Fermele mici vor fi finantate in 2023. Cum se poate obtine sprijinul de 50.000 euro/ferma
Fermele mici vor avea o linie de finantare din fonduri europene care se va deschide la sfarsitul acestui an, potrivit calendarului estimativ publicat recent de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Incepand cu luna noiembrie, micii fermieri vor putea depunde proiecte la AFIR pentru a obtine o finantare de 50.000 de euro.
Cei care vor sa se asigure ca vor primi acest sprijin trebuie sa inceapa din timp pregatirile, astfel incat luna noiembrie sa-i prinda cu toate detaliile puse la punct. In acest sens, sfatul specilistilor este ca fermierii sa se asigure ca au toate actele in regula si ca au infiintat o forma de organizare (PFA, II, IF).
De asemenea, proiectele nu se pot depune pe persoana fizica, iar toate terenurile trebuie depuse la APIA prin forma de organizare stabilita. Urmatorul pas este de a pune toate detaliile proiectului la punct impreuna cu un consultant.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
In acest fel, fermierul se poate asigura ca are fondurile necesare pentru a asigura cofinantarea, avand in vedere ca trebuie sa plateasca din fonduri proprii 15% din valoarea proiectului.
Fermele mici vizate in cadrul acestei interventii sunt definite ca fiind exploatatii agricole cu o dimensiune economica intre 4.000 SO si 11.999 SO. In ceea ce priveste exploatatiile zootehnice de crestere a animalelor, acestea sunt eligibile daca au o dimenisune economica de minimum 2.000 SO.
Ministerul Agriculturii lucreaza la elaborarea ghidului solicitantului si urmeaza sa fie publicat in perioada urmatoare, astfel incat fermierii sa-si poata adapta proiectele in functie de conditiile specifice prezente in ghid.
Calendar estimativ
Calendarul estimativ de lansare a sesiunilor de depunere a cererilor de finantare la AFIR aferente interventiilor din cadrul Pilonului II si in Planul Strategic PAC 2023-2027 in anul 2023:
Sesiuni lansate in iulie 2023:
DR-25 – Modernizarea infrastructurii de irigatii
DR-26 – Infiintarea sistemelor de irigatii
DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
DR-37 – Transfer de cunostinte
DR-20 – Investitii in sectorul zootehnic
DR-22 – Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole
DR-36 – LEADER – Dezvoltarea locala plasata sub responsabilitatea comunitatii
DR-27 – Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricola
DR-28 – Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural
Sesiuni lansate in august 2023:
DR-15 – Investitii in exploatatiile pomicole
Sesiuni lansate in octombrie 2023:
DR-13 – Achizitii de utilaje agricole pentru sectorul vegetal
DR-38 – Consiliere in afaceri agricole
DR-21 – Investitii pentru prevenirea raspandirii pestei porcine africane
Sesiuni lansate in noiembrie 2023:
DR-14 – Investitii in fermele de mici dimensiuni
DR-16 – Investitii in sectorul legume si/sau cartofi
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.