Publicat in: Planuri de afaceri
Trei ferme de familie au gasit reteta succesului intr-un parteneriat
Fermierii preiau pui de o zi de la grupul Nutrientul din Palota, impreuna cu furajele necesare, ii cresc 42 de zile, pana ajung la peste doua kilograme si ii vand aceleiasi firme la pretul pietei.
Trei ferme de familie din satul bihorean Miersig deruleaza afaceri de zeci de mii de euro din cresterea puilor de carne, folosind cateva cladiri ale fostului CAP, amenajate intr-un parteneriat cu cel mai mare producator de nutreturi combinate din zona. Fermierii au avut si un mentor, in persoana decanului Facultatii de Protectie a Mediului din Oradea, Ioan Chereji, care le-a impartasit cate ceva din exparienta si pregatirea sa.
 
La o prima vedere, reteta succesului celor trei ferme pare extrem de simpla, fermierii pleluand  pui de o zi de la grupul Nutrientul din Palota, impreuna cu furajele necesare, dupa care ii cresc 42 de zile pana ajung la peste doua kilograme si ii vand aceleiasi firme la pretul pietei. La preluare, grupul Nutrientul le scade din pret valoarea puilor de o zi si a furajului necesar celor trei faze de crestere, respectiv starter, crestere si finisare.
 
Despre aceasta afacere, Ana Curtu, proprietara unei dintre ferme, spune ca este una foarte rentabila pentru ca are de la bun inceput asigurata piata de desfacere, ceea ce este cel mai important lucru, intrucat orice zi de intarziere in livrarea puilor inseamna cheltuieli in plus, avand in vedere ca ferma sa are o capacitate de 10.000 de pui.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
„Domnul profesor Ioan Chereji a fost mentorul nostru cu tot ce se numeste ajutor. Dansul a fost primul care a inceput in sat afacerea cu pui de carne, apoi au prins curaj si altii. Ne-a invatat si ne-a ajutat mult si cu tehnologia. Daca nu era dansul, nu ne apucam noi de crescut pui” a precizat Ana Curtu.
 
Femeia a urmat cu strictete toate indicatiile primite de la decan si a reusit. A inceput afacerea cu pui de carne in 2008. A vandut cele 16 vaci pe care le avea si cu banii stransi s-a apucat sa amenajeze hala pentru pui in grajdul vacilor. Cum nu i-au ajuns banii, s-a imprumutat la banca si a cumparat cu 20.000 de euro toate instalatiile din interior, de incalzire, de lumina, sistemele de hranire, in cea mai mare parte automatizate.
 
„Am pornit totul pe cont propriu, fara sa apelam la subventii nationale ori europene. Acum daca se vor da fonduri pentru fermele de familie va fi mult mai usor pentru altii sa inceapa. De la bun inceput am pornit cu zece mii de pui, pentru ca, si daca-s o mie, tot atata cheltuiala ai”, a spus proprietara fermei.
 
Localnicii au aflat in detaliu cum se construieste o ferma de pui de carne, ce instalatii sunt necesare, cat costa, de unde le pot procura, tehnologia de crestere si cat se poate castiga. Toate calculele facute de decanul Chereji le-au dovedit satenilor, si in realitate, ca, dincolo de cheltuieli, o ferma cu zece mii de pui, pe 650 mp, poate produce cam 9.000 de lei beneficiu la o serie de pui. Intr-un an, o ferma poate rula sase serii de pui, pentru cresterea uneia fiind necesare doua luni, pentru ca dupa livrarea la 42 de zile, la greutatea de 2,5 kg, urmeaza perioada de curatare si dezinfectare a adapostului. Iar statul acorda subventie de 2 lei/cap de pui livrat.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
Laptele curat si bine verificat inseamna produse lactate mai bune si mai...
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
In acest context, monitorizarea parametrilor critici din procesul de productie devine o...
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
Investitii masive in sectorul agricol. MADR suplimenteaza bugetul DR-22
MADR va suplimenta interventia DR-22 cu suma de 249.061.176 de...
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Taieri in bugetul MADR. Ce trebuie sa stie fermierii in 2025
Conform documentului, MADR va avea un buget cu aproximativ 6% mai mic fata de 2024, cu credite...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016