AFIR a lansat o unitate de sortare, ambalare si depozitare oua cu peste 800.000 de euro
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a finantat investitii in procesarea si marketingul produselor agricole prin submasura 4.2 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
Linia de finantare a beneficiat de o alocare financiara de aproximativ 503 milioane de euro. In plus solicitarile de finantare depuse insumeaza peste 802 milioane de euro.
"In urma procesului de evaluare si de selectie, AFIR a incheiat prin PNDR 2020 contracte de finantate cu 604 procesatori, valoare totala a contractelor ajungand la 451,2 milioane de euro.
Pana in prezent, AFIR a platit 252,6 milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor eligibile realizate de beneficiarii submasurii 4.2.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
In programarea financiara pe care o deschidem incepand din acest an, procesatorii vor avea la dispozitie fonduri nerambursabile prin interventiile DR-22 (procesare agricola) si prin DR-23 (produse alimentare si transformate), iar pentru procesare la nivelul fermei prin interventiile DR-20 (exploatatii zootehnice), DR-15 (exploatatii pomicole), DR-30 (tineri fermieri)", a precizat George Chirita, directorul general al AFIR.
De asemenea, o investitie reprezentativa pentru acest sector este proiectul "Infiintare unitate de sortare, ambalare si depozitare oua", implementat de beneficiarul Ovo Product Cooperativa Agricola, in localitatea Cristian, din judetul Sibiu.
In ceea ce priveste valoarea totala a investitiei, aceasta se ridica la 1,158 milioane de euro. Din aceasta suma, 811.239 euro este valoarea finantarii nerambursabile acordate prin PNDR 2020.
"Am beneficiat de o finantare nerambursabila in procent de 70% prin PNDR pentru a infiinta o statie de sortare, ambalare si depozitare oua, proiect finalizat la sfarsitul anului 2022. Unitatea deserveste membrii cooperatori si alti producatori pe o raza de 200 de kilometri.
Proiectul isi propune sa creeze un lant alimentar, in special pentru acei producatori care au nevoie de o desfacere mai facila pe piata. Desfacerea produselor e o provocare, mai ales in tara noastra si implica zilnic multa munca. Noi desfacem produsele in marile magazine nationale, cu care am colaborat bine.
AFIR ne-a sustinut pe toata durata implementarii investitiei, ne-a oferit suport oricand a fost necesar si nu ne-am simtit atat verificati, cat mai degraba ajutati de reprezentantii AFIR", a mentionat Alexander Graffius, reprezentantul legal al proiectului.
Toate institutiile implicate si-au dat concursul pentru a ajuta la finalizarea acestor proiecte prin AFIR. "Celorlalti producatori le transmit sa aiba curaj sa incerce sa acceseze fonduri europene, sa aplice pentru proiecte pentru ca lucrurile se simplifica atunci cand beneficiezi de o finantare nerambursabila", a spus Alexander Graffius.
Proiectul de investitii al cooperativei agricole a obtinut finantare pentru infiintarea unei unitati de colectare, receptie, depozitare, conditionare, sortare si ambalare oua, cu scopul de a colecta oua de la membrii cooperatori si de la alti producatori locali autorizati si de a asigura comercializarea acestora catre consumatorii finali prin crearea unui lant alimentar integrat.
S-a construit o hala de productie de 1.322 mp si s-au achizitionat mai multe echipamente, printre care o masina de sortat oua, doua masini de infoliat, doua imprimante input, patru output, trei masini frigorifice si 252 de paleti.
"Capacitatea existenta la momentul depunerii proiectului era de circa 57.000 oua/ zi, iar cea realizata dupa implementarea proiectului este de 135.000 oua/ zi. Cantitatea anuala de produse comercializate este de peste 38 de milioane de oua pe an. In urma implementarii proiectului, se vor comercializa 85% oua ambalate si 15% oua vrac", se mai precizeaza in comunicat.
Agentia precizeaza ca investitia asigura o crestere considerabila a productiei, dar si un control mai bun al calitatii cu ajutorul echipamentelor performante si cu personal calificat.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.