Importanta si beneficiile culturii de salcie energetica
Salcia energetica este solutia perfecta pentru agricultura, energie si mediu. Salcia energetica este insa cultivata in special pentru obtinerea de biomasa. Biomasa este considerata a fi una dintre resursele principale regenerabile in viitor, la ambele niveluri, mici si pe scara larga. Aceasta furnizeaza deja 14% din consumul mondial de energie primara.
Dar, pentru trei sferturi din populatia ce traieste in tari in curs de dezvoltare, biomasa este cea mai importanta sursa de energie. Luand in considerare cresterea populatiei si a cererii pe cap de locuitor, precum si epuizarea resurselor de combustibil fosil, cererea de biomasa este de asteptat sa creasca rapid in tarile in curs de dezvoltare.
Potentialul tarii noastre in privinta energiei regenerabile - energie verde - este mare. Iar dintre toate tipurile de energie regenerabila un procent semnificativ il are biomasa.
Cifrele urmatoare arata care este mai exact potentialul Romaniei in domeniul energiei verzi: 65% biomasa; 17% energie eoliana; 12% energie solara; 4% microhidrocentrale 1% + 1% voltaic-geotermal biomasa. Dar, desi beneficiem de acest potential urias, biomasa este pana acum cel mai putin folosita dintre toate aceste surse mentionate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Statisticile ne arata ca Romania beneficiaza de peste 1,5 milioane ha de terenuri cu umiditate ridicata. Nu sunt prea multe culturi care se pot dezvolta pe aceste tipuri de teren, insa pentru salcie sunt ideale. Cultivarea salciei ca sursa de energie respecta pe deplin mai multe concepte si deziderate:
- ajuta la evitarea incalzirii globale
- duce la diminuarea surselor de poluare atmosferica
- contribuie la dezvoltarea spatiului rural
- contribuie la securitatea energetica nationala
Toate acestea au facut ca interesul pentru afacerile cu energie regenerabila ce au in centru salcia energetica sa creasca in mod exponential.
Avantajele cultivarii si utilizarii salciei energetice
Iata datele esentiale despre avantajele acestei plante rapid crescatoare, care poate fi cultivata de oricine. Aici le enumeram succint, urmand ca pe parcursul lucrarii sa aflati detalii despre fiecare.
- Desfacerea productiei obtinute este garantata! Firma care ofera materialul saditor poate prelua productia obtinuta in baza unui contract ferm.
- Profitul apare din anul al doilea de la infiintarea plantatiei si este de peste 1.200 euro/ha.
- Investitia se face o singura data, durata de exploatare fiind de 25-30 de ani.
- Amortizarea rapida a investitiei de infiintare a culturii de salcie energetica.Practic, in al doilea an, dupa doua-trei recolte, investitia este amortizata.
- Salcia se planteaza o singura data si se recolteaza, incepand cu anul 2-3, timp de 25 ani.
- Salcia are un ritm de crestere foarte accelerat atat in lungimea lujerilor cat si in volum (in timpul verii poate creste si 3 sau 3,5 cm/zi). In 2-3 ani ajunge la o inaltime a lastarilor de 6-7 metri. Salicaceele tind spre o rata a succesului de 100% in crestere si regenereare.
- Implica costuri de productie medii. Spre exemplu, plantarea unui hectar de teren cu salcie energetica costa aproximativ 1.700-2.000 de euro. Incepand din anul al doilea, in afara de recoltare, nu necesita nicio alta interventie substantiala.
- Se obtine o foarte buna productie pe hectar cultivat. Productia medie la hectar este de 30-40 tone, dar se poate ajunge pana la 60 de tone in conditii de irigare intensiva sau cu alt aport natural de apa.
- Este o cultura usor de intretinut, recoltarea efectuandu-se toamna tarziu si chiar in timpul iernii.
- Se pot valorifica terenurile degradabile, cultura de salcie avand o influenta pozitiva in conservarea ecosistemelor. Cultura de salcie energetica se preteaza si unor conditii pedoclimatice mai putin favorabile pentru agricultura clasica.
- Biomasa din salcie energetica are o putere calorica mare:
1 kg biomasa uscata = 1 kg huila = 0.5 l petrol = 0.5 mc metan.
Salcia energetica se poate lauda cu 4.900 kcal/kg, comparativ cu:
- fagul – 3.450 kcal/kg
- stejarul – 3.600 kcal/kg
- mesteacanul – 3.750 kcal/kg
- molidul – 3.900 kcal/kg
- Produce o energie mai economica decat gazele si petrolul.
- Biomasa uscata obtinuta este usor de utilizat si depozitat (1 mc = 0.65 t).
- Cererea de biomasa este in crestere atat pe plan intern cat si pe piata externa (Germania, Austria, Italia etc.) Salcia energetica este cea mai importanta sursa de biomasa.
- Este o sursa regenerabila de energie nepoluanta. Prin ardere se elimina doar cantitati neglijabile de noxe si are reziduuri reduse (cenusa 1%).
- Salcia este subventionata ca planta energetica. Datorita caracteristicii ei de crestere rapida, in ultimii ani a intrat in atentia UE, unde s-a luat hotararea de a fi subventionata ca planta energetica.
- Pentru infiintarea plantatiei exista posibilitatea accesarii de fonduri europene nerambursabile prin PNDR, masura 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" si masura 121 - "Modernizarea exploatatiilor agricole".
- Extinderea culturii de salcie energetica garanteaza o sursa sigura si nepoluanta de energie, protejand totodata padurile de defrisari.
- In afara de utilizarea in scopuri energetice, salcia se poate folosi cu succes si:
- ca sursa de celuloza
- pentru fixarea versantilor abrupti si la prevenirea alunecarilor de teren
- la fabricarea aspirinei
- pentru absobtie CO2 - un hectar plantat cu salcie energetica absoarbe mai mult de 200 de tone de CO2 din aer timp de 3 ani.
- Salcia energetica poate asigura baza de materie prima pentru obtinerea de produse lemnoase compactate de tip biocombustibil solid (peleti, bricheti) sau de ardere directa pentru a produce energie termica si/sau electrica.
- Prin ardere, salcia energetica are emisii apropiate de zero fiind in acelasi timp o sursa alternativa de energie asemanatoare combustibililor fosili.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>