Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Biologia familiei de albine

biologia-familiei-de-albine

Intr-un an de zile, in evolutia coloniei au loc multe schimbari de ordin calitativ si cantitativ. Sezonul activ al familiei, in tara noastra, se desfasoara incepand cu martie pana in octombrie.


In timpul verii, albinele acumuleaza hrana pentru iernat. Acum este momentul sa vedem exact cu ce se hranesc albinele. Ele, pentru a trai, au nevoie bineinteles de apa, glucide, proteine, lipide si microelemente. Apa este procurata din natura: rauri, balti, roua, acumulari de ploaie etc. 
 
Pentru a inlesni munca cercetaselor si a culegatoarelor este ideal sa fie amplasate surse de apa cat mai aproape de stup.
 
Glucidele sunt procurate din diferite surse ce au un continut ridicat de glucoza, fructoza, zaharuri simple. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
La inceput, hrana dulce a albinelor este procurata din nectarul florilor si mana (substante dulci eliberate de purici sau paduchi testosi pe planta). Rezervele pentru perioada de iarna constau in miere.
 
Acesta este rezultatul unei colectari intense a albinelor lucratoare, care aduc nectarul in gusa, il depoziteaza cu ajutorul albinelor din stup in celule, apoi trece printr-un proces de stocare, mierea ajungand la un procent de 16-20% apa, iar la final ele acopera celulele cu un strat fin de ceara.
 
Proteinele si lipidele sunt asimilate din polen. Practic, hranirea noii generatii depinde in totalitate de prezenta si calitatea polenului. Biologia familiei de albine are sase perioade ciclice: cresterea albinelor care ierneaza, repausul de iarna, inlocuirea albinelor care au iernat, cresterea populatiei, roirea si valorificarea culesului. 
 
Prima perioada, cea a cresterii albinelor care ierneaza, incepe odata cu terminarea culesului si are loc, de obicei, in prima decada a lunii august, se reduce considerabil activitatea de zbor si se intensifica cresterea puietului. In aceasta perioada se observa o mortalitate mare in randul populatiei coloniei, iar trantorii sunt alungati din stup. 
 
Practic, albinele care vor ierna sunt acelea care eclozeaza in aceasta perioada, ele avand o durata de viata de sapte-opt luni.
 
In timpul repausului de iarna, incepand cu scaderea temperaturii, ouatul matcii si cresterea de puiet inceteaza complet. Atunci cand temperatura scade sub 8 grade, albinele pleaca de pe fagurii laterali si se aduna pe cei centrali sub forma unei sfere ce se numeste „ghem de iernare”. 
 
In mijlocul ghemului se gaseste matca, apoi albinele tinere, iar la exterior albinele in varsta, ierarhizare ce se mentine pe tot parcursul iernii. Albinele aflate cat mai aproape de centru sunt mai active, fac anumite miscari din corp, picioare si aripi producand zgomotul caracteristic ce se poate auzi in perioada de iernare.
 
In functie de marimea familiei ce intra in iarna, temperatura ghemului variaza de la 20 de grade la 25 atunci cand afara sunt 0 grade Celsius. 
 
Activitatea se intensifica incepand cu ianuariefebruarie, iar temperatura ghemului ajunge in centru sa fie de 34-35 de grade, iar la exterior de numai 6 grade. De notat este faptul ca albinele nu maresc temperatura stupului, aceasta fiind numai cu un grad maxim doua mai mare decat afara, ci ele mentin ridicata doar temperatura ghemului.
 
Mierea consumata in aceasta perioada si care se afla in celule este preluata de albinele din partea superioara si trimise catre centrul ghemului, iar pe masura ce aceasta se consuma, acest organism viu compus din albine se deplaseaza pe suprafata fagurelui.
 
Daca exista rezerve de hrana suficiente si bine plasate, familia nu poate ingheta – ea moare doar in lipsa hranei. La desprimavarare, colonia trece printr-un moment critic, deoarece numarul de albine care eclozioneaza este inca mic, iar numarul albinelor care executa zborul de curatare si nu se mai intorc este foarte mare. 
 
In cazul unei raciri bruste a vremii, albinelor ramase in stup le va fi imposibil sa protejeze puietul care poate muri. Prezenta in stup a trantorilor poate fi un bun barometru pentru intelegerea situatiei in care se afla stupul in acel moment. 
 
Factorii care ghideaza ar fi urmatorii: prezenta in stup a trantorilor adulti, pupe, larve, oua indica prezenta din abundenta a polenului; daca se gasesc adulti, pupe si oua inseamna ca a fost o diminuare a culesului de polen.
 
In cazul in care sunt doar trantori adulti, rezulta ca in ultimele sapte zile nu a fost cules polen, iar lipsa totala a trantorilor semnaleaza o lipsa de polen de doua pana la patru saptamani. Aparitia primilor trantori este un semn ca reproducerea albinelor va incepe in curand.
 
Perioada de crestere a populatiei familiei de albine apare concomitent cu imbunatatirea vremii, cand albinele pot realiza un cules de intretinere. In functie de acest cules, matca isi intensifica ouatul, iar numarul de albine noi depaseste mortalitatea crescuta de pana atunci.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016