Scaderi ale preturilor la cereale, uleiuri vegetale si zahar
In luna iunie, barometrul preturilor la produse alimentare a scazut usor la nivel mondial pentru a treia luna consecutiv, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.
Indicele FAO al preturilor alimentare a inregistrat in medie 154,2 puncte in luna iunie a acestui an, in scadere cu aproximativ 2,3% fata de luna precedenta. In ceea ce priveste indicele ce urmareste modificarile lunare ale preturilor internationale pentru un cos de marfuri, acesta a ramas cu 23,1% mai mare comparativ cu luna iunie a anului trecut.
De asemenea, indicele FAO arata o scadere in randul preturilor la nivel international pentru cereale, uleiuri vegetale si zahar. In schimb, nu se poate spune acelasi lucru si despre produsele lactete si carne, unde preturile acestora au crescut.
Uleurile vegetale au inregistrat in medie 211,8 puncte in luna iunie, in scadere cu aproximativ 7,6% comparativ cu luna mai. In ceea ce priveste preturile mondiale la uleiul de palmier, acestea au scazut din cauza cresterii sezoniere a productiei in principalele state producatoare si a strategiilor de crestere a proviziilor din Indonezia. Uleiul de floarea soarelui si de soia inregistreaza scaderi la preturi din cauza cererii reduse de import la nivel mondial ca urmare a cresterii costurilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Indicele FAO al preturilor la zahar a afisat o medie de 117,3 puncte in luna iunie, in scadere cu 2,6% fata de luna precedenta. Acesta este al doilea declin lunar consecutiv ce atinge cel mai scazut nivel din luna februarie. De asemenea, este influentat de strategiile unei oferte imbunatatite la nivel mondial. Incetinierea cresterii economice mondiale a influentat cererea si preturile internationale la zahar.
In ceea ce priveste produsele lactate, indicele FAO a inregistrat o medie de 149,8 puncte in luna iunie, in crestere cu aproximativ 4,1% fata de luna mai si cu 24,9% peste valoarea sa din aceeasi perioada a anului trecut.
Preturile internationale la produsele lactate au crescut. Preturile la branzeturi sunt cele care inregistreaza cea mai mare crestere, fiind sustinute in principal de o crestere a cererii de import pentru livrari. In ceea ce priveste laptele praf, preturile au crescut din cauza cererii puternice de import, dar si a proviziilor limitate la nivel mondial.
Productia mondiala de cereale in 2022 prezinta o crestere cu 7 milioane de tone pentru luna iulie, potrivit
Raportului privind Cerere si Oferta de Cereale. Totusi, cifra estimata este cu 0,6% mai mica fata de productia mondiala din 2021.
Aceasta crestere lunara se bazeaza pe o reviziune anticipata de 6,4 milioane de tone la prognoza productiei de cereale grosiere. In acest sens, productia mondiala de cereale grosiere atinge 1.501 milioane de tone in 2022, cu 0,5% sub rezultatul din 2021.
La nivel mondial, se asteapta ca in 2022 - 2023 cerealele sa creasca cu 9,2 milioane de tone, pana la 2.797 milioane de tone.
Prognoza FAO asupra stocurilor mondiale de cereale la sfarsitul sezonului in 2023 prezinta o crestere cu 7,6 milioane de tone fata de luna precedenta. Raportul dintre stocurile de cereale la nivel mondial si consum ar scadea de la 30,7% in 2021 - 2022 la 29,8% in 2022 - 2023.
Prognoza FAO pentru comertul mondial al cerealelor in 2022 - 2023 indica 468 de milioane de tone, in crestere cu 4,8 milioane de tone comparativ cu luna trecuta. Insa, acest raport afiseaza si cel mai scazut nivel din ultimele trei sezoane si o scadere de 11,4 milioane de tone comparativ cu volumul din 2021 - 2022.
De asemenea, prognoza FAO pentru productia totala de cereale a grupului de Tari cu Venituri Mici si Deficit de Alimente in acest an este fixata la 187,8 milioane de tone. In comparatie cu media din ultimii cinci ani se afiseaza o crestere marginala, potrivit raportului
Mai multe detalii sunt disponibile
aici.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>