Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apa si umiditatea in cultura champignon

apa-si-umiditatea-in-cultura-champignon

Ciupercile contin intre 82-92% apa. Pentru a se obtine 1 kg de ciuperci este nevoie de un litru apa dar se administreaza 2 litri deoarece mare cantitate se evapora prin ventilatie. Apa este al doilea factor important pentru creşterea ciupercilor dupa temperatura.

In substratul nutritiv

In compost, daca nu exista o umditate optima, miceliul nu poate extrage substantele nutritive cu care sa se hraneasca.

Ciupercile de cultura sunt plante ce necesita conditii medii, sunt  plante (mezohidrofile) fata de umiditatea substratului, de 60-70%, cu optim de 62-65 %.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Excesul de umiditate în substratul nutritiv crează condiţii favorabile pentru dezvoltarea ciupercilor saprofite şi a bacteriilor care  pot duce la pieirea miceliului prin asfixie, care are nevoie şi de oxigen pentru a respira. Într-un cuvânt excesul de umiditate favorizează apariţia bolilor, a mucegaiurilor. Cu cât procentul de umiditate în substrat este mai ridicat, peste limita optimă, subtratul va trebui să fie mai afânat, pentru a permite accesul aerului în interiorul lui.  De asemenea cu cât substratul este mai mărunt, cu paie foarte scurte sau cu rumeguş, va trebui ca tasarea să fie mai uşoară, din acelaşi considerent.

- Umiditatea retalivă a aerului- UR%

Se recomandă ca spaţiul de cultură să prezinte o umiditate iniţială a aerului de 80-90%, corespunzătoare cu cerinţele biologice ale ciupercilor.  În ciupercăriile cu o umiditate iniţială ridicată, datorată prezenţei pânzei de apă freatică la suprafaţă sau infiltraţiilor de apă, este necesar să se asigure o ventilaţie puternică, tehnică, dar cu mare grijă pentru a nu exfolia ciupercile.

O umiditate scăzută nu influenţează negativ creşterea miceliului, însă favorizează formarea ciupercilor  în interiorul stratului de acoperire, aglomerate în buchete mari.

Umiditatea relativă a aerului se completează prin administrarea de apă sub formă de pulverizări, cu apă la temperatura din ciupercărie. Dar şi despre acest factor ecologic vom reveni la condiţiile de micoclimat din ciupercărie.

Atenţie! Ridicarea temperaturii cu 1,5 grade C scade umiditatea relativă a aerului de la 90 la 82%.
Umiditatea relativă a aerului se măsoară cu ajutorul higrometrelor.

Autoare a 27 carti in domeniul cultivarii ciupercilor si nu numai, proprietar si editor a site-ului www.ciupercile.ro, unde scrie despre cultura ciupercilor, Dr. ing. Ioana Tudor tine singurul curs de ciupercar acreditat din tara.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016