Biologia familiei de albine
Publicat la data de 30 Sep. 2024 in:
Hobby Intr-un an de zile, in evolutia coloniei au loc multe schimbari de ordin calitativ si cantitativ. Sezonul activ al familiei, in tara noastra, se desfasoara incepand cu martie pana in octombrie.
In timpul verii, albinele acumuleaza hrana pentru iernat. Acum este momentul sa vedem exact cu ce se hranesc albinele. Ele, pentru a trai, au nevoie bineinteles de apa, glucide, proteine, lipide si microelemente. Apa este procurata din natura: rauri, balti, roua, acumulari de ploaie etc.
Pentru a inlesni munca cercetaselor si a culegatoarelor este ideal sa fie amplasate surse de apa cat mai aproape de stup.
Glucidele sunt procurate din diferite surse ce au un continut ridicat de glucoza, fructoza, zaharuri simple.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
La inceput, hrana dulce a albinelor este procurata din nectarul florilor si mana (substante dulci eliberate de purici sau paduchi testosi pe planta). Rezervele pentru perioada de iarna constau in miere.
Acesta este rezultatul unei colectari intense a albinelor lucratoare, care aduc nectarul in gusa, il depoziteaza cu ajutorul albinelor din stup in celule, apoi trece printr-un proces de stocare, mierea ajungand la un procent de 16-20% apa, iar la final ele acopera celulele cu un strat fin de ceara.
Proteinele si lipidele sunt asimilate din polen. Practic, hranirea noii generatii depinde in totalitate de prezenta si calitatea polenului. Biologia familiei de albine are sase perioade ciclice: cresterea albinelor care ierneaza, repausul de iarna, inlocuirea albinelor care au iernat, cresterea populatiei, roirea si valorificarea culesului.
Prima perioada, cea a cresterii albinelor care ierneaza, incepe odata cu terminarea culesului si are loc, de obicei, in prima decada a lunii august, se reduce considerabil activitatea de zbor si se intensifica cresterea puietului. In aceasta perioada se observa o mortalitate mare in randul populatiei coloniei, iar trantorii sunt alungati din stup.
Practic, albinele care vor ierna sunt acelea care eclozeaza in aceasta perioada, ele avand o durata de viata de sapte-opt luni.
In timpul repausului de iarna, incepand cu scaderea temperaturii, ouatul matcii si cresterea de puiet inceteaza complet. Atunci cand temperatura scade sub 8 grade, albinele pleaca de pe fagurii laterali si se aduna pe cei centrali sub forma unei sfere ce se numeste „ghem de iernare”.
In mijlocul ghemului se gaseste matca, apoi albinele tinere, iar la exterior albinele in varsta, ierarhizare ce se mentine pe tot parcursul iernii. Albinele aflate cat mai aproape de centru sunt mai active, fac anumite miscari din corp, picioare si aripi producand zgomotul caracteristic ce se poate auzi in perioada de iernare.
In functie de marimea familiei ce intra in iarna, temperatura ghemului variaza de la 20 de grade la 25 atunci cand afara sunt 0 grade Celsius.
Activitatea se intensifica incepand cu ianuariefebruarie, iar temperatura ghemului ajunge in centru sa fie de 34-35 de grade, iar la exterior de numai 6 grade. De notat este faptul ca albinele nu maresc temperatura stupului, aceasta fiind numai cu un grad maxim doua mai mare decat afara, ci ele mentin ridicata doar temperatura ghemului.
Mierea consumata in aceasta perioada si care se afla in celule este preluata de albinele din partea superioara si trimise catre centrul ghemului, iar pe masura ce aceasta se consuma, acest organism viu compus din albine se deplaseaza pe suprafata fagurelui.
Daca exista rezerve de hrana suficiente si bine plasate, familia nu poate ingheta – ea moare doar in lipsa hranei. La desprimavarare, colonia trece printr-un moment critic, deoarece numarul de albine care eclozioneaza este inca mic, iar numarul albinelor care executa zborul de curatare si nu se mai intorc este foarte mare.
In cazul unei raciri bruste a vremii, albinelor ramase in stup le va fi imposibil sa protejeze puietul care poate muri. Prezenta in stup a trantorilor poate fi un bun barometru pentru intelegerea situatiei in care se afla stupul in acel moment.
Factorii care ghideaza ar fi urmatorii: prezenta in stup a trantorilor adulti, pupe, larve, oua indica prezenta din abundenta a polenului; daca se gasesc adulti, pupe si oua inseamna ca a fost o diminuare a culesului de polen.
In cazul in care sunt doar trantori adulti, rezulta ca in ultimele sapte zile nu a fost cules polen, iar lipsa totala a trantorilor semnaleaza o lipsa de polen de doua pana la patru saptamani. Aparitia primilor trantori este un semn ca reproducerea albinelor va incepe in curand.
Perioada de crestere a populatiei familiei de albine apare concomitent cu imbunatatirea vremii, cand albinele pot realiza un cules de intretinere. In functie de acest cules, matca isi intensifica ouatul, iar numarul de albine noi depaseste mortalitatea crescuta de pana atunci.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>