ANPC: Controale in piete
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor avertizeaza asupra autenticitatii certificatelor de producator. In urma controalelor realizate in piete, multi vanzatori au atestat faptul ca achizitioneaza de la diverse piete de gros produsele, pe care mai tarziu le revand sau le cumpara de la producatori reali.
Programul "Academia Comisarilor" si-a extins verificarile ca urmare a controalelor in pietele agroalimentare din toata tara. Printre acestea s-a numarat si PIata Obor.
"La tarabele pline de legume si fructe, prezentate ca fiind romanesti, se aflau diverse persoane care prezentau echipelor de control -certificate- prin care atestau calitatea de asa-zis producator.
Comisarii ANPC au pornit prin satele Romaniei, pentru a verifica autenticitatea acestor acte si veridicitatea celor inscrise acolo. Au solicitat, la fata locului, sa viziteze gradinile, campurile si livezile unde sunt produse legumele si fructele gasite pe tarabe, in piete, dar, in majoritatea coplesitoare a cazurilor, nu au avut ce sa vada", se precizeaza in comunicatul institutiei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Multi dintre vanzatori au recunoscut ca achizitioneaza produse din pietele gros, pe care le revand. De asemenea, altii le cumpara de la producatorii reali din alte zone, ulterior comercializandu-le la taraba. Toate aceste masuri sunt realizate fara respectarea contextului legal al activitati.
Controalele in piete au dezvaluit si metodele prin care unii vanzatori au ajuns in posesia "certificatelor de producator" si cum folosesc mici spatii cultivate pentru a putea ajunge in posesia acestora. De asemenea, vanzatorii au afirmat ca aleg sa cumpere din alte parti cantitati mult mai mari de legume si de fructe, in loc sa le cultive.
Controalele pe aceasta tema vor continua in toata tara, fiind menite sa avertizeze autoritatile statului care emit aceste documente. Acest semnal de alarma este tras asupra fenomenului des intalnit pe teritoriul tarii, incat producatorii romani nu pot avea acces direct la posibilitati de comercializare, mentioneaza ANPC.
"Am demarat aceasta actiune in urma cu ceva timp, dar nu am reusit sa obtinem materiale, asa cum au facut-o mai tinerii nostri colegi. Daca ar fi sa adunam cantitatile de legume si de fructe inscrise in certificatele de producator, ce s-au dovedit si se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama ca produsele romanesti, si la acest capitol, sunt in pericol.
Exemplul celor din Academia Comisarilor este unul ce trebuie implementat la nivelul fiecarui judet. Sper sa nu ramanem singurii ce constata acest lucru", a declarat Horia Constantinescu, presedintele ANPC, citat in comunicat.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>