Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Premiera pentru agroturismul din Romania: 2 statii de epurare biologice vor fi inaugurate in Maramures

premiera-pentru-agroturismul-din-romania-2-statii-de-epurare-biologice-vor-fi-inaugurate-in-maramures

In cadrul proiectului "Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din Romania" vor fi inaugurate joi, 15 octombrie 2015, doua statii de epurare biologice (cu pat de stuf) in localitatile Vadu Izei si Mara din judetul Maramures.


Proiectul este realizat cu fonduri Norway Grants alocate de catre Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway, organizatie norvegiana care, prin programul Green Industry Innovation Romania, a pus la dispozitie fonduri pentru realizarea mai multor obiective privind ecologia in agroturismul din Romania. Sistemul norvegian de management al apelor reziduale ce foloseste filtre cu pat de stuf va fi unic in Romania, fiind dezvoltat cu sprijinul NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh).

Promotorul proiectului Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din Romania este Fundatia Heifer Project pentru Romania avand ca parteneri NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh) si Fundatia OVR “Agro-Tur-Art”, Vadu Izei - Maramures.

Proiectul propune ecologizarea agroturismului pe diferite nivele de interventie urmarind realizarea urmatoarelor obiective:  

- construirea a doua sisteme pentru tratarea biologica a apelor reziduale, prin filtre biologice (cu pat de stuf) pentru facilitati agroturistice si gospodarii invecinate;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


- ecologizarea sistemului de gestionare a deseurilor pentru gospodarii agricole, prin construirea de modele practice de colectare selectiva si compostare a deseurilor biodegradabile: construirea a 50 de ladite pentru compost organic;

- prevenirea contaminarii panzei freatice prin construirea a zece platforme de depozitare a gunoiului de grajd;

- crearea si distribuirea in zonele turistice rurale, a ghidului celor mai bune practici de ecologizare a sistemelor de tratare a apelor reziduale, a compostului organic, a sistemelor de stocare a gunoiului de grajd.

Statiile de epurare cu stuf care vor fi inaugurate in localitatile Vadu Izei si Mara au ca principali beneficiari pensiunile „Casa Borlean” (Vadu Iezei) si „Pintea Haiducul” (Mara). Pentru ambele locatii s-a avut in vedere un numar de 30 de persoane per locatie si un volum maxim de ape uzate zilnic de 4,68 mc per locatie. Aceste cifre corespund volumului de ape uzate generat de 5 sau 6 gospodarii, respectiv 30 de persoane pe sau 5 mc/zi, in conformitate cu standardele norvegiene.

Poluarea reprezinta una dintre cele mai mari provocari de mediu din tara. Particularizand, sistemul de management al apelor reziduale din Romania, in special in zonele rurale, se caracterizeaza prin protectia insuficienta a resurselor de apa. Un procent foarte mic al populatiei rurale este conectat la sistemele de canalizare si epurare a apelor uzate menajere.  De asemenea, platformele impermeabile pentru gunoiul de grajd sunt rare. – a declarat Dr. Ovidiu Spinu, Director Heifer Romania.

Volumul apelor reziduale evacuate in ultimii ani a fost de peste 4.000 milioane m3/ an, din care aproape 65%  trebuie sa fie tratate. Din volumul total de ape reziduale care trebuie purificate, aproximativ 21 % sunt suficient tratate, in timp ce restul de 79 % al apelor reziduale in totalitate netratate sau insuficient tratate au fost evacuate in receptorii naturali. Acest lucru se datoreaza in principal lipsei facilitatilor de tratare sau insuficienta lor din intreaga tara.

Aceasta problema este abordata prin proiectul “Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din Romania”. Punerea in aplicare a unor astfel de sisteme va preveni contaminarea panzei freatice si poate duce la utilizarea mai eficienta a gunoiului ca ingrasamant. Consider ca este o initiativa extrem de importanta pentru dezvoltarea durabila in Romania si imi doresc sa fim un exemplu de bune practici in acest sens., a adaugat Ovidiu Spanu.

Unul dintre cele mai eficiente sisteme de tratare naturala pentru indepartarea materiilor organice, a nutrientilor si a bacteriilor si altor agenti patogeni il reprezinta paturile de filtrare/cu zone umede. Eficienta acestor sisteme in indepartarea principalilor poluanti este relativ ridicata, 90% CBO, >50% N, >90% P si >99% bacterii. În Norvegia, sistemele cu flux orizontal de ape uzate sub suprafata patului sunt utilizate in mod obisnuit, astfel ca zonele umede sunt clasificate in Norvegia ca zone umede construite cu flux subteran orizontal (HSFCW).

Sistemul norvegian de management a apelor reziduale folosind filtre cu pat de stuf va fi unic in Romania, fiind dezvoltat cu sprijinul NIBIO ( Norwegian Institute of Bioeconomy Researh). Pe termen scurt se va realiza imbunatatirea sistemului de management al apelor reziduale si gestionarea deseurilor domestice in zona tinta iar pe termen lung se va urmari imbunatatirea sistemului de management al apelor reziduale si gestionarea deseurilor domestice in alte zone turistice rurale din Romania.

Foto: www.oregonlive.com

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016