Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suprafata cultivata in Romania a crescut la 8,263 milioane hectare

suprafata-cultivata-in-romania-a-crescut-la-8263-milioane-hectare

Suprafata cultivata in Romania a crescut la 8,263 milioane de hectare in 2021. Pe primele locuri ale acestei statistici se afla judetele Dolj, Constanta si Galati.


Anul trecut la nivel national a crescut cu aproximativ o mie de hectare suprafata cultivata. Comparativ cu anul 2020, acum s-au inregistrat pana la 8,263 milioane hectare, sectorul majoritar privat avand o pondere de 99,1% din total, respectiv 8,189 milioane ha, potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
 
Cele mai importante ponderi in suprafata totala cultivata le-au detinut judetele:
 
- Dolj (5,9%, respectiv 484.101 ha)
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
- Constanta (5,4% - 445.674 ha)
 
- Galati (5,1% - 419.770 ha)
 
- Calarasi (4,9% - 403.411 ha) 
 
- Teleorman (4,7% - 385.822 ha)
 
Pe de alta parte, cele mai mici suprafete cultivate au fost inregistrate in judetele:
 
- Bistrita-Nasaud - 49.787 ha
 
- Hunedoara - 50.191 ha
 
- Harghita - 55.224 ha 
 
- Maramures - 56.370 ha
 
In 2021, suprafetele cultivate fata de anul precedent au fost mai mari la cereale pentru boabe, plante uleioase, livezi pe rod si mai mici la leguminoase pentru boabe, sfecla de zahar, tutun, cartofi - total, legume - total, furaje verzi din teren arabil si vii pe rod.
 
"In anul 2021, suprafata recoltata a fost mai mica cu 35,4 mii ha decat suprafata cultivata. Fata de anul anterior, suprafetele recoltate au fost mai mari la cereale pentru boabe, plante uleioase, livezi pe rod si mai mici la leguminoase pentru boabe, sfecla de zahar, tutun, cartofi - total, legume - total, furaje verzi din teren arabil si vii pe rod", arata cercetarea statistica realizata de INS.
 
Cele mai importante culturi din teren arabil sunt cerealele, la nivelul Uniunii Europene. Cele mai importante ponderi s-au inregistrat pentru:
 
- grau (45,6% din suprafata totala cultivata cu cereale)
 
- orz (19,7%)
 
- porumb (17,5%)
 
Romania a ocupat anul trecut locul patru in Uniunea Europeana pentru cultura graului. Aceasta s-a clasat dupa Franta, Germania si Polonia, cu 2,175 milioane ha. Ponderea in suprafata totala cultivata cu grau a Uniunii Europene a scazut fata de anul precedent cu 0,3 puncte procentuale.
 
"Romania, cel mai mare cultivator de porumb boabe din Uniunea Europeana (mai mult de o patrime), a avut o pondere mai mica in cadrul Uniunii Europene, fata in anul 2020, respectiv 27,8%", arata statistica INS. Suprafata totala cultivata cu porumb boabe a depasit anul trecut 2,549 milioane ha.
 
In ceea ce priveste suprafata cultivata cu floarea soarelui, in 2021 Romania s-a situat pe primul loc in Uniunea Europeana. S-au inregistrat in total 1,124 milioane ha.
 
Romania s-a situat pe locul patru in randul Statelor membre la suprafata cultivata cu rapita. S-au inregistrat 445.900 ha, ponderea acesteia in suprafata totala cultivata cu rapita crescand cu 1,7 puncte procentuale, fata de anul precedent.
 
Suprafata cultivata cu soia boabe a situat Romania pe locul trei, dupa Italia si Franta. Suprafata cultivata cu soia boabe a scazut in Uniunea Europeana cu 0,8% fata de anul precendent, la 139.600 ha.
 
"In ceea ce priveste cultura cartofului, Romania s-a situat pe locul sase in ierarhia Statelor Membre din punct de vedere al suprafetei cultivate, dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda si Belgia, dar inainte de Spania si alte State Membre cu traditie in cultura cartofului. Suprafata totala cultivata cu cartofi s-a situat anul trecut la 84.400 ha", scrie Agerpres.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016