Agentia Domeniilor Statului: Se scot la licitatie 12.000 de hectare de teren pentru concesiune
Agentia Domeniilor Statului scoate la vanzare o suprafata de 12.000 de hectare pentru fermierii romani. In perioada urmatoare se va organiza o prima licitatie prin care vor fi scoase pentru concesiune suprafete libere de constract si terenuri lucrate in trecut prin contracte de arenda.
Agentia Domeniilor Statului condusa de George Sava planifica la sfarsitul acestei luni o prima licitatie pentru terenurile din domeniul statului. Suprafata disponibila pentru noi contracte va ajunge la 12.000 de hectare.
"Suprafata provine din terenurile administrate de ADS, terenuri pe care agentia le are sau le va prelua prin incetarea diverselor contracte. Va fi o perioada in care fermierii vor putea sa liciteze pentru terenurile statului pentru a le lucra prin contract de concesiune", a anuntat George Sava intr-o emisiune la TVR 1.
Terenurile puse la licitatie sunt "in aproape toate regiunile", la nivelul primelor 20 de judete in care statul roman detine suprafata agricola, conform sefului ADS.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Fa-ti propria afacere cultivand trei arbusti miraculosi care te pot imbogati Cine nu a aflat de efectele absolut miraculoase pentru sanatate ale merisorului Dar de cele ale fructelor de Goji sau Aronia Si daca nu ai aflat inca iti spunem noi Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente fiind unele dintre cele mai...
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, procedura de licitatie va fi transparenta, iar toti fermierii care se incadreaza in conditiile caietului de sarcini au posibilitatea de a se inscrie, mentioneaza George Sava.
Majoritatea terenurilor ce vor fi disponibile provin din suprafete care au fost sau sunt in continuare sub contracte de arenda. Agentia Domeniilor Statului, ce se afla in subordinea Ministerului Agriculturii, doreste schimbarea acestora cu contracte de concesiune, oferindu-le fermierilor posibilitatea accesarii fondurilor europene.
"Prin concesiune, fermierii pot face acest lucru (sa acceseze fonduri europene – n.r.). Pe concesiune au un teren cu contract pe 20 de ani cu optiune de 10 ani de prelungire, ceea ce ofera intr-adevar predictibilitate fermierilor in a se dezvolta pe viitor", a precizat George Sava.
In aceeasi masura, terenurile puse la licitatie nu sunt impactate de viitoarea Lege a arendei, prin care perioada minima este de sapte ani.
"La noi (ADS – n.r.) prioritate are Legea nr. 268 pe 2001, prin care, la Agentia Domeniilor Statului, arenda este pe o perioada nu mai mica de un an agricol, dar cel tarziu pana la momentul in care acest teren este scos la concesiune", a explicat George Sava.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri profitabile la tara
Am mai spus-o de multe ori faptul ca mediul rural este o oportunitate excelenta pentru dezvoltarea unei afaceri de succes. De data asta, iti recomandam cateva idei prfitabile la tara destinate intreprinderilor mici.... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>