Alimentatia si adaparea corecta a ratelor
Alimentatia ratelor nu difera foarte mult de cea a gastelor sau a pasarilor intalnite des prin curtile fermierilor. De asemenea, in functie de varsta acestora, reteta de nutret se schimba.
Furajarea se face initial cu o reteta de nutret combinat tip 26-1 (de la 1 zi la 2 saptamani) care trebuie sa asigure 22% proteina bruta (PB) si 2.900 kcal EM/kg pentru rasele grele.
In continuare se foloseste reteta 26-3 (de la 2 saptamani pana se ajunge la 5% ouat), cu 16,5% proteina bruta si 2.800 kcal EM/kg.
Pentru rate usoare, in perioada 0 - 2 saptamani necesarul este de 20% PB si 2.750 kcal, intre 3 - 8 saptamani de 18% PB si 2.750 kcal, de la 9 la 20 de saptamani de 15% proteina bruta, 2.700 kcal, iar peste 20 saptamani de 18% PB si 2.650 kcal EM/kg.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Nutretul combinat se administreaza de preferat granulat dupa prima saptamana de crestere (cu diametrul granulelor de 3 - 5 mm in functie de varsta), sau sub forma de pasta, mai dificil de utilizat.
Faina este putin corespunzatoare (astupa narile si datorita formei ciocului si comportamentului de hranire se produce risipa). Hrana se da pasarilor la discretie in primele 4 saptamani. Frontul de furajare trebuie sa fie de 2 - 4 cm/cap.
Se folosesc hranitori speciale liniare de tip buncar (semiautomate) cu lungimea de 100 cm si picioare cu inaltime reglabila sau, de preferat, hranitori circulare suspendate.
Peste furaj este bine sa se administreze pietris marunt, in cantitate de 7 g/cap, din ziua a 5-a de viata.
Frontul de adapare necesar este de 2 - 3 cm/cap. Se utilizeaza frecvent adapatori liniare, cu jgheab cu nivel constant, in lungime de 200 cm, adancime de 15 cm si picioare cu inaltime reglabila. Sunt de preferat adapatorile suspendate, care nu deranjeaza deplasarea ratelor.
Adapatorile se verifica, se curata si se umplu zilnic. De la utilizarea adapatorilor vacuumatice la cele liniare se trece treptat intre 15-21 zile. Astfel, cate o adapatoare vacuumatica, cu care bobocii sunt obisnuiti, se muta in zona de adapare.
Apoi acestea se scot, lasandu-se doar adapatorile pentru faza urmatoare de crestere. Dupa ajungerea bobocilor la varsta de 15 zile este necesara asigurarea unei intensitati a ventilatiei de 0,75 m 3 /ora si kg greutate corporala.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>