Alimentatia si adaparea corecta a ratelor
Alimentatia ratelor nu difera foarte mult de cea a gastelor sau a pasarilor intalnite des prin curtile fermierilor. De asemenea, in functie de varsta acestora, reteta de nutret se schimba.
Furajarea se face initial cu o reteta de nutret combinat tip 26-1 (de la 1 zi la 2 saptamani) care trebuie sa asigure 22% proteina bruta (PB) si 2.900 kcal EM/kg pentru rasele grele.
In continuare se foloseste reteta 26-3 (de la 2 saptamani pana se ajunge la 5% ouat), cu 16,5% proteina bruta si 2.800 kcal EM/kg.
Pentru rate usoare, in perioada 0 - 2 saptamani necesarul este de 20% PB si 2.750 kcal, intre 3 - 8 saptamani de 18% PB si 2.750 kcal, de la 9 la 20 de saptamani de 15% proteina bruta, 2.700 kcal, iar peste 20 saptamani de 18% PB si 2.650 kcal EM/kg.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Nutretul combinat se administreaza de preferat granulat dupa prima saptamana de crestere (cu diametrul granulelor de 3 - 5 mm in functie de varsta), sau sub forma de pasta, mai dificil de utilizat.
Faina este putin corespunzatoare (astupa narile si datorita formei ciocului si comportamentului de hranire se produce risipa). Hrana se da pasarilor la discretie in primele 4 saptamani. Frontul de furajare trebuie sa fie de 2 - 4 cm/cap.
Se folosesc hranitori speciale liniare de tip buncar (semiautomate) cu lungimea de 100 cm si picioare cu inaltime reglabila sau, de preferat, hranitori circulare suspendate.
Peste furaj este bine sa se administreze pietris marunt, in cantitate de 7 g/cap, din ziua a 5-a de viata.
Frontul de adapare necesar este de 2 - 3 cm/cap. Se utilizeaza frecvent adapatori liniare, cu jgheab cu nivel constant, in lungime de 200 cm, adancime de 15 cm si picioare cu inaltime reglabila. Sunt de preferat adapatorile suspendate, care nu deranjeaza deplasarea ratelor.
Adapatorile se verifica, se curata si se umplu zilnic. De la utilizarea adapatorilor vacuumatice la cele liniare se trece treptat intre 15-21 zile. Astfel, cate o adapatoare vacuumatica, cu care bobocii sunt obisnuiti, se muta in zona de adapare.
Apoi acestea se scot, lasandu-se doar adapatorile pentru faza urmatoare de crestere. Dupa ajungerea bobocilor la varsta de 15 zile este necesara asigurarea unei intensitati a ventilatiei de 0,75 m 3 /ora si kg greutate corporala.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>