Nicolae Ciuca sustine fermierii din industria sigurantei alimentare
Prim-ministrul Romaniei, Nicolae Ciuca, si-a aratat intregul sprijin pentru fermierii ce muncesc pentru siguranta alimentara a Romaniei. Mesajul acestuia a fost transmit prin intermediul consilierului de stat, Gheorghita Agafitei, la Congresul Fermierilor 2022.
"Pentru prima data, dupa multi ani, agricultura romaneasca si industria alimentara isi recapata locul bine meritat de sectoare prioritare in politicile guvernamentale. Sunt alocate fonduri nationale si europene pentru mentinerea si dezvoltarea investitiilor, pentru infrastructura de irigatii si pentru incurajarea productiei romanesti.
Consultarile permanente intre Guvern si fermieri, au facut posibile cunoastere problemelor cu care va confruntati si identificarea solutiilor de raspuns. Tot impreuna, prin dialog, vom reusi sa facem fata urmatoarelor provocari legate de garantarea securitatii alimentare, care inseamna, in primul rand, pasul important pe care agricultura romaneasca trebuie sa-l faca punand in valoare materiile prime, prin procesarea lor in tara.
Crizele pe care Romania, asemenea celorlalte state le traverseaza in aceste momente, cum ar fi cresterea preturilor, provocarile legate de aprovizionare, au scos in evidenta importanta pe care fermierii o au pentru a asigura romanilor alimente de calitate", a aratat premierul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Potentialul sectorului agricol are nevoie de valorificare maxima, conform Sefului Executivului. Der asemenea, acesta a enumerat si masurile pe care Guvernul impreuna cu fermierii le-au stabilit si implementat pentru consolidarea fermelor de familie si afacerilor fermierilor romani in agricultura.
"Agricultura romaneasca si industria alimentara au sustinut ani de zile o piata in continua dezvoltare. Potentialul acestor sectoare trebuie valorificat prin asigurarea necesarului de finantare, politici coerente si sprijin guvernamental.
Intre primele masuri luate de Guvern au fost instituirea programului Rural Invest, cu un plafon alocat de 2,5 miliarde de lei, prin care investitiile din sectorul agricol vor beneficia de garantii guvernamentale. In perioada aprilie-mai, aproape 400 de milioane de euro, bani europeni, au fost pusi la dispozitia dumneavoastra prin programe care sa sustina diferite ramuri ale domeniului agroalimentar.
Din bugetul national am alocat 225 de milioane de lei pentru reactivarea si simplificarea programului ”Legume in spatii protejate”. Am oferit sprijin guvernamental pentru consolidarea fermelor de familie si a pozitiei fermierilor in lantul agroalimentar", a mentionat prim-ministrul.
Nevoia de procesare a materiei brute in tara este din ce in ce mai mare, prim-ministrul a mentionat ca va suistine aceste activitati cu bani de la Guvern. Totodata, a amintit si de situatiile extreme cu care se intalnesc fermierii, incepand cu cele climatice.
"Ani de zile seceta a afectat productia agricola, fapt pe care mi l-ati semnalat in discutiile noastre. Am alocat circa 230 de milioane de lei programului pentru irigatii si pentru asigurarea apei pana la statia de punere sub presiune.
Produsele romanesti, de calitate net superioara celor din import, au nevoie de promovare si de piata adecvata de desfacere. Am alocat peste 700 de milioane de euro pentru dezvoltarea pietelor locale si dezvoltarea produselor romanesti, investitii care vor incepe sa dea roade cat mai curand.
In plus, vom veni cu o schema de ajutor de stat care sa sustina prelucrarea materiilor prime romanesti in tara. Productia agricola din acest an va beneficia de o prima de 10% din valoare daca va fi prelucrata in Romania", a precizat Nicolae Ciuca.
Problemele importante ar putea sa-si gaseasca solutii rapide si viabile intr-o comunicare buna intre fermieri si autoritati. Prin programul "Sprijin pentru Romania" se ofera agriculturii si industriei alimentare ajutorul de care este acum nevoie pentru rezultate viitoare.
"Stiti mai bine decat multi altii ca nu poti sa culegi fara sa sadesti si fara sa muncesti. Impreuna cu dumneavoastra am gasit solutiile cuprinse in programul ”Sprijin pentru Romania”, prin care oferim agriculturii si industriei alimentare, mana de ajutor de care acum au nevoie pentru a produce rezultate in viitor.
Alocarea sumei de 300 de milioane de euro pentru micro-granturi si granturi de lucru contribuie la dezvoltarea investitiilor alaturi de continuarea aplicarii subventie la motorina. La una dintre intalnirile noastre am discutat despre nevoia profesionalizarii fortei de munca in agricultura.
Ati propus atunci ca salariul minim din sectoarele agricol si agroalimentar sa fie stabilit la 3.000 de lei lunar. Propunerea facuta atunci este acum lege care se va aplica in curand. Lucrurile merg in directia buna, sunt rezultate de etapa care ne incurajeaza, insa mai avem foarte multe de facut", a transmis prim-ministrul.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Prima platforma dedicata brokerilor de asigurare
Agra Asigurari anunta lansarea platformei dedicate brokerilor pentru emiterea politelor agricole, potrivit unui comunicat. Acest program va contribui la eficientizarea procesului de emitere a politelor de asigurare, punand la dispozitie o gestiune eficienta a clientilor si un proces de lucru care el... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cultura de goji. Cum ingrijesti plantele
Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult>>
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>