Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Salamul de Sibiu mai face un pas spre obtinerea Indicatiei Geografice Protejate
Produsul se afla in faza finala de opozitie pe plan national, iar dupa 15 noiembrie documentatia va fi trimisa Uniunii Europene pentru a obtine protectie si recunoastere la nivelul statelor comunitare.
Conform directorului general din MADR, Viorel Morarescu, „pentru 'Salamul de Sibiu', documentatia este pe site-ul Ministerului Agriculturii, iar termenul limita pentru opozitie, la nivel national, este 15 noiembrie. Sunt semnale din tara ca va fi o opozitie, trebuie sa vedem despre ce este vorba ca sa rezolvam problema si sa mergem mai departe cu documentatia catre Uniunea Europeana pentru a obtine protectie si recunoastere la nivelul Uniunii Europene pentru Indicatie Geografica Protejata, unde va sta in opozitie timp de sase luni”.
Directorul general in MADR a mai precizat ca, pana la finele anului, Romania va avea trei produse recunoscute la nivel european, deoarece alte doua produse, Telemeaua de Ibanesti si Peste Novac afumat de Tara Barsei, sunt deja in faza finala de opozitie pe site-ul Uniunii Europene.
„Pentru celelalte doua produse, Telemeaua de Ibanesti' si Peste Novac afumat de Tara Barsei, au fost cateva observatii de forma, nu de fond, dar am dat raspunsul cuvenit si nu mai sunt probleme. Acum sunt la nivel european, pe site-ul UE, iar la sfarsitul anului expira perioada de opozitie pentru ambele produse si, astfel, Romania va avea trei produse protejate la nivel comunitar. Sper ca la sfarsitul anului 2015 sa avem cel putin 10 produse cu documentatiile trimise la UE, produse pe care le-am identificat ca fiind de notorietate. Am inceput sa lucram cu grupurile aplicante in asa fel incat ei sa depuna documentatia”, a mai spus Viorel Morarescu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Cele zece produse care se afla in pregatire pentru obtinerea protectiei europene sunt Branza de Covurlui, Salamul de Nadlac, Pita de Pecica, Carnatii de Plescoi, Salamul de Sibiu, Virsli, Branza de Giulianca Braila, Gemul de Rubarba, Scrumbia de Dunare eviscerata afumata si Telemeaua de la Marginimea Sibiului.
Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia, 296, Franta, 243, Spania, 205, Portugalia, 139, Grecia, 106, si Germania, 96.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » MADR si AFIR: Fermierii trebuie sa isi evalueze exploatatia agricola
- » Carnea de pui se afla in topul preferintelor romanilor
- » Ministrul Agriculturii vine cu promisiuni. Un nou sprijin pentru oierii afectati de PMR
- » Veniturile medicilor veterinari. Cum variaza sumele primite
- » MADR: Tehnologia rachetelor antigrindina nu produce o crestere a emisiilor de poluanti in aer, apa sau sol