Taierea pomilor fructiferi si intretinerea plantatiei 
Pentru a obtine o productie de calitate, aproape toate speciile de pomi fructiferi necesita o toaletare anuala. Aceasta etapa presupune scurtarea sau chiar indepartarea unor ramuri cu scopul de a corecta cresterea si de a ajuta resursele naturale sa se dezvolte. Discutam in acest articol despre cum trebuie executate lucrarile, dar si ce trebuie facut dupa taiere, astfel incat recolta sa fie una bogata.

Care este momentul optim pentru taierea pomilor

Unul dintre cele mai importante aspecte in procesul de taiere a pomilor fructiferi il reprezinta alegerea perioadei optime pentru executarea lucrarii. Este important de retinut faptul ca taierea prea timpurie sau prea tarzie poate cicatriza si sensibiliza pomul, poate compromite productia prin vulnerabilizarea pomului la frig.

De aceea, se recomanda ca taierile sa fie executate doar in perioada de repaus vegetativ a livezii. Incepand cu luna octombrie, dupa caderea totala a frunzelor, putem demara executarea lucrarilor de taiere. Etapa optima se incheie odata cu reintrarea pomilor in vegetatie. Astfel, taierea trebuie realizata toamna sau primavara devreme sau in ferestrele iernii, cand vremea permite, cu mentiunea ca trebuie evitata perioada de taiat in zilele cu temperaturi excesiv de scazute.

Taierea in uscat la semintoase (mar, par, gutui) 

Dupa cum probabil stiti deja, grupa semintoaselor cuprinde: mar, par, gutui. De regula, in cazul acestor pomi, taierea de productie se executa in functie de varsta pomilor, soi, forma de coroana folosita. Astfel, exista cateva aspecte generale cu privire la taiere si toaletare:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


 

  • Taierile la mar si par se realizeaza anual pentru a obtine o buna fructificare. Procesul presupune scurtarea ramificatiilor de rod vechi sau care au fructificat de mai multe ori. De asemenea, se indeparteaza ramurile rupte sau uscate. In cazul parului, odata cu formarea coroanei, este important sa acordam atentie semischeletului si sa il rarim daca este necesar. Regenerarea ramurilor de semischelet se executa prin transferarea cresterii pe ramuri laterale tinere.
  • Taierea la gutui presupune reducerea la jumatate sau cu o treime a ramurilor lungi purtatoare de maciulii. Aceasta actiune echilibreaza rodirea si ajuta la dezvoltarea unor maciulii viguroase. La gutuii maturi este necesar sa se regenereze periodic semischeletul prin transferul cresterii pe ramificatii tinere.


 

Taierea in uscat la samburoase

Datorita faptului ca samantoasele si samburoasele (prun, cais, cires) au un alt tip de formatiuni de rod, taierile sunt usor diferite. Astfel:

  • Taierea la prun se realizeaza in functie de varsta si morfologia ramurilor de rod. De exemplu, conform lucrarii „Pomi, arbusti fructiferi, capsun - ghid tehnic si economic”, publicata in 2014, buchetul ramificat nu se taie, insa pomul se poate regenera prin scurtarea ramurilor de semischelet. Sunt eliminate ramificatiile de rod vechi si formatiunile fructifere uscate sau imbatranite.
  • Taierea la cais se realizeaza atat pentru fructificare, dar si pentru corectia coroanei. La fel ca in cazul prunului, ramurile buchet nu se taie, ci doar vor fi eliminate in timp de 1-3 ani odata cu scurtarea ramurilor de semischelet.
  • Taierea la piersic urmareste dezvoltarea rodului in curs sau cresterea unui rod nou pentru anul urmatorul. De regula, ramurile purtatoare de rod de calitate sunt ramurile  mixte de vigoare mijlocie. Este indicat sa evitam taierea acestora, chiar daca depasesc 60 cm. Pot fi eliminate ramurile uscate sau rupte.
  • Taierea la cires are mai multe roluri si se realizeaza atat pentru intretinere, cat si pentru grabirea intrarii in rod. Comparativ cu celelalte specii pomicole, volumul taierilor este mai redus, deoarece soiurile de cires au de regula coroane aerisite si rare. 


 

Intretinerea plantatiei 

La inceputul perioadei de vegetatie la mar, la faza de buton roz, este indicata utilizarea unui fungicid ideal pentru combaterea eficienta a rapanului (mar, par, gutui, mosmon), acesta asigura eficienta chiar si cand temperaturile sunt scazute. Produsul combate, de asemenea, putregaiul cenusiu (vita de vie, capsuni, afin, zmeur, mur, coacaz, agris s.a). 

 

Efectuarea corecta si la timp atat a lucrarilor de taiere, cat si a masurilor fitosanitare va avea ca rezultat un rod calitativ si bogat.

Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.89 din 18 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Infiintarea plantatiei de capsun
Infiintarea plantatiei de capsun
In functie de durata de exploatare a plantatiilor, acestea pot fi anuale si multianuale. La...
Taierea pomilor fructiferi: de ce este necesara si cum se face corect
Taierea pomilor fructiferi: de ce este necesara si cum se face corect
Taierile la pomii fructiferi se fac, in general, in perioada de repaus, toamna dupa caderea...
Seminte de calitate biologica superioara puse la dispozitie de Institutul Fundulea si statiunile de cercetare
Seminte de calitate biologica superioara puse la dispozitie de Institutul Fundulea si statiunile de cercetare
Din situatia centralizata la ASAS rezulta ca exista la aceasta data 30 de tone de samanta de grau...
Cultura ciresului: Metode de plantare
Cultura ciresului: Metode de plantare
Atentie! Trebuie evitate solurile reci, argiloase, cu exces de umiditate; in astfel de terenuri...

Ultima ora

Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Cultivarea brazilor de Craciun este o practica agricola veche, ce aduce numeroase beneficii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton