Oxigenarea apei in regim programat
Oxigenarea apei dintr-un lac se face in mod natural atunci cand ploua, iar precipitatiile sunt cu picaturi mari. Este cea mai puternica oxigenare pentru ca se face pe toata suprafata lacului si antreneaza apa din lac de la o adancime de 30-40 cm.
Sunt cunoscute mai multe sisteme care pot aera sau oxigena apa, unele sunt simple, fara actionare mecanica, altele sunt mai complexe, cuprinzand pompe, tubulaturi etc. Cel mai uzual sistem este transmitererea apei prin cadere libera dintr-un rau in lacul nostru.
Teava poate se fie din beton, PVC sau PP. In functie de marimea lacului si de debitul de evacuare al apei dimensiunile tevilor pot fi de 3a , 8a. Pentru oxigenarea unor zone specifice din lac, acolo unde apa sta si unde se creeaza pungi cu apa neoxigenata, se folosesc pompe de aductiune cu dispozitive si utilaje specifice pe care le veti intalni la capitolul „Instalatii de alimentare cu apa.”
Se recomanda aceste schimburi de apa si can d au scazut sau crescut variabilele din apa la amoniac, sulfiti, hidrogen, nitrati sau ph. Cand apa este la nivelul maxim in lac pentru aerare se foloseste un aerator cu palete format din un motor cu ardere interna, un sasiu din profile metalice, un ax central cu palete.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Paletele au lungimi de 1,2 -1,5 m si latimea active, astfel incat ele sa intre in contact cu apa la o adancime de 15 -25 cm.
Acest sistem se amplaseaza pe suprafata lacului, in numar de trei, patru bucati, se porneste motorul cu ardere inter na si se urmareste aerarea apei si circulatia ei. Este bine ca la montajul lor sa se stabilesca acelasi sens de functionare pentru toate sistemele, astfel incat sa se formeze si un curent de circulatie a apei.
Prin aplicarea unor sisteme simultane de folosire a alimentarilor cu apa, orizontal si vertical se obtine un consum mic de energie si un randament maxim la aerarea apei pe suprafete mari.
Monitorizarea oxigenului dizolvat in apa
Este recomandat sa se monitorizeze in perioada de vara in mod constant, daca se poate zilnic, cantitatile de oxigen dizolvat. Dimineata se inregistreaza cea mai scazuta valoare a oxigenului dizolvat si este perioada din zi in care se iau probele pentru laborator.
Se iau mostre din zona de intrare a apei in lac, din mijlocul lacului, de obicei din doua locuri, dintr-o zona buna de circulatie a apei si o zona mai indepartata de pompa de alimentare sau de teava de alimentare, cu circulatie a apei mai mica, iar ultima mostra se ia din zona de evacuare a apei din lac.
Daca valorile oxigenului dizolvat raman la 0.001996 g/l, inseamna ca oxigenarea este optima si se poate continua activitatea in bune conditii. In cazul in care sunt valori ale oxigenului de 0.0009986 g/l sau chiar sub, atunci este cazul sa introducem in functiune sistemele de aerare si oxigenare, ce vor functiona atat cat este necesar pentru ca valorile oxgenului dizolvat sa ajunga la valoarea optima.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>