Guvernul: Modificari importante privind exploatarea pajistilor permanente
Executivul pregateste modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1064/2013.
In acest sens, noile norme au in vedere utilizarea pajistilor permanente in sistem dual. Acesta presupune desfasurarea pe aceeasi suprafata de pajisti permanente, a activitatilor de pasunat si producerea de furaje, precum si a activitatilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, astfel incat sa nu afecteze buna exploatare a pajistilor.
Amplasarea obiectivelor specifice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe pajisti permanente exploatate in sistem dual se face tinand cont de specificul animalelor (bovine, ovine, caprine si ecvidee). Acestea ies la pasunat pe pajistile respective, astfel incat distanta intre randuri sa asigure circulatia, siguranta fizica si adapostirea animalelor.
De asemenea, suprafata de pajiste ocupata de stalpii structurii de montaj, invertoare, statiile de transformare, unitatile de stocare a energiei electrice, sistemele independente de pamantare de protectie si paratrasnet, caile de acces, gardurile de imprejmuire, precum si alte constructii/subansamble necesare functionarii acestor obiective prevazute in proiectul tehnic este de maximum 20% din suprafata totala a pajistii permanente utilizata in sistem dual.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pajistile permanente se desfasoara dupa cum urmeaza:
a) de un singur detinator atat pentru activitatea agricola, cat si pentru activitatea de producere de energie electrica din surse regenerabile;
b) de catre doi detinatori din care unul pentru activitatea agricola, iar altul pentru activitatea de producere de energie electrica din surse regenerabile, caz in care se va incheia un act juridc pentru utilizarea suprafetei de teren, daca unul dintre detinatori este proprietarul suprafetei de pajisti sau doua acte juridice privind utilizarea acestor suprafete pentru fiecare dintre activitati.
In situatia pajistilor aflate in domeniul public/privat al statului, adminitrate de Regia Nationala a Padurilor-Romsilva, in domeniul public/privat al comunelor, oraselor, respectiv a municipiilor si a municipiului Bucuresti, pentru contractele aflate in derulare se pot incheia contracte pentru utilizarea in sistem dual numai cu acordul crescatorilor de animale sau al formelor asociative. In plus, aceasta situatie se respecta numai in conditiile in care diminuarea suprafetelor urmare amplasarii obiectivelor de investitie nu afecteaza buna exploatare a agricola a pajistilor, capacitatea de pasunat si accesul la suprafata agricola a pajistei.
Contractele aflate in derulare se vor modifica in mod corespunzator, in ceea ce priveste suprafata, pretul, capacitatea de pasunat sau alte clauze contractuale, in baza unei analize a situatiei cererilor crescatorilor de animale sau a formelor asociatve, a numarului de animale, a suprafetelor de pajisti disponibile pentru utilizarea in sistem dual, prioritate la utilizarea acestor suprafete avand activitatea agricola, in vederea implementarii programelor de dezvoltare sectoriala.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.