Suprafata cultivata in Romania a crescut la 8,263 milioane hectare
Suprafata cultivata in Romania a crescut la 8,263 milioane de hectare in 2021. Pe primele locuri ale acestei statistici se afla judetele Dolj, Constanta si Galati.
Anul trecut la nivel national a crescut cu aproximativ o mie de hectare suprafata cultivata. Comparativ cu anul 2020, acum s-au inregistrat pana la 8,263 milioane hectare, sectorul majoritar privat avand o pondere de 99,1% din total, respectiv 8,189 milioane ha, potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Cele mai importante ponderi in suprafata totala cultivata le-au detinut judetele:
- Dolj (5,9%, respectiv 484.101 ha)
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
- Constanta (5,4% - 445.674 ha)
- Galati (5,1% - 419.770 ha)
- Calarasi (4,9% - 403.411 ha)
- Teleorman (4,7% - 385.822 ha)
Pe de alta parte, cele mai mici suprafete cultivate au fost inregistrate in judetele:
- Bistrita-Nasaud - 49.787 ha
- Hunedoara - 50.191 ha
- Harghita - 55.224 ha
- Maramures - 56.370 ha
In 2021, suprafetele cultivate fata de anul precedent au fost mai mari la cereale pentru boabe, plante uleioase, livezi pe rod si mai mici la leguminoase pentru boabe, sfecla de zahar, tutun, cartofi - total, legume - total, furaje verzi din teren arabil si vii pe rod.
"In anul 2021, suprafata recoltata a fost mai mica cu 35,4 mii ha decat suprafata cultivata. Fata de anul anterior, suprafetele recoltate au fost mai mari la cereale pentru boabe, plante uleioase, livezi pe rod si mai mici la leguminoase pentru boabe, sfecla de zahar, tutun, cartofi - total, legume - total, furaje verzi din teren arabil si vii pe rod", arata cercetarea statistica realizata de INS.
Cele mai importante culturi din teren arabil sunt cerealele, la nivelul Uniunii Europene. Cele mai importante ponderi s-au inregistrat pentru:
- grau (45,6% din suprafata totala cultivata cu cereale)
- orz (19,7%)
- porumb (17,5%)
Romania a ocupat anul trecut locul patru in Uniunea Europeana pentru cultura graului. Aceasta s-a clasat dupa Franta, Germania si Polonia, cu 2,175 milioane ha. Ponderea in suprafata totala cultivata cu grau a Uniunii Europene a scazut fata de anul precedent cu 0,3 puncte procentuale.
"Romania, cel mai mare cultivator de porumb boabe din Uniunea Europeana (mai mult de o patrime), a avut o pondere mai mica in cadrul Uniunii Europene, fata in anul 2020, respectiv 27,8%", arata statistica INS. Suprafata totala cultivata cu porumb boabe a depasit anul trecut 2,549 milioane ha.
In ceea ce priveste suprafata cultivata cu floarea soarelui, in 2021 Romania s-a situat pe primul loc in Uniunea Europeana. S-au inregistrat in total 1,124 milioane ha.
Romania s-a situat pe locul patru in randul Statelor membre la suprafata cultivata cu rapita. S-au inregistrat 445.900 ha, ponderea acesteia in suprafata totala cultivata cu rapita crescand cu 1,7 puncte procentuale, fata de anul precedent.
Suprafata cultivata cu soia boabe a situat Romania pe locul trei, dupa Italia si Franta. Suprafata cultivata cu soia boabe a scazut in Uniunea Europeana cu 0,8% fata de anul precendent, la 139.600 ha.
"In ceea ce priveste cultura cartofului, Romania s-a situat pe locul sase in ierarhia Statelor Membre din punct de vedere al suprafetei cultivate, dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda si Belgia, dar inainte de Spania si alte State Membre cu traditie in cultura cartofului. Suprafata totala cultivata cu cartofi s-a situat anul trecut la 84.400 ha", scrie Agerpres.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>