Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aspecte din vegetatia regiunii Agigea - Eforie Nord - Eforie Sud

Vegetatie Agigea Eforie. Flora specifica nisipurilor din Agigea si Eforie, alyssum borzeanum. identificarea plantelor proiect BIOPRODUCT 2011


Incerc sa anticipez descrierea florei si, in general, cadrul natural in care sper sa gasesc Alyssum borzeanum - una din speciile obiectiv pentru care am organizat, incepand de astazi, o deplasare la Rezervatia Dunele Marine de la Agigea.
Potrivit profesorului Iuliu Morariu, citat de peisagistul Diana Culescu in cadrul unei lucrari de licenta sustinuta in 2006 la USAMV Bucuresti, zona Agigea-Eforie este speciala pentru ca aici intalnim toate cele trei zone de nisipuri caracteristice litoralului romanesc al Marii Negre.

Astfel, plecand de la linia de tarm a apelor, nisipurile pot fi impartite in:

  1. zona nisipurilor nude, batuta de valurile marii si lipsita de plante superioare;
  2. zona de colonizare cu plante psamofile;
  3. zona de intelenire prin infiltrare de elemente stepice.

Nisipurile maritime de pe litoralul romanesc al Marii Negre s-au dezvoltat in fata vechilor lagune inchise de cordoane de nisip. Favorizate de faleza joasa sau de absenta ei in aceste locuri, nisipurile depuse de valuri au fost impinse de vanturile dominante, dar numai pe intinderi relativ mici. Aceste nisipuri, in functie de gradul lor de evolutie si de stabilitate, sunt populate de o flora variata si eterogena, formata din specii incepand de la cele tipic de nisipuri marine pana la cele provenite din stepa vecina.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Pe nisipurile mai vechi, evoluate si partial stabilizate, mai apar pe langa plantele mentionate si alte specii psamofile, impreuna cu elemente din stepa vecina, evoluand spre intelenire. Printre acestea se numara: Alyssum borzeanum, Erysimum diffusum, Alyssum hirsutum, Hypericum elegans, Anchusa procera (officinalis), Linaria dalmatica, Anchusa italica, Potentilla hirta, Asparagus pseudoscaber, Asperula cynanchica, Protonostoc vulgaris, Artemisia austriaca, Rumex tuberosus, Berteroa incana, Salvia aethiopis, Carex ligerica, Scabiosa ucrainica, Convolvulus persicus, Seseli tortuosum, Cynanchum scutum, Seseli campestre, Echium altissimum, Syntrichia ruralis, Ephedra distachya, Verbascum banaticum.

Dintre acestea, noi ne-am propus sa identificam in perioada 1-4 iulie 2011 speciile Alyssum borzeanum, Convolvulus persicus si Ephedra distachya.
Vom ajunge in zona de abia in aceasta seara, astfel incat primele fotografii vor fi postate sambata dupa pranz.

Despre speciile cautate


- Ephedra distachya (carcelul), arbust dioic, intermediar intre angiosperme si gimnosperme; in afara rezervatiei a mai fost semnalat la Cheile Turzii, Suat, Lancram si din jud. Vaslui;

- Convulvulus persicus (volbura de nisip), specie rara, deosebit de frumoasa, element pontic;

Despre fitocenozele rezervatiei Dunele Marine Agigea


In rezervatie, conform sursei citate, se pot distinge trei fitocenoze principale: una cu Carex colchica, una cu Ephedra distachya si una cu Alyssum borzaeanum. Unele suprafete mai mici sunt ocupate de fitocenoza cu Scabiosa ucranica, alta cu Leymus sabulosus, iar pe alocuri se gasesc palcuri de Stipa capillata (nagara), Marrubium peregrinum si Astragalus virgatus. Se mai remarca si cateva palcuri de Prunus spinosa (porumbar) si de Crataegus monogyna.

Fitocenoza cu Ephedra distachya acopera 50-60% din suprafata rezervatiei. Dintre speciile mai importante din aceasta asociatie pot fi mentionate Echinops ruthenicus, Seseli tortuosum, Xeranthemum annuum, Astragalus virgatus, Brachythecium latifolium, Brachythecium glaceosum, Campothecium lutescens var. fallax, Anchusa procera, Scabiosa ucranica, Salvia aetiopis, Silene timifolia (syn. Silene pontica) si Convolvulus persicus.

In fitocenoza cu Alyssum borzaeanum, care acopera circa 40% din suprafata rezervatiei, se intalnesc Astragalus virgatus albiforus, Euphorbia seguieriana (aliorul), Secale sylvestris, Siderites montana, Silene timifolia, Thlaspis perfoliatum etc.

In fitocenoza cu Carex colchica se gasesc speciile Anchusa procera, Ephedra distachya, Eryngium campestre (scaiul dracului), Seseli tortuosum, Silene otites etc.

Video faleza Agigea, zona pescarie, in apropiere de Rezervatia Dunele de Nisip



Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016