Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pretul carnii de porc s-ar putea dubla!

pretul-carnii-de-porc-s-ar-putea-dubla

Dimitrie Musca, unul dintre cei mai mari fermieri din Romania, avertizeaza ca pretul carnii de porc s-ar putea dubla in urmatoarea perioada. Aceasta crestere se prezinta din cauza scumpirii energiei, a furajelor si a pestei porcine africane, care a redus efectivele de animale.


In prezent, in tara s-ar mai produce doar 15% din consumul de carne. Directrul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Musca, a afirmat faptul ca scumpirea alimentelor "are loc galopant", iar carnea de porc urmeaza sa se scumpeasca tot mai mult, a transmis acesta pentru Agerpres.
 
"Principala cauza sigur ca este cresterea preturilor furajelor, dar nu mai putin cresterea pretului la energia electrica si la gazul metan care se foloseste in agricultura, mai ales acolo unde avem industrializare, pentru ca abatorizare, fabrica de lapte, paine, nu se pot face fara gaz. Pretul porumbului a crescut la 1,5 – 1,6 lei, dar nu este la cel mai inalt nivel la care ar urma sa fie", a declarat fermierul.
 
In ceea ce priveste carnea de porc, fermierul a spus ca o alta cauza majora a scumpirilor este pesta porcina africana. Aceasta a redus efectivele de porci din intreaga tara, iar "la ora actuala se importa circa 85% din carnea de porc consumata in Romania".
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, directorul CAI Curtici este de parere ca autoritatile nu au luat masuri suficiente pentru combaterea pestei porcine. Astfel, mistretii sunt in continuare principalul factor de raspandire al bolii.
 
"Nu au facut dezinfectare, nu au facut ingroparea cadavrelor din padure (ale porcilor mistreti – n.r.). Toate tarile din Europa fac goana pentru a distruge si a preintampina raspandirea pestei porcine africane, la noi mistretul s-a dovedit foarte clar ca a fost vectorul cel mai important. 
 
Nu gospodariile populatiei au fost cel mai important vector, pentru ca la gospodarii se intervine foarte usor, repede vin DSV-urile si omoara porcii si au rezolvat problema. Daca n-ar mai fi acest vector care este mistretul, in mod sigur am putea stapani aceasta treaba", a spus Musca.
 
Singura sansa este ca populatia de mistreti sa fie "distrusa in totalitate", repopularea facandu-se dupa cativa ani, dupa ce pesta va disparea complet in Romania, potrivit fermierului. 
 
Peste 20.000 de porci dintr-o ferma a CAI Curtici au fost ucisi preventiv din cauza pestei porcine africane in 2021.
 
"Am repopulat, am facut investitii de 10 milioane de lei in complex, dar acum eu ce garantie am ca nu vine la mine din nou pesta? Pentru ca mistreti sunt. In aceasta saptamana, la 15 kilometri de sediul nostru s-a impuscat un porc mistret", a spus fermierul.
 
Pretul carnii de porc se va dubla si se va ajunge la situatia in care un cotlet sau o ceafa de porc sa coste 40 lei kilogramul, comparativ cu 20 - 22 lei pana la acest moment, spune fermierul. "Se va duce (pretul – n.r.) pentru ca noi nu mai avem (carne – n.r.) daca noi astazi mai producem 15%, este o realitate crunta".
 
In ceea ce priveste CAI Curtici, acesta gestioneaza ferme care au in total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole si 36 de magazine de desfacere, in special pentru carne, produse din carne si lactate.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016