Ferma de pastrav. Cresterea alevinilor (puietului)
In mod normal, hranirea puietului de pastrav va incepe de indata ce s-a resorbit sacul vitelin. Atata timp cat pestele poarta acest sac, el se hraneste din acele rezerve. Resorbtia totala se prelungeste in functie de temperatura apei.
Prima hrana pe care o primeste alevinul de pastrav se numeste pre-starter. Aceasta este o hrana foarte bogata in proteine (peste 65%), acizi grasi esentiali, vitamine, minerale, enzime etc.; aceasta hrana se prezinta sub forma de praf si are un miros puternic de peste.
Distribuirea furajului se va face cu foarte mare atentie. Initial se va presara un varf de cutit din acest praf si se va observa comportamentul de hranire a pestilor. Daca acestia accepta hrana, atunci inseamna ca programul de hranire poate incepe.
In primele zile se va folosi acest pre-starter in cantitati ce nu se calculeaza. Adica se hraneste la discretie". In niciun caz insa nu se distribuie mult furaj intr-o singura portie (tain).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ca o regula generala, se distribuie atat furaj cat pot consuma pastravii in 3 minute. Hranirea se repeta in fiecare ora, pana la lasarea intunericului. Nu se lasa lumina aprinsa in statia de incubare (unde de altfel are loc alevinajul). Pastravul nu se hraneste decat pe lumina, fiind un peste care se bazeaza in special pe vaz si mai putin pe miros.
Dupa circa o saptamana de furajare cu pre-starter, se va trece la hranirea cu starter. Starterul este furajul ce se utilizeaza timp de pana la 3 luni, adica exact atat cat pestii cresc in statia de incubare. Starterul este un furaj de asemenea bogat in elemente nutritive, procentul de proteina fiind intre 50 si 62% Acest starter se distribuie dupa programul de furajare.
Fiecare furaj este obligatoriu sa se livreze insotit de fisa furajului. Daca pastravarul nu o primeste, atunci acesta trebuie sa o ceara. In fisa furajului se mentioneaza, pe langa proprietatile nutritive continute, impactul asupra mediului (cum afecteaza calitatea apei si modul de dis- tribuire a acestuia pestilor.
Pastravarul trebuie sa stie in permanenta cam cati indivizi se gasesc in bazin. Stiind masa corporala medie a acestora va putea calcula masa intregului lot din bazin. Stiind astfel ce cantitate de peste se gaseste in bazin, va sti cat furaj sa distribuie zilnic acestora.
Cantitatea rezultata se poate distribui manual de circa 10 ori pe zi (cam la fiecare ora) sau se poate folosi um hranitor automat. Pentru acest scop, cel mai practic este hranitorul cu banda si ceas Acesta, pe parcursul a unui anumit numar de ore, distribuie constant o anumita cantitate de furaj.
Astfel, turapil cade permanent in apa, dar per total intr-o zi se va distribui exact cantitatea dorita. Pastravarul va folosi acest ghid de furajare saptamanal, deoarece pesta isi schimba repede masa corporala, chiar zilnic. Este oarecum absurd sa se calculeze zilnic de masa corporala, de aceea consideram ca o data la saptamana este suficient.
In fisa furajului, pastravarul va mai gasi un termen important pentru fermieri: rata de con- versie a hranei. Aceasta este de fapt randamentul cu care furajul consumat se depune sub forma de carne. La un furaj de calitate si, mai ales, la aceste varste, o rata de conversie a hranei (RCH) de 0,8 este foarte normala.
Aceasta cifra inseamna ca 0,8 grame sau kilograme de furaj aduc un spor de greutate de 1 gram (respectiv 1 kilogram). Pare imposibil, insa trebuie avut in vedere ca furajul este lipsit de apa, iar corpul pestelui contine peste 80% apa (pestele consuma si apa pe langa furaj).
Ca o regula de aur, trebuie sa aveti grija ca in bazine sa nu existe in niciun moment furaj neconsumal. Aici se vede avantajul trocilor de alevinaj in defavoarea bazinelor rotunde sau patrate. In troci, se poate controla mai bine daca pestii consuma in totalitate furajul si poate fi inlaturat manual cand situatia o cere.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>