Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Documentatii

Produsul se afla in faza finala de opozitie pe plan national, iar dupa 15 noiembrie documentatia va fi trimisa Uniunii Europene pentru a obtine protectie si recunoastere la nivelul statelor comunitare.
Cinci producatori romani de mezeluri, care realizeaza 90 la suta din productia de salam de Sibiu din Romania, au decis infiintarea Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu,in vederea obtinerii Indicatiei Geografice Protejate la nivel comunitar pentru acest produs, dar si pentru cresterea puterii economice a producatorilor pe plan national si international. Cei cinci producatori sunt Agricola Bacau, Aldis, H&E Reinert, Salsi si Scandia Romania, iar demersul lor va face la jumatatea acestei luni un nou pas inainte.
Conform directorului general din MADR, Viorel Morarescu, „pentru 'Salamul de Sibiu', documentatia este pe site-ul Ministerului Agriculturii, iar termenul limita pentru opozitie, la nivel national, este 15 noiembrie. Sunt semnale din tara ca va fi o opozitie, trebuie sa vedem despre ce este vorba ca sa rezolvam problema si sa mergem mai departe cu documentatia catre Uniunea Europeana pentru a obtine protectie si recunoastere la nivelul Uniunii Europene pentru Indicatie Geografica Protejata, unde va sta in opozitie timp de sase luni”.
Directorul general in MADR a mai precizat ca, pana la finele anului, Romania va avea trei produse recunoscute la nivel european, deoarece alte doua produse, Telemeaua de Ibanesti si Peste Novac afumat de Tara Barsei, sunt deja in faza finala de opozitie pe site-ul Uniunii Europene.
„Pentru celelalte doua produse, Telemeaua de Ibanesti' si Peste Novac afumat de Tara Barsei, au fost cateva observatii de forma, nu de fond, dar am dat raspunsul cuvenit si nu mai sunt probleme. Acum sunt la nivel european, pe site-ul UE, iar la sfarsitul anului expira perioada de opozitie pentru ambele produse si, astfel, Romania va avea trei produse protejate la nivel comunitar. Sper ca la sfarsitul anului 2015 sa avem cel putin 10 produse cu documentatiile trimise la UE, produse pe care le-am identificat ca fiind de notorietate. Am inceput sa lucram cu grupurile aplicante in asa fel incat ei sa depuna documentatia”, a mai spus Viorel Morarescu.
Cele zece produse care se afla in pregatire pentru obtinerea protectiei europene sunt Branza de Covurlui, Salamul de Nadlac, Pita de Pecica, Carnatii de Plescoi, Salamul de Sibiu, Virsli, Branza de Giulianca Braila, Gemul de Rubarba, Scrumbia de Dunare eviscerata afumata si Telemeaua de la Marginimea Sibiului.
Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia, 296, Franta, 243, Spania, 205, Portugalia, 139, Grecia, 106, si Germania, 96.
Conform directorului general din MADR, Viorel Morarescu, „pentru 'Salamul de Sibiu', documentatia este pe site-ul Ministerului Agriculturii, iar termenul limita pentru opozitie, la nivel national, este 15 noiembrie. Sunt semnale din tara ca va fi o opozitie, trebuie sa vedem despre ce este vorba ca sa rezolvam problema si sa mergem mai departe cu documentatia catre Uniunea Europeana pentru a obtine protectie si recunoastere la nivelul Uniunii Europene pentru Indicatie Geografica Protejata, unde va sta in opozitie timp de sase luni”.
Directorul general in MADR a mai precizat ca, pana la finele anului, Romania va avea trei produse recunoscute la nivel european, deoarece alte doua produse, Telemeaua de Ibanesti si Peste Novac afumat de Tara Barsei, sunt deja in faza finala de opozitie pe site-ul Uniunii Europene.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Pentru celelalte doua produse, Telemeaua de Ibanesti' si Peste Novac afumat de Tara Barsei, au fost cateva observatii de forma, nu de fond, dar am dat raspunsul cuvenit si nu mai sunt probleme. Acum sunt la nivel european, pe site-ul UE, iar la sfarsitul anului expira perioada de opozitie pentru ambele produse si, astfel, Romania va avea trei produse protejate la nivel comunitar. Sper ca la sfarsitul anului 2015 sa avem cel putin 10 produse cu documentatiile trimise la UE, produse pe care le-am identificat ca fiind de notorietate. Am inceput sa lucram cu grupurile aplicante in asa fel incat ei sa depuna documentatia”, a mai spus Viorel Morarescu.
Cele zece produse care se afla in pregatire pentru obtinerea protectiei europene sunt Branza de Covurlui, Salamul de Nadlac, Pita de Pecica, Carnatii de Plescoi, Salamul de Sibiu, Virsli, Branza de Giulianca Braila, Gemul de Rubarba, Scrumbia de Dunare eviscerata afumata si Telemeaua de la Marginimea Sibiului.
Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia, 296, Franta, 243, Spania, 205, Portugalia, 139, Grecia, 106, si Germania, 96.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News