Publicat in: Documentatii
Obtinerea vinului rose: metode si tehnici folosite de oenologi
Cu o paleta bogata de arome, ce variaza de la capsuni sau pepene pana la trandafir sau citrice, vinul rose se combina agreabil cu preparatele din peste, din pui sau din curcan. Pentru ca notele de Cabernet Franc, Burgund, Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Busuioaca de Bohotin sau chiar Babeasca Neagra sa se dezvaluie pe deplin, cu fiecare pahar degustat, este nevoie de procedee aparte.
Vinul rose este rezultatul aplicarii unor metode specifice de fermentatie asupra soiurilor de struguri negri.  Descoperim o parte dintre secretele care pot transforma o recolta bogata intr-o productie excelenta de vin, in randurile de mai jos. 
 
Care sunt regulile recoltarii strugurilor
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
De regula, strugurii negri sunt culesi dupa cei pentru vinurile albe. In cazul celor pentru consumul curent, recoltarea are loc in momentul in care continutul de zahar variaza intre 180 si 200 de g/l, in conditiile unei aciditati de minimum 5 g in acid sulfuric. In cazul vinurilor de calitate superioara, culesul se va efectua atunci cand continutul de zahar variaza intre 200 si 250 g/l, iar aciditatea este cuprinsa intre 4,5 g si 5 g de acid sulfuric per litru.  
 
Ce se intampla cu ciorchinii dupa culegere
 
La fel ca in cazul oricarui alt tip de vin, si strugurii destinati vinurilor rose trec prin dezbrobonire sau desciorchinat.  Se elimina ciorchinele  care ar putea impregna vinul cu un gust ierbos. Dupa eliminarea ciorchinilor rezulta bostina, iar dupa presarea acesteia, mustul. Pentru obtinerea unui must de calitate superioara, se impune utilizarea unei prese pneumatice, care garanteaza limpezimea si calitatea superioare. 
 
Care sunt etapele tipice vinului rose
 
Obtinerea unui vin rose este posibila prin aplicarea, cel mai des, a 2 metode distincte. 
 
  • Macerarea peculiara implica zdrobirea strugurilor si adaugarea pielitelor la mustul racit pentru o perioada de maximum 20 de ore, in functie de gradul de pigmentare dorit;
  • Metoda sangerarii implica pastrarea mustului alaturi de pielitele si de samburii strugurilor, intr-un rezervor special, pentru ca apoi lichidul sa fie scurs intr-o cuva separata. Procesul de transfer are o durata care variaza intre doua ore si doua zile, iar marele sau avantaj este obtinerea unui gust intens. Aceasta transforma doar 10% din totalitatea vinului obtinut dintr-o recolta in rose si este specifica podgoriilor de pe coasta de vest a Americii de Nord.
     
 In ce conditii se desfasoara fermentatia
 
Fermentatia este un proces care foloseste numeroase tipuri de drojdii pentru a transforma zaharul din vin in alcool etilic, respectiv in dioxid de carbon. Aceasta este impartita in trei etape. Fermentatia initiala dureaza trei zile de la introducerea mustului, in timp ce fermentatia tumultoasa, pe parcursul careia 85% din cantitatea de zaharuri se transforma in alcool si dioxid de carbon, incepe in ziua a cincea si se intinde pana la doua saptamani. In faza de fermentatie finala, puterea drojdiilor scade, apare limpezirea vinului, iar insusirile vinului se definitiveaza.
 
Ce garanteaza un vin rose de calitate
 
Un oenolog vigilent la ultimele evolutii din domeniu va pune accentul pe aplicarea unor noi tehnologii din crama. Totodata, materia prima de calitate ramane cea mai importanta veriga in procesul de productie. De aceea, este vital sa avem struguri sanatosi.
 
Tehnologia BASF de protectie a culturii de vita de-vie sustine viticultorii in obtinerea unor productii sanatoase,  detinand expertiza in domeniul productiei vitivinicole. De asemenea, echipa BASF se implic? activ in organizarea de evenimente dedicate vitei de vie si vinului, schimburi de experienta cu specialisti din domeniu, si organizeaza inca din 2016, un concurs de vinuri dedicat producatorilor mici si mijlocii. 
 
Un bun exemplu de performanta posibila prin solutii specifice furnizate de un partener viabil este succesul reprezentat de rezultatul obtinut de crama „Tata si Fiul”, din Vrancea. Aceasta a castigat premiul I pentru vinuri rose la cea de-a sasea editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”, cu un cupaj între soiurile Merlot, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon. Competitia organizata de BASF, in calitate de furnizor pentru protectia plantelor, in colaborare cu Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania, a reunit cramedin Moldova, Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Transilvania si Banat. 
 
Cu tehnologii moderne si cu respectarea tuturor etapelor culturii de vita de vie, poti avea garantia ca vei transforma recolta intr-o productie calitativa de vin. 
 
Credit foto: Shutterstock
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ministrul Agriculturii vine cu promisiuni. Un nou sprijin pentru oierii afectati de PMR
Ministrul Agriculturii vine cu promisiuni. Un nou sprijin pentru oierii afectati de PMR
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a solicitat fonduri din partea Comisiei Europene pentru a...
Terenul arabil se vinde cu 30.000 euro/hectar
Terenul arabil se vinde cu 30.000 euro/hectar
Cu toate acestea, inca exista zone unde se platesc sume foarte mari pentru un hectar de...
MADR: Incepe depunerea propunerilor de proiecte privind productia de energie din surse regenerabile
MADR: Incepe depunerea propunerilor de proiecte privind productia de energie din surse regenerabile
MADR a decis decalarea termenului deoarece a primit mai multe solicitari din partea unor...
Numarul sacrificarilor a crescut in randul bovinelor si pasarilor
Numarul sacrificarilor a crescut in randul bovinelor si pasarilor
Greutatea in carcasa a crescut la bovine, ovine, caprine si pasari, dar la porcine a scazut,...

Ultima ora

De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
Laptele curat si bine verificat inseamna produse lactate mai bune si mai...
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
In acest context, monitorizarea parametrilor critici din procesul de productie devine o...
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
MADR va suplimenta interventia DR-22 cu suma de 249.061.176 de...
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Conform documentului, MADR va avea un buget cu aproximativ 6% mai mic fata de 2024, cu credite...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016