Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Planuri de afaceri

Un inginer buzoian pornit afacerea de la zero, fara sa aiba un plan de afaceri ori experienta in cresterea animalelor. A citit insa foarte mult, a vizitat cateva ferme, apoi s-a hotarat sa porneasca afacerea, mai ales ca strutii nu sunt intalniti pe toate drumurille la noi in tara.
Cu o investitie de aproape 60 000 de euro, un intreprinzator buzoian a pornit o afacere riscanta la prima vedere. Adrian Nastase, de profesie inginer mecanic a pus in urma cu trei ani pe picioare o ferma de struti, intuind ca investitia sa va fi una profitabila. Desi nu a pornit la drum cu un plan de afaceri profesionist si nici cu o experienţa in domeniul cresterii animalelor, a reusit sa isi faca loc pe piata.
Adrian Nastase a plecat de la zero, cumparand un teren in localitatea Gura Calnaului, pe care l-a nivelat, l-a amenajat si a cumparat peste o suta de struti africani.
„Am citit despre cresterea strutilor, am vazut citeva ferme si am ajuns la concluzia ca se poate incepe o afacere. Mi-am zis ca este o oportunitate intrucit nu sint mulţi crescatori in tara. Am pornit cu un buget destul de mare, de peste 60 000 de euro pentru ca am facut investitia in citeva luni. Am cumparat terenul, pe care a trebuit sa il nivelez sa construiesc adaposturile, sa cumpar lucerna si cereale. Struti, am avut iniţial 150 de capete pentru sacrificare şi alti 24 penru reproducere”, spune Adrian Nastase. Proprietarul fermei spune ca o astfel de afacere poate fi inceputa si cu cu o investitie mai mica, cu mai putine exemplare, pe o suprafata mai mica.
Creşterea strutilor este in opinia sa o afacere in plina dezvoltare si foarte rentabila pentru ca se poate folosi totul: carne oua, pene, piele. Carnea este extrem de apreciata pentru calitatea deosebita, este o carne fara grasime, fara colesterol. La fel si ouale, care au un continut bogat de fier si minerale, si foarte puţin colesterol. Oul de strut este profitabil pentru crescator deoarece se poate vinde si dupa golirea de continut. Mesterii populari cumpara astfel oua in perioada Pastelui pentru a le incondeia.
Preturile nu sint insa la indemina oricui. Un kilogram de carne de strut ajunge in hipermarket la preturi cuprinse intre 130-150 de lei, iar un ou se vinde cu 60-80 de lei, in functie de marime. Totusi, cei care sint dispusi sa plateasca acesti bani sint tot mai multi. „Cererea este tot mai mare. Lumea a inceput sa se preocupe de ceea ce mananca. Din experienta, stiu ca cine a cumparat o data va cumpara si in continuare”, suţine crescatorul.
Desfacerea produselor a fost anevoioasa la inceput, in urma cu trei ani, cind inginerul Nastase a intrat in afacerea cu struti. Lucrurile s-au asezat intre timp, vinzarile se fac in mod organizat prin intermediul unei firme care vine si achizitioneaza, iar sacrificarea se face intr-un abator autorizat.
Cresterea strutilor este pentru inginerul buzoian o afacere de familie, la ferma neavand niciun angajat. Are singur grija de aproximativ 50 de struti, de toate marimile, inclusiv pui abia iesiti din incubator care cresc in tarcuri si adaposturi ce se intind pe o suprafaţa de aproape 5000 de metri patrati si il ajuta doar sotia, şi fetita lor, in virsta de patru ani, care nu se teme sa intre in tarc şi sa hranesca puii de strut.
Adrian Nastase a plecat de la zero, cumparand un teren in localitatea Gura Calnaului, pe care l-a nivelat, l-a amenajat si a cumparat peste o suta de struti africani.
„Am citit despre cresterea strutilor, am vazut citeva ferme si am ajuns la concluzia ca se poate incepe o afacere. Mi-am zis ca este o oportunitate intrucit nu sint mulţi crescatori in tara. Am pornit cu un buget destul de mare, de peste 60 000 de euro pentru ca am facut investitia in citeva luni. Am cumparat terenul, pe care a trebuit sa il nivelez sa construiesc adaposturile, sa cumpar lucerna si cereale. Struti, am avut iniţial 150 de capete pentru sacrificare şi alti 24 penru reproducere”, spune Adrian Nastase. Proprietarul fermei spune ca o astfel de afacere poate fi inceputa si cu cu o investitie mai mica, cu mai putine exemplare, pe o suprafata mai mica.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Creşterea strutilor este in opinia sa o afacere in plina dezvoltare si foarte rentabila pentru ca se poate folosi totul: carne oua, pene, piele. Carnea este extrem de apreciata pentru calitatea deosebita, este o carne fara grasime, fara colesterol. La fel si ouale, care au un continut bogat de fier si minerale, si foarte puţin colesterol. Oul de strut este profitabil pentru crescator deoarece se poate vinde si dupa golirea de continut. Mesterii populari cumpara astfel oua in perioada Pastelui pentru a le incondeia.
Preturile nu sint insa la indemina oricui. Un kilogram de carne de strut ajunge in hipermarket la preturi cuprinse intre 130-150 de lei, iar un ou se vinde cu 60-80 de lei, in functie de marime. Totusi, cei care sint dispusi sa plateasca acesti bani sint tot mai multi. „Cererea este tot mai mare. Lumea a inceput sa se preocupe de ceea ce mananca. Din experienta, stiu ca cine a cumparat o data va cumpara si in continuare”, suţine crescatorul.
Desfacerea produselor a fost anevoioasa la inceput, in urma cu trei ani, cind inginerul Nastase a intrat in afacerea cu struti. Lucrurile s-au asezat intre timp, vinzarile se fac in mod organizat prin intermediul unei firme care vine si achizitioneaza, iar sacrificarea se face intr-un abator autorizat.
Cresterea strutilor este pentru inginerul buzoian o afacere de familie, la ferma neavand niciun angajat. Are singur grija de aproximativ 50 de struti, de toate marimile, inclusiv pui abia iesiti din incubator care cresc in tarcuri si adaposturi ce se intind pe o suprafaţa de aproape 5000 de metri patrati si il ajuta doar sotia, şi fetita lor, in virsta de patru ani, care nu se teme sa intre in tarc şi sa hranesca puii de strut.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 4.92 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News