Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Mediului: Primele ghiduri de finantare pe componenta deseuri din PNRR

ministerul-mediului-primele-ghiduri-de-finantare-pe-componenta-deseuri-din-pnrr

Ministerul Mediului lanseaza in consultare publica primele ghiduri de finantare pe componenta deseuri din Planul National de Redresare si Rezilienta. Acesta ofera o solutie si un sprijin real pentru dezvoltarea logisticii si infrastructurii pe gestionarea deseurilor. Teoretic, trebuia construita de autoritatile publice centrale din fonduri europene, fonduri nationale sau fondurile din bugetul local, a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tanczos.


"Suma pe care o ofera in cadrul finantarii, PNRR, este de 1,2 miliarde pentru aceasta componenta de gestionare a deseurilor. Romania are la dispozitie peste 29 de miliarde de euro prin PNRR - si acest Plan National de Redresare si Rezilienta pe componenta managementul deseurilor ofera o finantare de 1,23 miliarde de euro pentru rezolvarea acestei probleme. Cu ce se confrunta majoritatea localitatilor rurale, de exemplu, este lipsa infrastructurii pentru deseurile voluminoase", a subliniat Barna Tanczos, in cadrul unei conferinte de presa.
 
Conform opiniei sale, chiar daca managementul deseurilor rezultate din gospodarie, deseurilor menajere, este teoretic rezolvata, in continuare, reprezinta o provocare pentru toate unitatile administrativ-teritoriale gestionarea mobilierului stricat, a anvelopelor uzate, a electronicelor si electrocasnicelor, DEE-urilor, gestionarea deseurilor din constructii.
 
"Este motivul pentru care, in PNRR, am propus o componenta de finantare pentru rezolvarea acestei probleme. In acelasi timp, autoritatile din zona urbana trebuie sa faca pasul spre sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente, sisteme care sa gestioneze informatiile la nivel de gospodarie, la nivel de familie. Aceste sisteme inteligente sunt deja implementate in foarte multe state membre UE . Sunt si cateva orase, municipii din Romania, unde sistemele inteligente de gestionare a deseurilor menajere au fost implementate la nivel de proiecte pilot. Colectarea pe 4-5 fractii pe aceasta baza de sisteme inteligente este tinta, targetul pe care vrem sa il realizam prin PNRR", a mai spus ministrul Mediului.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Pentru gestionarea deseurilor voluminoase, in PNRR, ministrul propune infiintarea unor centre de colectare cu aport voluntar. In conformitate cu planurile nationale de gestionare a deseurilor, aceste centre sunt prevazute a fi dezvoltate si realizate de catre autoritatea locala.
 
Aportul voluntar se refera la fiecare cetatean, fiecare gospodarie, ce duce aceste deseuri voluminoase, incepand cu molozul din constructii pana la mobilierul stricat si anvelopele uzate intr-un centru. Acolo se pot depozita selectiv, ca mai apoi cei care recicleaza aceste materiale sa le ridice si sa le reintroduca in circuitul economic.
 
"Biodegradabilul este, de asemenea, o cantitate semnificativa in orase, sate, incepand de la crengile taiate in decursul primaverii, toaletarea parcurilor, toate genereaza deseuri biodegradabile care trebuie gestionate, depozitate si reciclate pentru a fi reintroduse in circuitul economic.
 
In pubelele individuale si in sistemul de gestionare al deseurilor menajere nu pot fi depuse aceste deseuri, nici textilele, nici deseurile electrocasnice, nici bateriile, nici deseurile periculoase. 

Vopseluri, substante care raman neutilizate in gospodarie, trebuie duse, trebuie depozitate in locuri special amenajate. Asa cum vedeti in acest proiect tip - se vor construi platforme tip - care vor avea un numar de 13 containere cel putin, unde se vor depozita selectiv toate depozitele care sunt voluminoase si care nu pot ajunge in sistemul de colectare a deseurilor menajere", a explicat Barna Tanczos.
 
De asemenea, pe platforma se va realiza o unitate unde se pot depozita cadavrele de animale.
 
"La nivel national ecarisajul este o problema in continuare nerezolvata. Depozitarea temporara a acestor cadavre de animale in vederea colectarii de catre firmele de specialitate va rezolva o mare problema la nivel national. Pentru comunitatile de pana la 50.000 de locuitori vor fi amplasate, la limita intravilanului, aceste platforme tip unde se vor amplasa containerele pentru fiecare tip de deseu in parte", a mai spus ministrul Mediului.
 
Trebuie instalate cel putin 250 de astfel de centre pana in septembrie 2024. Se planifica ca pana la sfarsitul lunii iunie 2025 sa fie realizate celelalte 565. "In total vor fi peste 700 de centre de aport voluntar", a precizat Barna Tanczos.

Schema de ajutor aferenta acestei masuri a fost trimisa la Consiliul Concurentei si se afla in dezbatere.
 
"Avem varianta finala agreata cu Consiliul Concurentei si, in cel mai scurt timp, va intra in plenul Consiliului Concurentei si se va aproba si vor putea fi lansate ghidurile finale.

Ceea ce facem noi astazi: publicam in consultare publica draftul de ghid, care a fost deja discutat in prealabil cu asociatia municipiilor, asociatia oraselor, asociatia comunelor si vom continua aceste dezbateri in cursul saptamanilor viitoare. Pana la sfarsitul lunii iunie vom ajunge la varianta finala a ghidurilor care vor fi lansate si vom primi proiectele depuse de autoritatile publice locale", a adaugat ministrul Mediului.
 
Suma alocata acestei masuri este de 452 de milioane de euro, urmand sa fie realizate peste 700 de centre de aport voluntar pe baza unui proiect tip pentru a avea eficienta in implementarea si pentru a atinge rezultatul dorit. "Din aceste centre, deseurile vor ajunge direct in unitatile de reciclare", a mai spus Barna Tanczos.
 
Potrivit ministrului, a doua subinvestitie vizeaza zonele urbane.
 
"Ne propunem instalarea a peste 13.000 de insule inteligente, insule ecologice, digitalizate, care vor permite, pe de o parte, identificarea fiecarui beneficiar la nivel de familie, un card si sistem de cititor pe fiecare pubela inteligenta. 
 
Tot in conformitate cu planurile judetene de gestionare a deseurilor, unitatea administrativa are obligatia sa colecteze deseurile municipale selectiv, separat hartia-cartonul, separat plasticul, separat metalul, separat sticla si biodegradabilul. De asemenea, raman deseurile reziduale care trebuie colectate selectiv, separat", a precizat ministrul Mediului.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016