Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pretul laptelui nu acopera cheltuielile crescatorilor

pretul-laptelui-nu-acopera-cheltuielile-crescatorilor

Pretul laptelui de capra se afiseaza in continuare a fi unul mic, chiar si dupa ce multi procesatori au venit cu majorari. In ultimul an, scumpirile au afectat fermele de capre, iar unii crescatori se gandesc sa vanda din efective.


In ceea ce priveste pretul laptelui de capra, problemele au fost semnalate autoritatilor in cadrul unui eveniment organizat la Constanta pe 20 august.
 
Piata laptelui de capra nu face fata scumpirilor din ultima perioada la motorina si furaje. Astfel, producatorii au reusit sa obtina maxim un leu pe litru de la procesatori in ultimul an, a declarat Andreea Anghel, vicepresedinta Asociatiei Nationale a Crescatorilor de Capre din Romania pentru Agrointeligenta-Agrointel.ro.
 
Asociatia Nationala a Crescatorilor de Capre din Romania este o organizatie cu aproximativ 180.000 de capre inscrise si este afiliata Asociatiei Forta Fermierilor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste anul precedent, fermierii primeau de la procesatori aproximativ 2,20 lei/litru. In prezent, s-a ajuns la 3,20 lei/litru in zona Tulcea, Constanta si 2,80 - 2,90 lei/litru in zona Muresului. Cresterea se inregistreaza a fi una mica, iar in unele zone crescatorii nu au unde sa dea lapte. 
 
Aceast pret nu este rentabil conform pretului la motorina care s-a dublat si furajelor care s-au scumpit. "Spre exemplu, porumbul era 0,80 de lei pe kilogram, acum este 1,50 de lei pe kilogram. Adica sunt scumpiri mari care ii afecteaza direct. Din cauza secetei nu au putut sa isi faca stocuri de furaje din culturile proprii pentru ca au fost nevoiti sa consume cu animalele tot nutretul de acum din vara, pentru ca pasunile au fost efectiv parjolite", ne-a declarat Andreea Anghel, vicepresedinta CAPRIROM.
 
De asemnea, reprezentanta CAPRIROM considera ca un flux mare de vanzari ale animalelor se va afisa dupa 25 august, moment in care expira perioada de retentie in ferme, conditie obligatorie pentru incasarea subventiilor anuale de la APIA. De obicei, caprele se vand altor crescatori si mai putin spre abator.
 
In aceasta situatie sunt putini cei care aleg sa mearga mai departe. Unii crescatori de capre decid sa investeasca in procesare, avand deja o piata de clienti fideli care ii ajuta sa reziste, ceea ce le ofera stabilitate la cumparare.
 
Fermierii au fost nevoiti sa-si dezvolte o piata sigura. Desi piata branzei de capra nu este foarte extinsa, producatorii au reusit sa-si dezvolte propriile afaceri pe plan local, unde cumparatorii fac abonamente la branza si lapte.
 
In ceea ce priveste crescatorii de capre, acestia au avut un targ dedicat cu expozitie de caprine si produse traditionale. In cadrul acestui eveniment, fermierii au avut ocazia de a discuta cu reprezentantii autoritatilor, atat locale cat si cele din Ministerul Agriculturii pe baza problemelor aparute.
 
"A fost prefectul Constantei, Silviu Iulian Cosa, iar de la Ministerul Agriculturii a participat secretarul de stat, Sorin Moise. Si directorul general al Agentiei pentru Zootehnie, Florinel Birca. 
 
Crescatorii au ridicat aceleasi probleme care au ramas nerezolvate: cu seceta, cu lipsa furajelor, cu preturile mici date de procesatori pe litrul de lapte. Si o alta mare problema este legata de ameliorare. Adica fermierii ar face selectie pe animale dar ii da inapoi faptul ca nu exista o subventie care sa ii sustina, sa ii motiveze. Adica subventiile se dau la ”comun” pe cap de animal si incarcatura pe pasune este tot pe cap de animal, si atunci nu este nimeni interesat sa faca selectie cu adevarat. 
 
Pentru ca Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) este primit si de fermierii care iau adeverinta si prin asta nu sunt supusi nici unui control. Si asa sunt descurajati si restul crescatorilor", a mentionat reprezentanta CAPRIROM.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016