Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recomandari pentru cultivarea tarhonului
Tarhonul este o planta aromatica recunoscutapentru multiplele sale proprietati medicinale si culinare.
Tarhonul este o planta relativ mica, tulpinile sale putand atinge inaltimi cuprinse intre 120-150 cm. Este o planta ramificata care creste sub forma unei tufe. Frunzele acesteia sunt lanceolate, lungi si subtiri, iar culoarea acestora este de un verde inchis si au o suprafata lucioasa. Frunzele de tarhon pot ajunge pana la dimensiuni de 2-8 cm lungime si 2-10 mm latime.
Florile cresc in forma de buchetel la capatul tulpinilor. Acestea sunt mici, masurand fiecare aproximativ 2-4 mm in diametru. Fiecare buchetel poate fi format din pana la 40 de astfel de floricele, care au culoarea galbena sau galben-verzuie.
Tarhonul a fost descoperit pentru prima oara in Rusia si Mongolia. Acesta s-a raspandit rapid in Emisfera Nordica de la Estul Europei pana la Asia Centrala, Asia de Est, India, vestul Americii de Nord si Nordul Mexicului. Acum tarhonul este plantat in aproape toata lumea.
Plantarea tarhonului se face prin butasire sau prin divizarea tufei, la inceputul primaverii. Butasii se planteaza la o ditanta de aproximativ 40-50 de centimetri intre ei, pentru ca tufa sa poata creste si sa se dezvolte corespunzator.
Pentru a se dezvolta corespunzator, tahonul trebuie plantat intr-un loc insorit. Tarhonul mai are nevoie de un sol drenabil, format dintr-un amestec de pamanat de gradina, nisip si turba.
Deoarece radacinile sale se extind mai mult la suprafata pamantului si nu in interior, acesta are nevoie de udari dese, astfel incat solul sa nu se usuce intre doua udari. nu trebuie pusa foarte multa apa, deoarece excesul acesteia poate duce la putrezirea radacinilor. Recoltarea se poate face de la inceputul verii pana la venirea frigului cand tufa de tarhon se usuca.
Tarhonul este folosit adesea pentru a da gust mancarurilor de legume sau a altor preparate pe baza de legume. De asemenea, acesta mai este intrebuintat la condimentarea fripturilor de porc, vanat, vita, oaie sau pasare.
Conservat in otet, tarhonul poate fi folosit pe tot parcursul iernii. De asemenea, otetul acestei conserve poate fi folosit cu succes la acrirea salatelor sau a altor preparate, dandu-le o aroma unica.
Tarhonul este si o planta medicinala cu multiple proprietati benefice organismului. Cateva frunze de tarhon mestecate inainte de masa duc la cresterea poftei de mancare. Totodata, tarhonul este benefic pentru lupta impotriva anorexiei.
Ceaiul de tarhon, consumat zilnic, este benefic pentru alungarea oboselii si in tratarea afectiunilor gingivale. De asemenea, ceaiul de tarhon reduce durerile stomacale, stimuleaza secretia bilei si ajuta la eliminarea toxinelor din corp.
Datorita proprietatilor antioxidante, tarhonul este recomandat in cazul afectiunilor la stomac, rinichi, si ficat.
Florile cresc in forma de buchetel la capatul tulpinilor. Acestea sunt mici, masurand fiecare aproximativ 2-4 mm in diametru. Fiecare buchetel poate fi format din pana la 40 de astfel de floricele, care au culoarea galbena sau galben-verzuie.
Tarhonul a fost descoperit pentru prima oara in Rusia si Mongolia. Acesta s-a raspandit rapid in Emisfera Nordica de la Estul Europei pana la Asia Centrala, Asia de Est, India, vestul Americii de Nord si Nordul Mexicului. Acum tarhonul este plantat in aproape toata lumea.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Plantarea tarhonului se face prin butasire sau prin divizarea tufei, la inceputul primaverii. Butasii se planteaza la o ditanta de aproximativ 40-50 de centimetri intre ei, pentru ca tufa sa poata creste si sa se dezvolte corespunzator.
Pentru a se dezvolta corespunzator, tahonul trebuie plantat intr-un loc insorit. Tarhonul mai are nevoie de un sol drenabil, format dintr-un amestec de pamanat de gradina, nisip si turba.
Deoarece radacinile sale se extind mai mult la suprafata pamantului si nu in interior, acesta are nevoie de udari dese, astfel incat solul sa nu se usuce intre doua udari. nu trebuie pusa foarte multa apa, deoarece excesul acesteia poate duce la putrezirea radacinilor. Recoltarea se poate face de la inceputul verii pana la venirea frigului cand tufa de tarhon se usuca.
Tarhonul este folosit adesea pentru a da gust mancarurilor de legume sau a altor preparate pe baza de legume. De asemenea, acesta mai este intrebuintat la condimentarea fripturilor de porc, vanat, vita, oaie sau pasare.
Conservat in otet, tarhonul poate fi folosit pe tot parcursul iernii. De asemenea, otetul acestei conserve poate fi folosit cu succes la acrirea salatelor sau a altor preparate, dandu-le o aroma unica.
Tarhonul este si o planta medicinala cu multiple proprietati benefice organismului. Cateva frunze de tarhon mestecate inainte de masa duc la cresterea poftei de mancare. Totodata, tarhonul este benefic pentru lupta impotriva anorexiei.
Ceaiul de tarhon, consumat zilnic, este benefic pentru alungarea oboselii si in tratarea afectiunilor gingivale. De asemenea, ceaiul de tarhon reduce durerile stomacale, stimuleaza secretia bilei si ajuta la eliminarea toxinelor din corp.
Datorita proprietatilor antioxidante, tarhonul este recomandat in cazul afectiunilor la stomac, rinichi, si ficat.
Autor:
Catalin Adrian Tintareanu
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.46 din 38 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » Ingrijirea culturii de lavanda. Sfaturi utile pentru fermieri
- » Recoltarea plantelor medicinale si aromatice. Recoltarea organelor subterane
- » Uleiuri volatile. Beneficiile uleiurilor esentiale
- » Sofran. Descrierea si caracteristicile biologice ale plantei
- » Cultura de schinduf. Utilizarile plantei