Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ferma de pastrav. Cresterea alevinilor (puietului)

ferma-de-pastrav-cresterea-alevinilor-puietului

In mod normal, hranirea puietului de pastrav va incepe de indata ce s-a resorbit sacul vitelin. Atata timp cat pestele poarta acest sac, el se hraneste din acele rezerve. Resorbtia totala se prelungeste in functie de temperatura apei.


Prima hrana pe care o primeste alevinul de pastrav se numeste pre-starter. Aceasta este o hrana foarte bogata in proteine (peste 65%), acizi grasi esentiali, vitamine, minerale, enzime etc.; aceasta hrana se prezinta sub forma de praf si are un miros puternic de peste.

Distribuirea furajului se va face cu foarte mare atentie. Initial se va presara un varf de cutit din acest praf si se va observa comportamentul de hranire a pestilor. Daca acestia accepta hrana, atunci inseamna ca programul de hranire poate incepe.
 
In primele zile se va folosi acest pre-starter in cantitati ce nu se calculeaza. Adica se hraneste la discretie". In niciun caz insa nu se distribuie mult furaj intr-o singura portie (tain).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ca o regula generala, se distribuie atat furaj cat pot consuma pastravii in 3 minute. Hranirea se repeta in fiecare ora, pana la lasarea intunericului. Nu se lasa lumina aprinsa in statia de incubare (unde de altfel are loc alevinajul). Pastravul nu se hraneste decat pe lumina, fiind un peste care se bazeaza in special pe vaz si mai putin pe miros.
 
Dupa circa o saptamana de furajare cu pre-starter, se va trece la hranirea cu starter. Starterul este furajul ce se utilizeaza timp de pana la 3 luni, adica exact atat cat pestii cresc in statia de incubare. Starterul este un furaj de asemenea bogat in elemente nutritive, procentul de proteina fiind intre 50 si 62% Acest starter se distribuie dupa programul de furajare.
 
Fiecare furaj este obligatoriu sa se livreze insotit de fisa furajului. Daca pastravarul nu o primeste, atunci acesta trebuie sa o ceara. In fisa furajului se mentioneaza, pe langa proprietatile nutritive continute, impactul asupra mediului (cum afecteaza calitatea apei si modul de dis- tribuire a acestuia pestilor.
 
Pastravarul trebuie sa stie in permanenta cam cati indivizi se gasesc in bazin. Stiind masa corporala medie a acestora va putea calcula masa intregului lot din bazin. Stiind astfel ce cantitate de peste se gaseste in bazin, va sti cat furaj sa distribuie zilnic acestora.
 
Cantitatea rezultata se poate distribui manual de circa 10 ori pe zi (cam la fiecare ora) sau se poate folosi um hranitor automat. Pentru acest scop, cel mai practic este hranitorul cu banda si ceas Acesta, pe parcursul a unui anumit numar de ore, distribuie constant o anumita cantitate de furaj.

Astfel, turapil cade permanent in apa, dar per total intr-o zi se va distribui exact cantitatea dorita. Pastravarul va folosi acest ghid de furajare saptamanal, deoarece pesta isi schimba repede masa corporala, chiar zilnic. Este oarecum absurd sa se calculeze zilnic de masa corporala, de aceea consideram ca o data la saptamana este suficient.
 
In fisa furajului, pastravarul va mai gasi un termen important pentru fermieri: rata de con- versie a hranei. Aceasta este de fapt randamentul cu care furajul consumat se depune sub forma de carne. La un furaj de calitate si, mai ales, la aceste varste, o rata de conversie a hranei (RCH) de 0,8 este foarte normala.

Aceasta cifra inseamna ca 0,8 grame sau kilograme de furaj aduc un spor de greutate de 1 gram (respectiv 1 kilogram). Pare imposibil, insa trebuie avut in vedere ca furajul este lipsit de apa, iar corpul pestelui contine peste 80% apa (pestele consuma si apa pe langa furaj).
 
Ca o regula de aur, trebuie sa aveti grija ca in bazine sa nu existe in niciun moment furaj neconsumal. Aici se vede avantajul trocilor de alevinaj in defavoarea bazinelor rotunde sau patrate. In troci, se poate controla mai bine daca pestii consuma in totalitate furajul si poate fi inlaturat manual cand situatia o cere.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016