Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Apa si umiditatea in cultura champignon
Ciupercile contin intre 82-92% apa. Pentru a se obtine 1 kg de ciuperci este nevoie de un litru apa dar se administreaza 2 litri deoarece mare cantitate se evapora prin ventilatie. Apa este al doilea factor important pentru creşterea ciupercilor dupa temperatura.
In compost, daca nu exista o umditate optima, miceliul nu poate extrage substantele nutritive cu care sa se hraneasca.
Ciupercile de cultura sunt plante ce necesita conditii medii, sunt plante (mezohidrofile) fata de umiditatea substratului, de 60-70%, cu optim de 62-65 %.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Excesul de umiditate în substratul nutritiv crează condiţii favorabile pentru dezvoltarea ciupercilor saprofite şi a bacteriilor care pot duce la pieirea miceliului prin asfixie, care are nevoie şi de oxigen pentru a respira. Într-un cuvânt excesul de umiditate favorizează apariţia bolilor, a mucegaiurilor. Cu cât procentul de umiditate în substrat este mai ridicat, peste limita optimă, subtratul va trebui să fie mai afânat, pentru a permite accesul aerului în interiorul lui. De asemenea cu cât substratul este mai mărunt, cu paie foarte scurte sau cu rumeguş, va trebui ca tasarea să fie mai uşoară, din acelaşi considerent.
- Umiditatea retalivă a aerului- UR%
Se recomandă ca spaţiul de cultură să prezinte o umiditate iniţială a aerului de 80-90%, corespunzătoare cu cerinţele biologice ale ciupercilor. În ciupercăriile cu o umiditate iniţială ridicată, datorată prezenţei pânzei de apă freatică la suprafaţă sau infiltraţiilor de apă, este necesar să se asigure o ventilaţie puternică, tehnică, dar cu mare grijă pentru a nu exfolia ciupercile.
O umiditate scăzută nu influenţează negativ creşterea miceliului, însă favorizează formarea ciupercilor în interiorul stratului de acoperire, aglomerate în buchete mari.
Umiditatea relativă a aerului se completează prin administrarea de apă sub formă de pulverizări, cu apă la temperatura din ciupercărie. Dar şi despre acest factor ecologic vom reveni la condiţiile de micoclimat din ciupercărie.
Atenţie! Ridicarea temperaturii cu 1,5 grade C scade umiditatea relativă a aerului de la 90 la 82%.
Autoare a 27 carti in domeniul cultivarii ciupercilor si nu numai, proprietar si editor a site-ului www.ciupercile.ro, unde scrie despre cultura ciupercilor, Dr. ing. Ioana Tudor tine singurul curs de ciupercar acreditat din tara.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.5 din 3 voturiUltima ora
- » MADR si AFIR: Fermierii trebuie sa isi evalueze exploatatia agricola
- » Carnea de pui se afla in topul preferintelor romanilor
- » Ministrul Agriculturii vine cu promisiuni. Un nou sprijin pentru oierii afectati de PMR
- » Veniturile medicilor veterinari. Cum variaza sumele primite
- » MADR: Tehnologia rachetelor antigrindina nu produce o crestere a emisiilor de poluanti in aer, apa sau sol