Obtinerea vinului rose: metode si tehnici folosite de oenologi
Cu o paleta bogata de arome, ce variaza de la capsuni sau pepene pana la trandafir sau citrice, vinul rose se combina agreabil cu preparatele din peste, din pui sau din curcan. Pentru ca notele de Cabernet Franc, Burgund, Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Busuioaca de Bohotin sau chiar Babeasca Neagra sa se dezvaluie pe deplin, cu fiecare pahar degustat, este nevoie de procedee aparte.
Vinul rose este rezultatul aplicarii unor metode specifice de fermentatie asupra soiurilor de struguri negri. Descoperim o parte dintre secretele care pot transforma o recolta bogata intr-o productie excelenta de vin, in randurile de mai jos.
Care sunt regulile recoltarii strugurilor
De regula, strugurii negri sunt culesi dupa cei pentru vinurile albe. In cazul celor pentru consumul curent, recoltarea are loc in momentul in care continutul de zahar variaza intre 180 si 200 de g/l, in conditiile unei aciditati de minimum 5 g in acid sulfuric. In cazul vinurilor de calitate superioara, culesul se va efectua atunci cand continutul de zahar variaza intre 200 si 250 g/l, iar aciditatea este cuprinsa intre 4,5 g si 5 g de acid sulfuric per litru.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ce se intampla cu ciorchinii dupa culegere
La fel ca in cazul oricarui alt tip de vin, si strugurii destinati vinurilor rose trec prin dezbrobonire sau desciorchinat. Se elimina ciorchinele care ar putea impregna vinul cu un gust ierbos. Dupa eliminarea ciorchinilor rezulta bostina, iar dupa presarea acesteia, mustul. Pentru obtinerea unui must de calitate superioara, se impune utilizarea unei prese pneumatice, care garanteaza limpezimea si calitatea superioare.
Care sunt etapele tipice vinului rose
Obtinerea unui vin rose este posibila prin aplicarea, cel mai des, a 2 metode distincte.
-
Macerarea peculiara implica zdrobirea strugurilor si adaugarea pielitelor la mustul racit pentru o perioada de maximum 20 de ore, in functie de gradul de pigmentare dorit;
-
Metoda sangerarii implica pastrarea mustului alaturi de pielitele si de samburii strugurilor, intr-un rezervor special, pentru ca apoi lichidul sa fie scurs intr-o cuva separata. Procesul de transfer are o durata care variaza intre doua ore si doua zile, iar marele sau avantaj este obtinerea unui gust intens. Aceasta transforma doar 10% din totalitatea vinului obtinut dintr-o recolta in rose si este specifica podgoriilor de pe coasta de vest a Americii de Nord.
In ce conditii se desfasoara fermentatia
Fermentatia este un proces care foloseste numeroase tipuri de drojdii pentru a transforma zaharul din vin in alcool etilic, respectiv in dioxid de carbon. Aceasta este impartita in trei etape. Fermentatia initiala dureaza trei zile de la introducerea mustului, in timp ce fermentatia tumultoasa, pe parcursul careia 85% din cantitatea de zaharuri se transforma in alcool si dioxid de carbon, incepe in ziua a cincea si se intinde pana la doua saptamani. In faza de fermentatie finala, puterea drojdiilor scade, apare
limpezirea vinului, iar insusirile vinului se definitiveaza.
Ce garanteaza un vin rose de calitate
Un oenolog vigilent la ultimele evolutii din domeniu va pune accentul pe aplicarea unor noi tehnologii din crama. Totodata, materia prima de calitate ramane cea mai importanta veriga in procesul de productie. De aceea, este vital sa avem struguri sanatosi.
Tehnologia BASF de protectie a culturii de
vita de-vie sustine viticultorii in obtinerea unor productii sanatoase, detinand expertiza in domeniul productiei vitivinicole. De asemenea, echipa BASF se implic? activ in organizarea de evenimente dedicate vitei de vie si vinului, schimburi de experienta cu specialisti din domeniu, si organizeaza inca din 2016, un concurs de vinuri dedicat producatorilor mici si mijlocii.
Un bun exemplu de performanta posibila prin solutii specifice furnizate de un partener viabil este succesul reprezentat de rezultatul obtinut de crama „Tata si Fiul”, din Vrancea. Aceasta a castigat premiul I pentru vinuri rose la cea de-a sasea editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”, cu un cupaj între soiurile Merlot, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon. Competitia organizata de BASF, in calitate de furnizor pentru protectia plantelor, in colaborare cu Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania, a reunit cramedin Moldova, Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Transilvania si Banat.
Cu tehnologii moderne si cu respectarea tuturor etapelor culturii de vita de vie, poti avea garantia ca vei transforma recolta intr-o productie calitativa de vin.
Credit foto: Shutterstock
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.