilatie, energie electrică de 220 şi 280 V;
- pentru a mari suprafata de cultura si pentru a deveni eficienta cultura ciupercilor, spatiile se doteaza cu stelaje din metal, aluminiu etc.
- investitorul trebuie sa fie o persoana cu capacitate de organizare si de conducere, capabil de a lucra cu oameni, informat si cu deschidere la noutati.
Recomand sa adere la Asociatia Nationala a Producatorilor de ciuperci din Romania.
Autoare a 27 carti in domeniul cultivarii ciupercilor si nu numai, Dr. ing. Ioana Tudor tine singurul curs de ciupercar acreditat din tara si este proprietar si editor al site-ului www.ciupercile.ro, unde scrie despre cultura ciupercilor.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 3.83 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News