Micii fermieri nu pot accesa Programul De 3 ori subventia
Programul "De 3 ori subventia" nu ii vizeaza pe micii fermieri, care sperau la credite in baza adeverintei-punte eliberate de APIA. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale le recomanda producatorilor agricoli sa se indrepte catre alte tipuri de credite.
Fermierii au semnalat faptul ca CEC Bank este singura banca inscrisa oficial in program, pana la acest moment. De asemenea, aceasta ar fi impus ca banii in avans pentru urmatorii trei ani sa ajunga doar la cei care lucreaza 50 de hectare. Astfel, micii fermieri sunt exclusi de la accesarea banilor prin programul "De 3 ori subventie".
"Pentru fermierii care cultiva suprafete agricole mai mici de 50 de hectare si care nu pot beneficia de credite "De 3 ori subventia" garantate, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) acorda garantii in favoarea institutiilor finantatoare cu care are incheiate Conventii de lucru (BANCA ROMaNEASCA, BANCA TRANSILVANIA BRD GSG CEC BANK SA FIRST BANK INTESA SANPAOLO BANK PATRIA BANK TECHVENTURES BANK), pentru garantarea creditelor de valori reduse de maxim 1.000.000 lei pentru creditele de investitii si 500.000 lei pentru creditele de capital de lucru", a precizat MADR.
Termenul maxim de rambursare al creditelor poate fi de:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
- Maximum 36 de luni pentru capital de lucru
- Maximum 84 de luni pentru creditele de investitii
- Maximum 60 de luni pentru creditele mixte (investitii si capital de lucru)
In ceea ce priveste comisionul de garantarte, acesta a fost diminuat la 1,6% pe an pentru toti beneficiarii de credit si pentru societatile nou infiintate sau care au mai beneficiat de credite.
CEC Bank a informat ca programul se adreseaza doar fermierilor care lucreaza 50 de hectare. "Poti obtine de 2,7 ori subventia anuala APIA, in baza adeverintei APIA (primul an) si cu garantia FGCR. Dobanda avantajoasa: ROBOR 6M + 2%. Poti accesa creditul daca administrezi o ferma de minim 50 de hectare si ai istoric de cel putin 2 ani (incasare subventii/finantari APIA)", a transmis CEC Bank pe pagina sa oficiala.
De asemenea, creditul va functiona in lei pe o perioada de trei ani. In ceea ce priveste costurile, acestea vor fi:
- Rata dobanzii anuale: ROBOR 6 luni + 2% marja
- Comision de acordare: 0,75% din suma finantata. Se percepe la acordare, poate fi retinut din valoarea finantarii
- Comision refinantare: 3% din valoarea finantarii acordate/ conform Tarif in vigoare
- Comision garantii FGCR: se aplica la valoarea garantiei (max 80% din valoarea finantarii)
Garantii
- Adeverinta APIA pentru anul in curs
- Garantie FGCR max. 80% din valoarea finantarii
- Cesiunea creantelor APIA, pentru anul agricol curent si pentru anii urmatori
- Ipoteca mobiliara pe conturile curente ale clientului deschise la Banca, cat si asupra oricaror conturi viitoare deschise la Banca
- Contract de fideiusiune
Conditii
Fermierii trebuie sa aiba in vedere urmatoarele conditii:
- Din analiza bancii, sa reiasa ca afacerea poate sustine rambursarea creditului si a dobanzilor aferente
- Dispui de garantiile solicitate de banca, in functie de tipul de credit
- Figurezi in evidentele CRC cu serviciul datoriei A sau B
- Nu figurezi in CIP cu interdictie de emitere cecuri si/sau incidente majore in ultimele 12 luni
- Nu esti implicat in litigii, in calitate de debitor, pentru neindeplinirea unor obligatii contractuale
- Pe conturile companiei nu sunt instituite popriri
- Nu a fost deschisa procedura de insolventa
- Nu inregistrezi datorii restante mai vechi de 60 zile la bugetul consolidat al statului sau al asigurarilor sociale
Documente necesare
Documente necesare pentru accesarea creditului:
- Documentele legale de infiintare
- Alte documente necesare in functie de tipul activitatii desfasurate
- Ultima situatie financiara intocmita conform reglementarilor emise de catre Ministerul Finantelor impreuna cu dovada depunerii acesteia la organele abilitate/balanta de verificare intocmita in cazul agentilor economici care nu au obligatia depunerii de situatii financiare semestriale.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>