Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preturile alimentelor vor continua sa creasca

preturile-alimentelor-vor-continua-sa-creasca

Preturile alimentelor vor continua sa creasca pe parcursul acestui an, avand in vedere ca exista riscuri legate de evolutia vremii, o cerere sustinuta si de nevoia de profituri tot mai mari ale companiilor din cauza inflatiei, conform unei analize realizate de o platforma de investitii.


"Exista in continuare riscuri in ce priveste preturile alimentelor care depind de evolutia vremii, a posibilitatii de a avea recolte proaste sau penurii de legume, a cererii sustinute si a nevoii de profituri mai mari ale companiilor din cauza inflatiei. Toate acestea ar putea mentine preturile la alimente la un nivel ridicat pe parcursul anului 2023. 
 
In Statele Unite, unde inflatia alimentara a crescut cu 8,5% din martie 2022 pana in martie 2023, Departamentul pentru Agricultura preconizeaza ca preturile la alimente vor continua sa urce si in 2023, desi intr-un ritm mai scazut, cu aproximativ 6,5% peste nivelul din 2022", sustine analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
 
Comparand datele din luna aprilie ale Romaniei cu cele ale tarilor din Uniunea Europeana, preturile alimentelor din tara au crescut mai putin - 20% decat cele din Ungaria si Letonia. Pe de alta parte, preturile din Franta au crescut cu 14%, in timp ce in Grecia cu 11%.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
Majoritatea preturilor din Europa se situeaza peste cresterea anuala de 7,7% a preturilor la alimente afisata in aprilie de Statele Unite, potrivit sursei citate.
 
"Pentru investitorii romani, recenta decelerare a inflatiei este o veste buna. Dupa cum reiese din sondajul eToro Retail investor Beat, inflatia este citata de investitori ca fiind principalul motiv de ingrijorare atat in acest trimestru, cat si pe parcursul intregului an 2023", arata analistul.
 
De asemenea, inflatia a incetinit pentru a zecea luna consecutiva in Statele Unite. In ceea ce priveste Europa, zona euro afiseaza o usoara crestere a preturilor. Majoritatea tarilor europene prezinta o scadere semnificativa a ratei inflatiei.
 
Cele mai recente date arata ca inflatia anuala din tara noastra a ajuns la 11,23%. Totusi, preturile alimentelor isi continua cresterea comparativ cu produsele nealimentare.
 
"In ultimul an, preturile alimentelor in Romania au crescut cu aproape 20%. Campionii sunt zaharul, cu o crestere de peste 58%, urmat de unt (35%). Cresterea preturilor la zahar nu se limiteaza la Romania. 
 
Este un fenomen global. Uniunea Europeana este principalul producator mondial de zahar din sfecla, cu aproximativ 50% din cantitatea totala. 

Cu toate acestea, zaharul din sfecla reprezinta doar 20% din productia mondiala de zahar, restul de 80% fiind produs din trestie de zahar. Brazilia este cel mai mare producator mondial de zahar, urmat de India. 
 
Din nefericire, presiunile asupra preturilor zaharului vor ramane ridicate, deoarece industria preconizeaza o productie mai mica in acest an din cauza conditiilor climatice nefavorabile. In Europa, productia de sfecla de zahar va fi, de asemenea, mai mica din cauza secetei. 
 
Intre timp, consumul creste, iar o parte din recolta este redirectionata catre productia de etanol", considera analistul eToro.
 
Pe pietele internationale, preturile au afisat cresteri de peste 37% in 2021 si cu peste 43% in 2022. Cauzele acestui fenomen sunt cererea crescuta si ofertele limitate. 
 
"Untul cu 82% grasime a scazut la 463 de euro pe 100 kg in timp ce anul trecut, in aceeasi perioada, pretul a fost de peste 700 de euro pe 100 kg. Explicatia ar putea veni din evolutia vremii. 
 
Vremea racoroasa din nordul Europei reduce vanzarile din supermarketuri si consumul de produse pe baza de smantana, cum ar fi inghetata. 
 
Acest lucru face ca rezervele de smantana sa fie disponibile din abundenta pentru a fi transformate in unt, iar masinile de facut unt functioneaza la foc continuu. 
 
Dar preturile sunt inca la niveluri mai ridicate decat in 2020", a aratat specialistul in analiza sa.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016